czasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam(...)czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz, słodka papryka olej Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wcisnąć obrany czosnek. Chwilę go smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sitko i zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dobrze odcisnąć. Seler (i bataty, jeśli
UgotujmyTo.plpuszce/słoiku)- 500 g * papryka czerwona- 2 duże szt. * marchewka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 duża * czosnek- 4 ząbki * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz, cukier- do smaku * tarty ser mozzarella- 4 czubate łyżki (po 1 na porcję) * orzeszki pinii- 4 łyżeczki (po 1 na porcję) * makaron spaghetti- 400 g Paprykę umyć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć(...)pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut. Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne 5-7 minut. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać z makaronem spaghetti, posypać startą mozzarellą i orzeszkami piniowymi. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej
Luźna KuchniaNaleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową
Maminek kulinarnygorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek 1 mała cebula 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez(...)się roztopi. Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowySkładniki(...)ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki
Kulinarny PamiętnikOmlet marchewkowo – kokosowy podany z kremem spectalucus, ricottą i bananem Czy u was tez jest tak przerażająco zimno? :O Przepis:( inspiracja) 20g mąki
More food, love and dreamswszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak ja przedstawię Wam moją ulubioną opcję, czyli z cebulką i pieczarkami. Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki(...)zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek sól pieprz szczypta rozmarynu olej do smażenia Na niewielkiej ilości oleju szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy umyte i pokrojone w średnią kostkę pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Smażymy, aż płyn z pieczarek
Rozpustne gotowanieśrednicą pasował do wielkości Twojej patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i przenieś spód pizzy. Naciskając ciasto palcami, uformuj boki pizzy, aby były grubsze niż środek. Smaż pizze na średnim ogniu przez około 5-8 minut, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki. Rozsmaruj po spodzie 2 łyżki passaty. Porwij pół mozzarelli i dodaj dodatki z jakimi(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika – więc zapoznajcie się z instrukcją swoich piekarników). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to ustawcie najwyższą temperaturę i termoobieg. Piecz około 4 minuty do momentu, aż ser się rozpuści, zacznie delikatnie bulgotać a boki pizzy będą chrupiące. Podawaj na ciepło. Można przed podaniem spryskać delikatnie oliwą i posypać świeżym rozmarynem lub udekorować bazylią (w zależności od tego
Moja Delicjakwadraty i podajcie razem z wykałaczkami, które umożliwią gościom łatwe sięganie po smakowite kąski. Proste, prawda? I przy tym trochę zdrowsze, bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko. Tortilla jest również smaczna na zimno, choć uważam, że fajnie jest zjeść na imprezie coś ciepłego i konkretnego. Myślę(...)dymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany 150 g świeżo startego sera o wyrazistym smaku (z hiszpańskich może być roncal lub machego, dobrze się nada również włoskie pecorino) sól, pieprz oliwa dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwapikantna przegryzka, którą podjadałam przez kilka dni. Wiem, że będę to powtarzać i urozmaicać różnymi przyprawami :) Składniki : pestki świeżo wydłubane ze środka dyni olej, którego zwykle używam do smażenia sól morska ostra papryka w proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą(...)przygotowane pestki można zjadać przez kilka dni po ich upieczeniu. Warunek jest jeden - oleju nie może być za dużo. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Złociste pieczone ziemniaki Drobiowe zakrętasy z serem i papryką Na lekturę "Matyldy" z trylogii "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak czekałam prawie 2 miesiące i nareszcie się do niej dorwałam (dosłownie
Weekendy w domu i ogrodziesmażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy. Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana(...)sporą ilością pieprzu.Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).Porcja mojego smakosza :)SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUkropel octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę(...)się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:Składniki ciasta:1) 2 jajko2) 1 szklanka mleka3) 1 szklanka oliwa4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku)6) łyżeczka drożdży w proszku7) sólSkładniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak sera) jak i "leistości". Ciasto nie powinno
Smaki Brazyliiwyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy(...)stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoDziś prosty przepis na błyskawiczne mini pączki serowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. Chrupiąca skórka, miękki i
babka w formie