makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano wg uznania mąka(...)pieprzu ale trzeba zdążyć zabrać je zanim dziecko zje, co nie jest łatwe bo ptaszki szybko znikają z gniazdka ;) Jeśli dziecko ma uczulenie na mleko i nie może jeść serów, możemy zrobić ptaszki z rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych
głodny alergikPierwszym krokiem na pewno zostaje wymienienie produktów zawierających gluten, na te wskazane dla diety. Nie zmieniamy więc dotychczasowych przyzwyczajeń, ponieważ nadal możemy jeść kanapki, gotować makaron, lepić pierogi, czy smażyć naleśniki, zmienia się jednak produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa(...)składników odżywczych: Pizza 300g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej ½ opakowania drożdży instant 200 – 220 ml wody 1 – 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy
Kuchcik gotujeWytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska. Czas przygotowania:15
SzczyptaSmaQDziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron
karmelowysmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to parówki(...)posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy nadmiar soku , jeśli nie odparował i odstawiamy do wystygnięcia . Kostkę z mintaja rozmrażamy . Następnie solimy ,pieprzymy ,obtaczamy w roztrzepanym jajku
Ogrodnik w podróżyDawno temu byliśmy w fajnej restauracji kresowej w Wilanowie. Jedliśmy pyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja(...)ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia „na krzyż”. Piersi nacieramy olejem, ziarnami pieprzu, plastrami czosnku, igłami rozmarynu. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Przed smażeniem wyjmujemy odpowiednio wcześnie z lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy
OstryKęsprzyjemne w wykonaniu, piersi kacze najpierw obsmażamy na patelni, później dochodzą sobie spokojnie w piekarniku, a sam sos też jest dziecinnie prosty! Podałam je z przepysznymi szparagami zapiekanymi pod serem i były przepyszne. Jeżeli lubicie kaczuszki, polecam też super łatwy przepis na piersi kacze w sosie śliwkowym z figami – palce lizać! Jeżeli jesteś dumnym właściciela Tefal Cuisine Companion(...)kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony przyprawą pięć smaków, solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną
karmelowyZupa czosnkowa to jedna z naszych ulubionych. Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie
Nerds KitchenW nocy spadł deszcz. O poranku trawa była jeszcze zupełnie mokra. słońce nieśmiało przebijało się przez warstwę chmur. W jego promieniach mokre od deszczu lśniły w
Przysmaki Karolkijest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania posiłków. Sama z gotowych potraw sięgam po dobrej jakości sery. Bardzo cenię sobie markę Almette. Alemette to bardzo dobre jakościowo sery o prostym składzie i całkowicie naturalnych składnikach; produkowane są także z naszego polskiego mleka. Serki są pełne witamin, ale są też źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, które powinniśmy uzupełniać. Pamiętam(...)łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś przedstawiam łatwy pomysł na obiad w zapracowanym tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy
karmelowyktóra już zawsze będzie mi się kojarzyć z moją mamą (mamo, wybacz ). Pamiętam dokładnie cały protokół jedzenia tegoż chili – pszenne tortille spryskaj wodą, podgrzej na patelni, na to połóż ser i chili con carne, zawiń i zjedz. Na tym kończyła się moja kulinarna kreatywność. To były czasy kopca kreta z pudełka i płatków Fitness z mlekiem krowim codziennie na śniadanie(...)kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy 1 kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego. Do rozgrzanego naczynia wrzucamy cebulę i czosnek (ważne by wylądowały na oleju). Smażymy minutę i dodajemy kolejną kopiastą łyżeczkę oleju kokosowego, oregano i kminek. Smażymy kolejną minutę mieszając. Dodajemy ostrą papryczkę lub chili oraz słodką paprykę. Smażymy, co jakiś czas mieszając przez
Fill The Bowlsamodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb(...)piwem mięso. Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami starego tłuszczu. Ogólnie potraw smażonych w barach unikaj jak ognia. Nie daj się też nabrać na świeżego dorsza w wakacje, istnieje wysokie prawdopodobieństwo
Powiedz dietom nieTagiatelle with sheep cheese Czy wiesz że bryndza to ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka owczego z domieszką krowiego. W swoim składzie ma ok 45% tłuszczu i 2-3 % soli. Jest również cennym źródłem wapnia, witamin z grupy B oraz bakterii pokarmowych ze szczepu Lactobacillus. Pamiętaj również, że jedząc Bryndzę wspierasz polską gospodarkę (bryndza może być wytwarzana tylko w określonym regionie(...)coś jak Kucharek tylko bez soli i sztucznych dodatków). Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez ok 5 min. Na koniec podkręć ogień i dodaj przekrojone na połówki pomidorki. Smaż przez ok. 1 min. Wyłącz ogień i dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz oliwę z chilli. Wymieszaj a następnie przełóż na talerze, dodaj pokrojona w kostkę bryndzę, posyp posiekaną pietruszką. PREPARATION
Better Life By Auntie JuWakacyjny wyjazd już za mną. Strasznie żałuję, że był taki krótki, na wiele rzeczy zwyczajnie zabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna
Przysmaki Karolki