Makaron ze szpinakiem, ciecierzycą i grana padano Spaghetti z brokułami i groszkiem Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką
Moja smaczna kuchniapieczarkami ( link ), które robiłam jakiś czas temu, postanowiłam przygotować kolejne wytrawne crumble. I tak powstało crumble z cukini ą , serem feta i kawałeczkami boczku. Do kruszonki wykorzystałam m ą k ę razow ą , którą można zastąpić
La grande e la piccola cuocaSkładniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie(...)obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem
Darcia w kuchnisłonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej(...)tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego! A poniżej możecie zobaczyć zdjęcie Carpaccio z buraka z turnusu Slim&Fit, oraz przykładową kartę menu z tego turnusu odchudzającego. The post Carpaccio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste, a w tak wielu odsłonach mogą zrobić furorę na talerzu. Naleśniki ze szpinakiem, pojawiają się u mnie w domu w różnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 3 jajka (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka cukru(...)szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła Do podania: orzechy nerkowca śmietanka Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki liści
ChilliJemyciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki imbiru 1 łyżka natki pietruszki szczypta oregano Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka(...)ziemniaków. Ser rozgnieść widelcem, dodać przyprawy i wymieszać nadzienie. Mąkę wymieszać z olejem i solą, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie, zagnieść plastyczne ciasto Uformować pierożki, ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem przysmażonym z tartą bułką
Gotowanie jest łatweodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki
Trzeci talerzprzede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy. Składniki: 50 g świeżej roszponki 2 pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć(...)przerzucić do miski, pomidora pokroić na ćwiartki , cebulę na piórka, ser w kosteczkę, pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wszystko sprószyć oregano, bazylią i pieprzem i polać olejem z pestek dyni. Smacznego
Niezły Młynekmasło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię bo czosnek potrafi zabić cały smak szpinaku. Dodajemy ugotowany makaron i gotowe. Szybko, smacznie i zdrowo ;-) Słonecznej niedzieli
SMYKWKUCHNIłyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić
Monia miesza i gotujeprzychodzą niespodziewani goście i chcę poczęstować ich czymś wyjątkowym serwuję trotillę a w środku różne smakołyki Składniki: tortilla 1 opakowanie świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 2 ząbki czosnku serek biały śmietankowy 1 łyżka masła Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, czekam aż zmniejszy swoją objętość. Dodaję fetę, rozmiażdżony czosnek, smażę do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie
MojaQchnia.plrazem bez wsparcia historycznego, bo po rumcajsowemu. Delikatne, lekko pikantne pulpety w smaku przywodzą na myśl okolice Grecji, albo Turcji. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem
Gotuj z Rumcajsemłyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki. Ser feta rozdrabniamy pomiędzy palcami. Wszystkie składniki łączymy
Mohiella