wydanej z okazji 130-lecia istnienia marki.Nożyk dotarł, a ja zastanawiałam co przygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :)W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł(...)coś modyfikuję to w taki sposób, aby było szybciej i prościej. Mam więc nadzieję, że spróbujecie rösti, bo naprawdę warto :)Składniki:ziemniaki,zielona pietruszka,czosnek,sól,olej do smażenia.Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać zimną wodą i wypłukać - zrobić to trzykrotnie. W ten sposób wypłukujemy część skrobi, co nada
Codzienna kuchnia niecodziennakażdym „MasterSzefie” pieją na widok idealnych przegrzebków)… Największe odkrycia były dwa: SERY, bo te które znamy to kropla w morzu, oceanie serów tam dostępnych. Ale o serach będzie inny post. W tym poście obok krewetek będę rozpływać się nad innym odkryciem – ŚWIEŻYM, ZIELONYM PIEPRZEM, który nadaje potrawom pazura i charakteru. Wszystkim! I jeszcze trochę Wam pomarudzę(...)świeżych, dużych krewetek lub langustynek w pancerzykach* 2 ząbki czosnku mała natka świeżej pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła lub dobrego jakościowo oleju do smażenia (ja preferuję krewetki podsmażane na maśle) ok. 20 ziaren zielonego, świeżego pieprzu * duże krewetki w pancerzykach po usmażeniu są bardziej soczyste w środku Wykonanie: Krewetki dokładnie umyć pod bieżącą wodą
gutfutOponki … pączki … chrust …W Tłusty Czwartek robią największą furorę i chyba tak naprawdę nigdy nie smakują nam tak dobrze jak wtedy.Pączki robię
Ostra na Słodkogarnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, podgrzewamy do czasu, aż płyn się zredukuje. Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z warzywami. Pomarańczę kroimy(...)papryką, ew. solą i kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, jeśli uznacie to za konieczne. Gotowy krem nakładamy na talerz wraz z łyżką śmietamy. Zupa doskonale smakuje sama, jak też z serem mozzarela (małe kuleczki) oraz z dodatkiem pesto
Taste Of My Daymielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni(...)puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już robić się gęsty za każdym razem gdy zacznie on bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną
Kuba Gotujemielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni(...)puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już robić się gęsty za każdym razem gdy zacznie on bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną
Kuba Gotujeprzygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia(...)łyżek oliwy i dodałem do niej pokrojoną cebulę. Po chwili, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem również czosnek, a zaraz po nim pokrojonego kurczaka wraz z marynatą. Całość smażyłem na średnim ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas zmniejszyłem ogień i dodałem wydrążone z pomidorów gniazda nasienne oraz miąższ. Dodałem również 3 łyżeczki
Wyprawy kulinarneząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron się gotuje ja kroję boczek na plastry, a potem w drobną kostkę i wrzucam do woka i smażę. Potem wrzucam posiekany czosnek, lekko rumienię. W głębokim talerzu widelcem roztrzepuję jajko z żółtkami, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, gdyż boczek wędzony jest słodki i nie chcę przeholować :) Wsypuję starty(...)parmezanem, natkę pietruszki i mieszam wszystko do czasu aż makaron się pokryje aksamitnym sosem.Zarówno wok jak i makaron jest gorący, więc bez problemu jajka się powinny ściąć i ser rozpuścić, jeśli jednak tak się Wam nie stanie można pod naczyniem podpalić mały płomień gazu i podgrzewać maksymalnie kilka sekund.Co teraz? Nic tylko wykładać carbonarę do talerza i jeść ;) SMACZNEGO
Blondynka Gotujerównież np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie.Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososiasól, pieprz, koperek(...)ulubionego)Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji
Słodka Stronacały tydzień. Kiedy mam już wypisane co zamierzam ugotować, wtedy przeglądam swoje zapasy i na listę lądują poszczególne produkty. Orientacyjnie planuję też produkty typowo śniadaniowo-kolacyjne, czyli na przykład sery, mleko, jajka etc. Na początku taki system wydawał mi się dość skomplikowany, z czasem jednak okazało się, że oprócz naprawdę minimalnych ilości wyrzucanych do śmietnika (nie uwierzę, że są domy(...)kupno czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić z produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym
Codzienna kuchnia niecodziennasojowy Zaczynamy od wstawienia makaronu i gotujemy go al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 2-3 łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się zeszkli i wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu a w międzyczasie ścieramy na dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy(...)razem i chwilkę dusimy. Wyłączamy i do odsączonego makaronu dodajemy sos dobrze wszystko ze sobą mieszając, aby sos idealnie pokrył cały makaron. podajemy na talerze i lekko posypujemy startym serem. Oczywiście najlepszy parmezan ale może być każdy ostry w smaku ser. Gotowe :) Życzymy smacznego
vegetaniebazylia, oregano, przyprawa do mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę na bardzo małej ilości oleju, dorzucam pokrojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę, a na oddzielnej patelni smażę bez tłuszczu mięso mielone, które przyprawiam przyprawą do mięs, pieprzem, vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami, mieszam i dolewam wody tyle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu(...)woda w większości odparuje dodaję pomidory i przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu czy soli na koniec doprawiam bazylią, oregano. Oczywiście można posypać żółtym serem po wierzchu ! Smacznego
NA MOIM TALERZUnajbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje(...)godzin lub nawet całą noc).Siekamy kapustę, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut.Pitty przekrawamy w poprzek tworząc "kieszonkę" i podgrzewamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku.Każdą wewnętrzną
Słodka Stronaprzegląd lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce.A ja miałam:100g pieczarek100g szynki (lub innej chudej wędliny)ser mozzarella ok 50gsólpieprzostra paprykaolejbułka tartakoperek zielony (świeży lub mrożony)2 jajka3-4 kromki chleba2 gotowane na twardo jajkaWykonanie:Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju(...)mozzarellę strata na drobnych oczkach, przyprawy, koperek i wszystko dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy płaskie placuszki (kotleciki) i obtaczamy każdy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym dość mocno oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i ... zjadamy: z ketchupem, surówką lub po prostu same. Smacznego
Walijskie Pichcenielekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę. Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy je na średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość(...)jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były widoczne. Zabieloną część zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy
Symfonia Smaków