ser feta - 6431 przepisów (strona:208/429)

Penne z bazyliowym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi 141

stanowi niesamowicie smaczny i pożywny obiad. Składniki: 300g makaronu penne, ugotowanego na miękko pęczek świeżej bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku kilka pomidorków koktajlowych kawałek sera feta pieprz, sól Przygotowanie: Do misy blendera wrzucamy liście bazylii, wlewamy olej, dodajemy czosnek i przyprawy. Miksujemy tak by powstał sos. Ugotowany makaron polewamy sosem tak by dobrze

Życie ze smakiem
Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 273

i kukurydza. Szczypior jeszcze się załapał, łyżka majonezu i gotowe :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 większy wędzony filet z kurczaka 1 opakowanie sera feta 3 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu szczypiorek Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy. Kurczaka, fetę kroimy w kosteczkę, przekładamy do dużej miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę

kruche babeczki
Roladki kurczece z feta,szpinakiem i szynka parmenska 126

SKŁADNIKI: piersi z kurczaka Szpinak posiekany i ugotowany Albo posiekana pietruszka z dodadkiem oliwy Ser feta Szynka parmenska Pieprz ,sól 2 jajka Bułka  tarta Ojej Składniki: Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem  albo rolujemy walkiem do ciasta nastepnie Pieprzymy,solimy I smarujemy pierś  warstwami Ser,szpinak albo  zielona pietruszka i szynka parmenska Następnie  zawijam

Viola cooks with passion
Razowy makaron z fetą, szparagami i pomidorkami 168

się wyśmienicie :) SKŁADNIKI  (dla 1 osoby - 457 kcal) 75 g razowego makaronu (u mnie świderki - szklanka) 3 sztuki zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych łyżka oliwy  30 g sera feta sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z rukoli z pomarańczą i granatem 247

się z pozostałymi składnikami sałatki. Taką sałatkę często przyrządzam sobie na kolację, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Składniki: 80 gram rukoli 1 duża pomarańcza Pół owocu grantu 100 gram sera feta Garść orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy Roleski Sposób przygotowania: Rukolę , myjemy, osuszamy z nadmiaru wody. Pomarańczę obieramy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, owoce granatu oddzielamy od błonek, ser kroimy

Bajeczna Kuchnia
sałatka z oliwkami i fetą 169

wystarczająco słona. Szybko, zdrowo i smacznie.  Składniki: 3 łyżki oliwek zielonych 3 łyżki oliwek czarnych garść pomidorków koktajlowych garść pomidorków pomarańczowych 3-4 liście sałaty lodowej kartonik sera feta 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki Oliwki pokroić na połówki. Liście sałaty poszarpać. Pomidorki pokroić na połówki. Fetę pokroić w kostkę a cebulę w drobną kosteczkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z arbuzem 182

łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu  balsamicznego 1 łyżeczka musztardy francuskiej Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Arbuza i ser feta  pokroić w kostkę. Ułożyć wszystko na półmisku. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Podawać schłodzoną sałatka z arbuzem

O kuchni z uczuciem
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 214

jest, że jak się otworzy to klapną. Otwierałam i nie klapnęły. Ptysie studzicie i zabieracie się za mus. Potrzebujemy na mus: 2 ładne awokado sok z połowy cytryny ser feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na coś odtłuszczonego typu kanapkowego) pęczek szczypiorku jedna cebula czerwona drobno pokrojona dwie łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz(...)Ser oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado traktujecie blenderem razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną łyżeczką. Do tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawcie do smaku. Ptysie przekrojone na pół faszerujecie sporą ilością musu i nakrywacie. W mus wciskacie pół plasterka świeżego ogórka

ladykitchen
Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1040

zrobiliśmy dwa rodzaje. Nadzienie 1 : rukola serek topiony śmietankowy szparagi marynowane suszone pomidory oliwki czarne szynka Nadzienie 2 : ser camembert szpinak (przesmażony z czosnkiem, pieprzem, z dodatkiem sera feta i papryczki chilli) pomidory suszone oliwki czarne łosoś Na środek naleśnika po kolei nakładamy wszystkie składniki: 1. rukolę, serek topiony, szparagi, oliwki, suszone pomidory, plasterek wędliny 2. szpinak, ser pleśniowy

Taste Of My Day
Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą 96

sprawdzają się w pracy. Nie dość, że są pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić je dzień wcześniej. Składniki: 100 g  mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za'atar(...)wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, przecedzamy. Do fasolki wrzucamy pokrojony w kostkę ogórek (ja go nie obierałam), pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowaną natkę, pokrojony w kostkę ser. Dodajemy do tego ugotowaną mieszankę, sok z cytryny, oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Całość posypujemy za'atarem

Kardamonovy
Dakos 162

przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. O jej smaku decyduje przede wszystkim wysoka jakość wszystkich składników. Wyjątkowy smak sałatka zawdzięcza połączeniu jęczmiennego pieczywa ze słodkimi pomidorami, słonym serem i wszechobecną na Krecie oliwą. Jeśli nie uda Wam się zdobyć greckich jęczmiennych sucharów, możecie zastąpić je grzankami z żytniego lub owsianego pieczywa. Sałatka będzie się świetnie komponowała z grillowanymi potrawami(...)dodajemy ocet winny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy. Na półmisku rozkładamy suchary, na nich sałatkę pomidorową, posypujemy rozdrobnionym serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, natką pietruszki i skrapiamy pozostałą łyżką oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Grecka pomidorowa 113

pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy     Przygotowanie   Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem(...)makaron, gotowałem, aż był miękki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po rozlaniu na talerze, do każdego dodałem po garści pokrojonego w drobną kostkę sera, skropiłem oliwą, posypałem natką

R'n'G Kitchen
Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym 140

ustach i nawet mój syn wróg numer 1 pomidorów zjada je ze smakiem. Składniki: 4 duże pomidory połowa dużego pęku świeżego szpinaku  1/3 szklanki ryżu 10 dkg sera feta 4 plastry mozarelli 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Pomidory dokładnie myję i osuszam. Odkrawam ich górną część wraz z szypułkami i wydrążam miąższ(...)siekam. Ryż ugotowany na sypko, pokrojoną w kostkę fetę, posiekany szpinak i pokrojoną w kostkę połowę miąższu z pomidorów przekładam do miski i delikatnie mieszam aby składniki się połączyły. Dosmaczam sola i pieprzem. Odlewam sok z pomidorów i a następnie nakładam farsz lekko go ugniatając. Na górę każdego pomidora kładę plasterek sera mozarella i przykrywam górną częścią pomidora. Nafaszerowane pomidory

Magiczna kuchnia Darii
sałatka z brokułem fetą kukurydzą i słonecznikiem 106

Głosów:  5    Average:  5 /5] *składniki: 1 świeży brokuł ok. 500 g 1 puszka kukurydzy 150-200 sera feta 3 łyżki słonecznika wykonanie: Brokuła dzielimy na mniejsze cząstki/ różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, al dente. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Fetę kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy se sobą

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z pieczonych buraków i gruszki 96

Lekkie danie, w sam raz na raz. Można spakować do pudełka i zabrać na lunch lub drugie śniadanie. 2 porcje: 4 mniejsze buraki 50 g sera feta 1 gruszka łyżka nasion słonecznika łyżka nasion dyni łyżka nasion sezamu łyżka nasion siemienia oliwa z oliwek sok z cytryny 2 garści roszponki sos balsamiczny Umytą i osuszoną roszponkę wykładamy na talerz(...)ostygną, skórka łatwo z nich zejdzie. Kroimy w plasterki. Nasiona prażymy na suchej patelni. Na roszponce układamy plastry buraków i gruszki. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy serem i pestkami. Polewamy sosem balsamicznym

Kucharzyca
Sałatka z serem feta, pomidorem, papryką, roszponką i młodymi liśćmi czosnku 77

czosnku są doskonałym dodatkiem do sałatek Co potrzeba: 200 g serka feta, 1 duży pomidor, 1/4 dużej czerwonej, mięsistej papryki, 10 szt. sałaty roszponki, 1 czubata łyżka pokrojonych bardzo drobno liści czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, Pieprz mielony do smaku Wykonanie: Do miski dajemy pokrojoną drobno fetę(...)pomidora pokrojonego na drobne kawałki, paprykę pokrojoną bardzo drobno, różyczki sałaty roszponki, pokrojone liście czosnku, pieprz, dokładnie mieszamy. Dolewamy olej, odstawiamy na 10 minut, ponownie mieszamy przed jedzeniem. Smacznego :)) Ser feta, papryka, pomidor, pomidory, roszponka, liście czosnku, czosnek

