cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Nadzienie: suszone pomidory czerwona papryka ser żółty rukola Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski, zmiksować. Gdyby ciasto było za gęste dodać więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wlać jedną chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć równomiernie z dwóch stron. Naleśniki odkładać na talerz, aż do ostygnięcia. Piersi oczyścić z błonek(...)ostygnięcia. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, usmażyć. Dodać do kurczaka Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać
cooklifecukinię właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne. Można ją jeść na surowo, smażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii(...)łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej)1 szklanka mleka1 szklanka bulionu200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtegosól, pieprz Przygotowanie:Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej.Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy:Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę
Smakowity Blog Kulinarnymłode listki warzyw) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 g świeżego szpinaku (umyty i osuszony) 1 łyżeczka oleju lub oliwy + 1 łyżeczka masła (lub bez masła) 50 g startego grubo sera żółtego z ziołami lub ewent. naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozkłucić widelcem w miseczce jajka z solą i i pieprzem Wymieszać następnie jajka z posiekanym szczypiorkiem i natką(...)sekund by straciły sztywność. Na czystej patelni rozpuścić masło, wylać na nią 1/2 masy jajecznej, na niej rozłożyć podduszony szpinak i smażyć na delikatnym ogniu przez ok.3 minuty. Obrócić omlet łopatką na drugą stronę, posypać połową sera i dosmażyć jeszcze przez tylko 30 sekund. Omlet zdjąć z patelni na talerz i ułożyć na nim kilka świeżych listków szpinaku i przykryć
Sztuka gotowania w/g Samiryewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na 3 części. Na dół wykładamy porcje sałaty, cebuli, kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy ok. łyżeczkę sosu do Big Maca, hamburgera, przykrywamy środkową częścią bułki
Słodka Stronacałość dokładnie miksujemy lub mieszamy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam barwnik. Z obu ciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką wycinamy kółka. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej ser mascarpone i cukier puder i łączymy składniki. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domow y Big Mac z McDonald's - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na 3 części. Na dół wykładamy porcje sałaty, cebuli, kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy ok. łyżeczkę sosu do Big Maca, hamburgera, przykrywamy środkową częścią bułki. Znów
Słodka StronaSkładniki: -4 piersi z kurczaka -pół kapusty pekińskiej -pół kilo grubych frytek prostych lub falowanych -200 g. tartego sera żółtego -4 łyżki majonezu -4 łyżki śmietany 18% -4 łyżki ketchupu -przyprawa go kebabu -sól -pieprz -olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę pekińską kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kebaba i podsmażamy na oleju. Frytki smażymy
Magia jedzenia.sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 mm. Następnie pokroić w cienkie paseczki i dopiero wtedy w drobną kosteczkę. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką włożyć łyżkę masła klarowanego. Gdy się rozpuści wsypać pokrojony seler, dodać małą szczyptę soli (później dodamy bulion, który z reguły jest słony) . Smażyć na niezbyt(...)stanie się miękki (4-5 minut lub dłużej – zależy od ilości Wszego selera i bulionu) . Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Smażymy i mieszamy, aż selerowy ryż zgęstnieje, a śmietanka lekko się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser Gruyere starty na małych oczkach (najpierw mniej, a po spróbowaniu dodajemy więcej, jeśli będzie potrzeba wzmocnienia smaku) oraz natkę pietruszki. Mieszamy
Moja DelicjaZioła siekamy i dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i rozmrożony odsączony szpinak. Smażymy a zarazem odparowujemy przez kilka minut pozostałą wodę ze szpinaku, na koniec dodajemy sól, pieprz cytrynowy oraz pokruszoną kostkę sera białego. Mieszamy farsz. Faszerujemy naleśniki, zwijamy w rulon lub kwadrat, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy
Życie zaczyna się w kuchnipęczak równo otoczy się tłuszczem, mieszając, 3-4 minuty. Takie przesmażenie nada mu orzechowego, głębokiego posmaku i odrobinę koloru. Dodajemy do smażącej się kaszy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażymy kilka minut do czasu zeszklenia cebuli. Do kaszy wlewamy piwo. Zwiększamy gaz i odparowujemy, mieszając całość przez 3-4 minuty, prawie cały alkohol z rondla. Do rondla wkładamy przesmażoną kiełbasę(...)500ml bulionu warzywnego lub drobiowego, może być z kostki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki masła 82% tłuszczu 50g twardego żółtego sera sól pieprz ½ łyżeczki suszonego tymianku olej rzepakowy (lub inny neutralny w smaku) do smażenia
Karo in the Kitchenwody100g mleka360g mąki pszennej1 łyżka oliwy1/2 łyżeczka soliDodatki: 2 cebule4 kiełbasy Diots pokrojone w plastry (można zastąpić inną!)1/2 słoik pieczarek1/2 słoik czarnych oliwek z pestką250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) Sos: 2 puszki pomidorów2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonej bazyliiszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180'C.Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką(...)pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu.Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser.Pieczemy ok. 25-30 minut.Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze
Kitchens Alphabetilości domowników i naszego apetytu)przyprawa do schabupapryka słodkamajeranekpieprzsólsłodka papryka2 jajkabułka tarta3 plasterki sera żółtego4 plasterki szynki1 spora cebula1 mała marchewkazieleninaWykonanie:Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych(...)majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest
Walijskie Pichceniecukinia 1 duża, kotlet mielony 3 sztuki, pomidory 4 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułka tarta - ile potrzeba, ser żółty 6 plasterków, woda 1/4 szklanki przekrojone wzdłuż na pół cukinie obrać ze skóry, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami zostały kotlety mielone smażone z obiadu - rozgnieść je widelcem razem z dwoma zmiksowanymi pomidorami ze skórką i natką pietruszki i nałożyć
W Mojej Kuchni Lubięszybko przyrządzić, a jest pełne smaku :) Składniki na penne w sosie serowym z kurczakiem i pieczarkami (3 porcje): 1/2 opakowania makaronu penne (duży) pojedynczy filet z kurczaka 100 g sera żółtego 1/2 dużej śmietany 30% odrobina mąki 100 g pieczarek sól pieprz ostra papryka oregano cebula dymka Cebulę dymkę posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Kurczaka(...)patelnię, a następnie doprawić pieprzem, ostrą papryką i oregano. Ja użyłam sporych ilości tych przypraw, ponieważ chciałam, aby danie było pikantne. Smażyć, aż mięso będzie gotowe, ale nadal soczyste. Wlać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie się gotować, zetrzeć ser żółty na tarce o średnich oczkach i intensywnie mieszać. Jeśli sos jest zbyt mało gęsty dodać mąki i dokładnie wymieszać. Zagotować
Karola gotujefilety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej 2 jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki najlepiej małe, kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i podsmażamy, dodajemy pieczarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki