ser feta - 6431 przepisów (strona:216/429)

Kalafior z carry i kurkumą do kaczki lub bakłażana 213

osób. Kalafior: - 400 g  kalafiora w różyczkach Poltino - 1 kopiasta łyżeczka carry - 1 kopiasta łyżeczka kukrkumy - 1/2 łyżeczki soli Bakłażan grillowany: - 1 bakłażan - 4 łyżeczki sera feta - 2 łyżeczki jogurtu - sól - olej Kaczka: - 1 pierś z kaczki - 1 pomarańcza - 1 jabłko - sól - pieprz 1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa, oprószamy solą

Apetyczna babeczka
Sałatka z pieczonych buraczków, avokado i feta 163

Dziś na przekór Tłustemu Czwartkowi proponuję sałatkę z pieczonych buraków z awokado. Niebo w gębie,  tylko tyle powiem! 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego garść rukoli 1 avocado 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)zmiażdżony  ząbek czosnku     Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę. Na półmisku rozłożyć rukolę, na nią buraczki, pokrojony w kostkę ser feta oraz avocado pokrojone również w kostkę i skropione cytryną (aby nie ściemniało). Polać sosem przygotowanym ze składników. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
Prasopita wg Aleex 161

prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu placek jest chrupiący, z wyrazistym, dobrze przyprawionym wnętrzem, po prostu pyszny. Polecam. Składniki: • 2 duże pory • 2 łyżki oliwy • 270 g sera feta • 100 g ricotty • 2 jajka • sól, pieprz • 5 arkuszy ciasta filo • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry (część białą i jasnozieloną(...)patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć pokrojone pory, aż zmiękną i się zezłocą. 3. Przełożyć je do miski i ostudzić. 4. Do chłodnych porów dodać obydwa rodzaje sera i jajka. Masę dokładnie wymieszać i doprawić, aby była wyrazista. 5. Foremkę o wymiarach 20x20 cm posmarować olejem. 6. Wyłożyć ją arkuszami ciasta filo, smarując każdy cienką warstwą oleju. 7. Przełożyć nadzienie

W mojej kuchni
Sałatka z fetą, szpinakiem, botwiną, jajkiem i bazyliowym dressingiem 151

były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona słonecznika 3 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, 1/4 pęczka bazylii, szczypta soli oraz pieprzu Składniki dressingu ucieramy(...)moździerzu do uzyskania jednolitej masy. Liście botwiny i szpinaku chwilę marynujemy w soku z cytryny i soli. Następnie układamy na talerzu liście, pokrojone w kostkę warzywa i ser. Całość polewamy dressingiem i posypujemy nasionami słonecznika. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KASZA JAGLANA Z AROMATYCZNĄ DYNIĄ, CIECIORKĄ, FETĄ I PIETRUSZKĄ 216

szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oleju do gotowania kaszy 1/3 łyżeczki soli do osolenia kaszy 1 mała dynia Hokkaido 1 puszka cieciorki 80-100 g sera feta papryka chili w płatkach 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczona papryka faszerowana kuskusem 156

papryka faszerowana kuskusem Składniki: - 1/3 szklanki kaszy kuskus (ok.70g) - 1/3 szklanki wody - 2 duże papryki - 1 pierś z kurcza1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 8 pomidorków koktajlowych - 8 kosteczek sera feta - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz Porcja na 2 osoby. Najpierw przekrawamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie papryki lekko smarujemy oliwą i środek solimy i pieprzymy

Kuchenne Wariacje
Faszerowane pomidorki light 206

przepisu . Składniki  4 średnie pomidory  1 średnia pierś z kurczaka  1 cebulka czerwona  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  100 dag sera feta  sól himalajska różowa  mozzarella ( małe kuleczki ) folia aluminiowa  Wykonanie  Pomidorki myjemy i osuszamy , kiedy mamy pomidorki umyte , odcinamy górę pomidorka a ze środka wydrążamy miąższ

Mój Smak
Letnia sałatka makaronowa z bobem 168

posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł. Składniki  ( na dużą michę ) : 300 g ulubionego makaronu (u mnie casarecce ) 500 g bobu 200 g sera bałkańskiego lub sera feta 1 czerwona papryka 1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek ½  pęczka mięty ogrodowej oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku, następnie przepłucz(...)zimnej wodzie. Bób ugotuj do miękkości (5-7 minut) i również przepłucz, aby był chłodny. Obierz go z łupinek. Paprykę umyj i wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Ser również pokrój w kostkę, oliwki zaś w plasterki. Miętę posiekaj. Wrzuć do miski razem z bobem i makaronem. Czosnek zetrzyj na tartce o drobnych oczkach i dodaj do sałatki. Polej wszystko

