kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią. smażymy boczek z pomidoramiprzed pieczeniemmini lasagne z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatyprostu twarogu -jajko -cebula -bułka tarta Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniszparagi. Parujemy do miękkości. Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką. Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitrochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu.Składniki:makaron canelloni250 g mięsa mielonegosos bolognese z torebkipół puszki zielonego groszku2 ząbki czosnkużółty ser do posypaniapół szklanki śmietanysól i pieprzPrzygotowanie:1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek.3
Pasja Smakuskomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc(...)mamałyga to gomi – potrawa bardzo ważna dla Gruzinów. Od razu uprzedzam, że smakuje lepiej niż wygląda. Jest to kaszka kukurydziana (z białej kukurydzy, podobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej
Poezja smakukurczaka 4 suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym(...)świeżym (ew. suszonym) oregano. Na każdy kawałek przyprawionego mięsa nasyp łyżkę startego sera i połóż odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
Ze smakiem i z pasjąopakowaniu 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę 100 g posiekanego sera z niebieską pleśnią 150 g kurek, oczyszczonych 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 200 ml śmietanki 36% 1/2 szklanki bulionu drobiowego masło klarowane do smażenia śól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu(...)masła do patelni i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż do zeszklenia, dodaj kurki wraz z cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż cukinia zmięknie a grzyby lekko się zarumienią. Dodaj kurczaka, bulion, śmietankę i ser pleśniowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość
karmelowybędą smaczne.Składniki:- 500g dowolnego mięsa mielonego- paczka makaronu spaghetti- dwie duże cebule- sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych)- nieco tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie- żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań(...)zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży. Na tym etapie przyprawiamy całość solą (lub vegetą, jak kto lubi) i pieprzem. Podczas gdy mięsko z cebulą się smażą, musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Może być to zrobione byle jak, bo i tak kawałki pomidora się rozpadną ;) Jeśli pomidory mamy
Kulinarne zapędy Kokosajuż niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia Wykonanie:Kotlety rozbijamy dosyć cienko, ale tak aby nie porobiły się dziury(...)papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Na każdego kotleta nakładamy farsz i zwijamy roladkę. Żeby się lepiej trzymały, spinamy wykałaczkami. Smażymy.Sos: pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy pokrojone do garnka i dusimy. Resztę papryki kroimy w paski i dorzucamy
Czerwona Porzeczkacebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty(...)jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym
Smakowy Rajśrednicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ostudzone, ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem. Mięso wraz z cebulą podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, bazylią , oregano(...)przyprawą do mięsa wieprzowego. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Kokilkę wysmarować tłuszczem. Na dnie 1 kokilki wyłożyć ¼ ziemniaków, na to połowę mięsa, ¼ puszki kukurydzy (jeżeli mamy całą). Przykryć warstwą ziemniaków – połową tego co zostało. Na wierzchu ułożyć ser żółty. Z drugą kokilką postępować w analogiczny sposób. Piec w 180 stopniach do rozpuszczenia sera ok. 15 -20 minut
Fabryka pomysłówbułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a boki staną
Kolizje Smakównadzieję, że Wam również posmakuje tak jak mi ;) Składniki: Na sałatkę: 200 g ryżu paraboiled cebula 150g salami 100 g sera papryka czerwona kukurydza konserwowa 6 niewielkich ogórków kiszonych 300 ml bulionu olej do smażenia Sos: 100 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy(...)drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też nie za bardzo miękki, do sałatki dobry jest tak "al dente"), od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników kroimy w mniejsze kawałki ( kostka, paski, jak lubicie). Ser, jeśli mamy w plasterkach kroimy w mniejsze paseczki, jeśli
Czerwona PorzeczkaKasza jęczmienna dla odmiany. Z dodatkiem soczystego i pachnącego przyprawami kurczaka i kolorowymi, zdrowymi warzywami. Możecie posypać danie innym serem, np. parmezanem, pokruszoną fetą lub twarożkiem. Obowiązkowo także coś zielonego - natka, rukola, roszponka, posiekany szpinak czy jarmuż. Kasze są doskonałym źródłem niezbędnych dla zdrowia składników spożywczych, takich jak skrobia, błonnik pokarmowy, witaminy, żelazo, magnez. Najwięcej składników odżywczych zawiera nieoczyszczony ryż(...)ziołowy, lubczyk przyprawy do warzyw na patelni: płaska łyżka vegety natur kilka łyżek oleju do marynaty mięsa łyżka oleju + płaska łyżka masła klarowanego do smażenia warzyw i całego dania (albo sam olej / samo masło) żółty ser tarty pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej i posypanej na końcu Przygotowanie: oczyszczonego kurczaka kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję kilka łyżek oleju, ugniatam, obtaczam
Zasmakuj Kuchniłyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki 2 szklanki śmietanki 36% 1 szklanka puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej(...)patelni, w celu przygotowania sosu, rozgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu i włóż pory. Gdy zaczną mięknąć dodaj czosnek i smaż mieszając przez 30 sekund. Następnie wlej śmietanę i wmieszaj puree z dyni. Po chwili wmieszaj jarmuż, ser kozi, parmezan, posiekaną szałwię i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj aż jarmuż zacznie „więdnąć”. Wmieszaj ugotowany makaron
karmelowy