ser mak - 500 przepisów (strona:5/34)

Leniwe 139

szybkiej, polskiej kuchni. Leniwe wyszły wspaniałe - zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły i skonsumowałam prawie wszystkie, dając K. tylko kilka na spróbowanie;) Składniki : 250g białego sera (użyłam chudego) szklanka maki 1 jajko sól cukier waniliowy masło, cukier, cynamon (do podania) Przygotowanie : W misce rozdrobnić ser widelcem, wbić jajko, dodać sól i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę

Codzienne Gotowanie
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 381

uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca.  SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka(...)zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno

Ostra na Słodko
Serniczki z patelni z konfiturą truskawkową. 202

trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i  tak je uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego  olej do smażenia Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Odrywane drożdżówki z makiem 250

nietypowej formie, jak np. te odrywane ślimaczki. Nadzienie też dostosowuję do naszych upodobań lub pór roku. Latem zdecydowanie królują drożdżówki z owocami, zaś jesienią i zimą np. z serem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej, bo w tym przypadku się sprawdza i jest świetnym ułatwieniem:)  Składniki:   375g mąki pszennej tortowej,  30g świeżych drożdży

Z miłości do słodkości
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 171

całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki

Chocolate Muffin Blog
Placki ziemniaczane 196

zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebule 2 plastry sera żółtego pół szklanki maki sól i pieprz Ziemniaki można zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub jak ja zblenderować na papkę razem z cebulą i serem żółtym. Następnie dodajemy mąkę, jajko i przyprawy

Kolejny blog o gotowaniu
Ekspresowe francuskie cebularze 146

zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże czerwone cebule olej do smażenia 15dag żółtego sera sól, czarny pieprz jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy(...)szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia

Pyry na Gaz
Pierożki na słodko z serem i żurawiną 169

maki 350 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem.  Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem 218

prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie ją pominąć(...)sezam, często mieszając (nasiona mają lekko się zezłocić – uważać, aby nie przypalić). 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Gotową sałatkę posypać 1 łyżką uprażonych nasion. The post Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Chmurka z musem śliwkowym 207

Dziś polecić mogę przepyszną Chmurkę z musem śliwkowym. Akurat sezon na śliwki w pełni, dlatego warto je wykorzystać. Ponadto z czystym serem mogę polecić idealny mak mielony firmy BackMit. Taki mak spotkałam po raz pierwszy w życiu. Jest sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki

Gotuję Testuję
Serowe ciastka z jabłkami 192

gazetach z przepisami i natknęłam się na serowe ciastka. Nie czekałam długo by je zrobić bo powiem szczerze zaciekawiły mnie. Składniki (9-10 ciastek) 250 g sera białego 300 g maki 100 g cukru pudru 2 jajka (jedno do cista jedno roztrzepane do posmarowania brzegów) 20 g proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 3-4 jabłka 1 łyżeczka soku

Piekielna Kuchnia Pati
Pierożki z serem,ziemniakami i jajkiem. 216

pierogi można by powiedzieć że tradycyjne ale z dodatkiem jajek, są przepyszne, kiedy byłam mała moja babcia często takie robiła z ziemniakami i jajkiem, ja dodałam jeszcze ser. Do pierogów użyłam maki pszennej Młynów Stoisław. Wzystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław(...)mąki pszennej Młynów Stoisław typ 650 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka ciepłej wody Farsz : 350 g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków 200 g ser białego pół tłustego sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo  2 łyżki masła 1 duża cebula Wykonanie :     Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i robimy

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec z masą orzechową i serową 224

proszku do pieczenia 20 dag mąki Mak: 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka cukier do smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Ser: 600g sera 3x zmielonego 1/2 kostka masła 15 dag cukru(...)cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek. Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36

Smakołyki Asi
TEBIRKES duńskie bułeczki 160

powitanie mieliśmy dwie propozycje do wyboru : 1. TEBIRKES duńskie bułeczki 2. Małdrzyki krakowskie Jako, że lubię drożdżowe wypieki padło na bułeczki. Zrobiłam w trzech wersjach : 1. z makiem 2. z żółtym serem 3. z żółtym serem i prażoną cebulką Muszę przyznać, że te z cebulką i serem smakowały mi najlepiej. Przepis na bułeczki pochodzi stąd Polecam bułeczki bo są pyszne

Ewa w kuchni
Tarta sernikowa z truskawkami 153

ciasto pół margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1,5 szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie

Gotowanie jest łatwe
Filety z kurczaka pod szparagami 130

jako dodatek do drugiego dania. (źródło www.poradnikzdrowie.pl)  U mnie dziś z kurczakiem, zapiekane w piekarniku. Rewelacja! Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka, 2 jaja, 6 łyżek maki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 10-15 szparagów, sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Szparagi ugotować przez 25 minut w osolonej wodzie, twarde końce odciąć i odstawić. Filety

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania