ser feta - 6431 przepisów (strona:208/429)

17 przepisów z makaronami 150

Makaron ze szpinakiem, ciecierzycą i grana padano Spaghetti z brokułami i groszkiem Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką

Moja smaczna kuchnia
Crumble z cukinią i serem feta (Crumble di zucchine alla feta) 191

pieczarkami ( link ), które robiłam jakiś czas temu, postanowiłam przygotować kolejne wytrawne crumble. I tak powstało crumble z cukini ą , serem feta i kawałeczkami boczku.  Do kruszonki wykorzystałam m ą k ę  razow ą , którą można zastąpić

La grande e la piccola cuoca
pierogi z fetą i szpinakiem 152

Składniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło,  2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie(...)obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam.  Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem

Darcia w kuchni
Carpaccio z buraka 214

słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej(...)tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego! A poniżej możecie zobaczyć zdjęcie Carpaccio z buraka z turnusu Slim&Fit, oraz przykładową kartę menu z tego turnusu odchudzającego. The post Carpaccio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 127

proste, a w tak wielu odsłonach mogą zrobić furorę na talerzu.  Naleśniki ze szpinakiem, pojawiają się u mnie w domu w różnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki:   ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody   3 jajka (temperatura pokojowa)   1 łyżeczka cukru(...)szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby  opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła Do podania: orzechy nerkowca śmietanka   Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki liści

ChilliJemy
Pierożki z dynią hokkaido 154

ciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki imbiru 1 łyżka natki pietruszki szczypta oregano Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka(...)ziemniaków. Ser rozgnieść widelcem, dodać przyprawy i wymieszać nadzienie. Mąkę wymieszać z olejem i solą,  zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie, zagnieść plastyczne ciasto Uformować pierożki, ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem przysmażonym z tartą bułką

Gotowanie jest łatwe
Rolada mięsna z kurkami i fetą 213

odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki

Trzeci talerz
Witaminowa sałatka zimowa 567

przede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy.  Składniki: 50 g świeżej roszponki 2 pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć(...)przerzucić do miski, pomidora pokroić na ćwiartki , cebulę na piórka, ser w kosteczkę, pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wszystko sprószyć oregano, bazylią  i pieprzem i polać olejem z pestek dyni. Smacznego

Niezły Młynek
Pasta ze szpinakiem- obiad w 15 minut 351

masło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię bo czosnek potrafi zabić cały smak szpinaku. Dodajemy ugotowany makaron i gotowe. Szybko, smacznie i zdrowo ;-) Słonecznej niedzieli

SMYKWKUCHNI
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką 228

łyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić

Monia miesza i gotuje
Trotilla ze szpinakiem 131

przychodzą niespodziewani goście i chcę poczęstować ich czymś wyjątkowym serwuję trotillę a w środku różne smakołyki Składniki: tortilla 1 opakowanie świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 2 ząbki czosnku serek biały śmietankowy 1 łyżka masła Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, czekam aż zmniejszy swoją objętość. Dodaję fetę, rozmiażdżony czosnek, smażę do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie

MojaQchnia.pl
Pikantne pulpeciki z fetą 266

razem bez wsparcia historycznego, bo po rumcajsowemu.  Delikatne, lekko pikantne  pulpety w smaku przywodzą na myśl okolice Grecji, albo Turcji.  Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem

Gotuj z Rumcajsem
Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem i fetą 333

łyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki. Ser feta rozdrabniamy pomiędzy palcami. Wszystkie składniki łączymy

Mohiella