Bułka z Chlebem
Sałatka z cukinii i koziego sera 123

spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka z cukinii i koziego sera - składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana oliwa(...)ulubiony dressing  sól i pieprz do smaku Sałatka z cukinii i koziego sera - przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry - najwygodniej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw z szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser

Cztery Fajery
Puszysty omlet z bobem i fetą 166

słodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego bobu 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki 50g twartego sera feta pieprz do smaku odrobina tartego parmezanu łyżka masła   Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment odkładamy. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na puszystą, sztywną

Smaczna Strona
Orzeźwiająca sałatka z arbuza i fety 116

końca do siebie pasują. Sałatka z arbuza i fety jest idealnym tego przykładem. Słodki smak arbuza, słona feta, aromatyczny koperek i czarny pieprz to idealne połączenie na upalne dni, Sałatka jest orzeźwiająca, lekka i świetnie smakuje. Na lato w sam raz! Składniki: ćwiartka niewielkiego arbuza pół opakowania sera feta łyżka posiekanego koperku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie

Życie ze smakiem
Buraczki na rukoli 127

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 upieczony, średniej wielkości, burak -pół opakowania rukoli -50 g sera feta -garść posiekanego szczypiorku - sos winegret Upieczonego buraka kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy startego buraka, posypujemy pokruszonym(...)serem i posypujemy szczypiorkiem. Na koniec obficie polewamy sosem

Kulinarne przemyslenia
Barszczyk z botwinki 119

jego słodkawy smak. Składniki: • 2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami • sól, pieprz • 2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego • 3 łyżki masła • sok z 1 cytryny • 4 jajka • 4 kawałki sera feta Wykonanie: • Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki – osobno liście, osobno łodyżki. Malutkie buraczki pokroić w plasterki. • W garnku rozgrzać masło

To co kocham
Muffiny jajeczne 144

rano na przygotowanie śniadania Proponuję proste i efektowne muffiny z jajek. Poniżej podaję składniki, jakich zazwyczaj używam do ich wykonania, ale można dodać również inne ulubione (np. paprykę, ser feta, oliwki). Składniki na 6 muffinów: 4 jajka 8 pomidorów koktajlowych 1 mała cebula garść posiekanego szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu ok. 30 g wędzonej piersi kurczaka garść startego żółtego(...)sera typu gouda Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, szczypiorek do posypania Jajka roztrzepać widelcem w miseczce razem z solą i pieprzem. Posiekać pomidory, kurczaka i cebulę i dodać do miski z jajkami. Wymieszać i dodać posiekany szczypiorek i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wykładać do wysmarowanej masłem formy na muffiny. Piec ok. 15 minut w temperaturze

Bullio
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 163

fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić(...)Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około 20 minut. Idealne również na zimno

Ania i Marcin gotują
Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą 96

cukinia 1 por pól papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku oliwa oregano, estragon, tymianek, papryka słodka sól, pieprz mały koncentrat pomidorowy około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę starty ser żółty około 40 g 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki roszponka (opcjonalnie) Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pora kilka minut(...)minuty. Wyjąć ciasto, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Na cieście rozsmarować śmietanę wymieszaną z mąką. Na to ułożyć farsz warzywny a na wierzch cukinie. Posypujemy słodką papryką, żółtym serem i fetą. Pieczemy przez 7 minut, aż sery się rozpuszczą. Upieczoną tartę wyjmujemy i przyozdabiamy roszponką. Smacznego! Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga

Moja Galeria Smaku
Bruschetta z pomidorami i serem feta 134

Ciabata lub chleb 3 średniej wielkości pomidory (ja użyłam podłużnych pomidorów – dwóch czerwonych i jednego żółtego) pół ząbka czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem ocet balsamiczny świeża bazylia ser feta sól Przygotowanie Pomidory pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić do miski. Dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię. Skropić wszystko odrobiną balsamino i oliwy z oliwek, dodać szczyptę soli (ale ostrożnie

Kulinarne Inspiracje
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 280

nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko

Trzeci talerz