czas i nie zwracać uwagi na ilość kalorii ;) bułki: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 60 g sera pecorino z chili mleko do posmarowania bułek mak i sezam do posypania burgery (przepis na burgery z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak): puszka czerwonej fasoli 150 g pieczarek pęczek(...)mieszamy z drożdżami, solą i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 4 bułki układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem, posypujemy sezamem i makiem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Mienta bloglyzek tahini3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej+cukier waniliowy lub budyn waniliowyPolewa sernika:okolo 70 g czekolady ciemnej 75 % kakao2 lyzki mleka kokosowegoWYKONANIE: Ser wymieszac z cukrem,cukrem wanilliowym,mlekiem kokosowym i przesiana przez sitko maka ziemniaczana lub budyniem.Przed otworzeniem puszki mleka kokosowego nie nalezy nia wstrzasac.Do sernika uzyc tylko gornej bialej,gestej czesci.Pozostala na dnie wode zuzyc chocby do nalesnikow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Do masy makowej delikatnie, szpatułką wmieszać ubite białka. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Masa serowa: 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć(...)najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej Żółtka ubić z cukrem i masłem na jaśniejszą masę, masa ma nie mieć wyczuwalnych kryształków cukru w dotyku, ma być jaśniejsza i ma podwoić objętość, może to potrwać nawet 20 min. Dodawać po łyżce sera, dodać mąkę, skórkę kandyzowaną. Białka ubić na sztywną pianę. Białka delikatnie, szpatułką
moj przepis naskładniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba liście selera sol, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 -10 min., a następnie ostudzamy pod zimną bieżącą wodą i osączamy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę(...)złotego koloru. Dodajemy mąkę, mieszamy. Gdy mąka się zaparzy wlewamy małym strumieniem mleko, mieszamy cały czas podgrzewając, aż mleko się zredukuje. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy pokrojony w kotkę ser, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba kruszymy i blendujemy z roztopionym masłem. Ugotowaną fasolkę mieszamy z powstałym sosem, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego posypujemy okruszkami. Całość zapiekamy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli olej kuleczki ziemniaczano-serowe (KOFTY) ok. 20 sztuk: 2 szkl. zimnego puree ziemniaczanego 200 g sera typu capri 2 czubate łyżki maki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę obieramy i siekamy(...)oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut. Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp. około
Dzieje kuchennej Wiewiórybiały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. Przypominam, że czas gotowania zależy od kilku aspektów(...)typu klusek. Drukuj Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 600 g borówek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki Ciasto 1 kg ziemniaków 250 g sera białego (dałam półtłusty) 250 g mąki szczypta soli 2 jajka Sposób przygotowania Farsz Składniki mieszamy Ciasto Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę Ser biały mielimy lub przeciskamy przez praskę. Z sera
Mieszam w Garnkumasła • 2 jajka • 50 ml mleka Masa serowa: • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego • 2 dag stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego cukru do wypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 20 dag suchego mielonego maku • 8 dag cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 65 g kaszy manny • 3 jajka(...)formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, utrzeć z jajkami, masłem i cukrem waniliowym. 4. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajka. Ucierać do otrzymania puszystej, gęstej masy. Dodawać porcjami ser. Proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać
W mojej kuchniMoim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych
AZgotuj!Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Najwięcej jest owoców, dużo mniej zbóż i odrobina pozostałych składników. Przepis składa się z apetycznego zdjęcia, które zrobione jest zawsze
Ugotowane pozamiatanesernika na śmietanie, tym razem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser. Składniki: na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 6 żółtek 250 g masła na masę śmietanową: 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g ) 6 białek 1 szklanka cukru cukier waniliowy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno. 2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży odrobina skórki z cytryny 2 łyżki
AZgotuj!smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka 1-2 cebule musztarda chrzanowa ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy wykałaczki 1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą i układamy plastry
Apetyczna babeczkaSkładniki filet z piersi kurczaka, 2 podwójne porcje papryka, 1 mała sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3 ząbki jajko, 1 sztuka ser, 5 plasterków mąka pszenna, 2 łyżki maka ziemniaczana, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Filety z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy cebule pokrojoną
Gotowanie moimi oczamimasła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera (u mnie moje ulubione Emilki) 250g mascarpone (od Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić(...)blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku
Cakes By KejtBożenki na face book. Tym razem mamy drożdżowe mocno nadziane :) Ja upiekłam bułeczki z serem bo takie najbardziej lubią moje dzieci :) pyszne ,mięciutkie na drugi dzień, w sam raz do kawki i na śniadanie . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 60 g roztopionego masła 45 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 500 g sera białego 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru
Sama słodycz i szczypta chili