Food Square
Pieczone cukinie 218

naszego udziału. Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal.  Składniki (2 porcje): 2 cukinie 10 sztuk pomidorków koktajlowych 50 g sera typu feta (użyłam sera Favita 12% tłuszczu) 1/2 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz 1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C 2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół 3. Pomidorki pokrój

Powiedz dietom nie
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 199

sobie to coś, że chce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.   Przygotowanie

Aga w kuchni
Placki z cukinii 89

podawać z dodatkami wedle uznania. Są one delikatne, lekkie i szybkie w przygotowaniu.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 średnie cukinie 6 łyżek mąki ząbek czosnku 1 jajko 130g sera feta sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (jeśli cukinie mają nasiona to należy(...)cukinii nie obieram). Startą masę włożyć do sitka, posypać szczyptą soli, odstawić na 10-15 minut, aby ściekł nadmiar soku.  2. Masę przełożyć do miski, dodać jajko i ser, doprawić pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do masy z cukinii. Wszystko razem wymieszać z mąką.  3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę i smażyć placki

Danka Pichci
PAPRYKA FASZEROWANA SEREM FETA I ZIOŁAMI 147

składniki: 4 długie papryki tzw. ,,czerwone bycze rogi" 1 opakowanie sera feta lub innego np. mniej słonego  1 cebula dymka ze szczypiorem pieprz optymalnie świeże zioła do smaku. Paprykę myjemy, odcinamy jeden koniec i wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim paprykę przez około 30 minut . Po wyjęciu z pieca wkładamy do garnka(...)zimną wodą, następnie wykładamy na ręcznik i zdejmujemy skórkę, powinna zejść bez problemu . Ser mieszamy z pokrojonym szczypiorkiem i ziołami doprawiamy do smaku i nadziewamy nim papryki. Układamy na talerzu i polewamy oliwą z oliwek

Cytryna&Co.
Lasagne szpinakowa 204

porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 450 g mrożonego szpinaku 275 g sera feta kilka listków bazylii, drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina parmezanu do posypania 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki

My Culinary Art
Makaron ze szpinakiem i pomidorami 229

osuszyć, poporcjować i do zamrażalnika. Zimą jak znalazł... Potrzebujemy: makaron (u mnie makaron trójkolorowy ze szpinakiem i pomidorami) słoiczek suszonych pomidorów szpinak - świeży bądź mrożony (2 garści) opakowanie sera feta pieprz 2 ząbki czosnku Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.  Pomidory drobno kroimy, olej z pomidorów wykorzystujemy do smażenia (jest bardzo aromatyczny). Szpinak lekko podsmażamy, dosłownie

na moim stole...
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 186

papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz, suszony tymianek, oregano do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu(...)opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy odcedzoną kaszę, drobno posiekane suszone pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy

W kuchni Katie
Pierogi ze szpinakiem i fetą 171

Dzień dobry :-) Pierogi na pewno lubicie ? My tak, ale ruskie nam się już troszkę znudziły i moi panowie ostatnio wymyślili ze szpinakiem i fetą. Dawno nie było, więc z chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-) Polecam i miłego dnia(...)życzę :-) Składniki ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) Farsz: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku pieprz olej do smażenia (1 łyżka) 1. Ja najpierw przygotowałam sobie farsz: szpinak umyłam, pocięłam na drobniejsze kawałki i z blanszowałam na patelni. Dodałam przepuszczony

kruche babeczki
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 202

papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz, suszony tymianek, oregano do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu(...)opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy odcedzoną kaszę, drobno posiekane suszone pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy

W kuchni Katie
Sałatka z malinami i fetą 394

świetnym składnikiem nie tylko w słodkościach, ale także w daniach słonych. Sałatka z malinami i fetą: 100 g świeżego szpinaku baby ok. 1,5 szklanki malin 200 g greckiej fety dobrej jakości garść świeżych liści bazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta soli i pieprzu Malinowy krem balsamiczny(...)Rozkładamy na dwa talerze – jeśli sałatka jest jedynym daniem lub na cztery, jeśli jest dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami

Poezja smaku