ser feta - 6431 przepisów (strona:215/429)

Carpaccio z buraka 189

słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej(...)tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego! A poniżej możecie zobaczyć zdjęcie Carpaccio z buraka z turnusu Slim&Fit, oraz przykładową kartę menu z tego turnusu odchudzającego. The post Carpaccio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 101

proste, a w tak wielu odsłonach mogą zrobić furorę na talerzu.  Naleśniki ze szpinakiem, pojawiają się u mnie w domu w różnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki:   ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody   3 jajka (temperatura pokojowa)   1 łyżeczka cukru(...)szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby  opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła Do podania: orzechy nerkowca śmietanka   Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki liści

ChilliJemy
Pierożki z dynią hokkaido 132

ciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki imbiru 1 łyżka natki pietruszki szczypta oregano Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka(...)ziemniaków. Ser rozgnieść widelcem, dodać przyprawy i wymieszać nadzienie. Mąkę wymieszać z olejem i solą,  zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie, zagnieść plastyczne ciasto Uformować pierożki, ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem przysmażonym z tartą bułką

Gotowanie jest łatwe
Pesto z naci selera, pietruszki i liści pomidora 222

więcej niż 10 minut, więc jest to idealny przepis na lato, kiedy nie chce się za dużo czasu spędzać w kuchni. Pesto dobrze komponuje się z pomidorami, tuńczykiem lub serem feta. Smacznego

two broke sisters
Rolada mięsna z kurkami i fetą 198

odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki

Trzeci talerz
Witaminowa sałatka zimowa 540

przede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy.  Składniki: 50 g świeżej roszponki 2 pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć(...)przerzucić do miski, pomidora pokroić na ćwiartki , cebulę na piórka, ser w kosteczkę, pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wszystko sprószyć oregano, bazylią  i pieprzem i polać olejem z pestek dyni. Smacznego

Niezły Młynek
Pasta ze szpinakiem- obiad w 15 minut 326

masło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię bo czosnek potrafi zabić cały smak szpinaku. Dodajemy ugotowany makaron i gotowe. Szybko, smacznie i zdrowo ;-) Słonecznej niedzieli

SMYKWKUCHNI
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką 205

łyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić

Monia miesza i gotuje
Trotilla ze szpinakiem 108

przychodzą niespodziewani goście i chcę poczęstować ich czymś wyjątkowym serwuję trotillę a w środku różne smakołyki Składniki: tortilla 1 opakowanie świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 2 ząbki czosnku serek biały śmietankowy 1 łyżka masła Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, czekam aż zmniejszy swoją objętość. Dodaję fetę, rozmiażdżony czosnek, smażę do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie

MojaQchnia.pl
Pikantne pulpeciki z fetą 240

razem bez wsparcia historycznego, bo po rumcajsowemu.  Delikatne, lekko pikantne  pulpety w smaku przywodzą na myśl okolice Grecji, albo Turcji.  Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem

Gotuj z Rumcajsem
Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem i fetą 270

łyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki. Ser feta rozdrabniamy pomiędzy palcami. Wszystkie składniki łączymy

Mohiella
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 143

Naleśniki buraczkowe nadziane farszem z brokuła i fety. Smaczne i efektownie wyglądające, polecam.                                                 Składniki ciasta naleśnikowego :  2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka  1 płaska(...)Farsz :  1 duży brokuł 100 g sera fety 1 ząbek czosnku pieprz do smaku                                                                  Dodatkowo :  bułka tarta do panierowania  1 jajko sos pieczarkowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z cieciorką 158

puszka ciecierzycy 3 pomidory pół cebuli 100 g sera feta 2 łyżki usiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu pomarańczowego lub cytrynowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżka miodu Ciecierzycą osączyć z zalewy, dodać pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokroić w piórko, dodać ser pokrojony w kostkę. Składniki sosu włożyć do słoiczka

Gotowanie jest łatwe
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 165

podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć

Trzeci talerz
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 214

mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną fetę, przyprawić. Beszamel: - 1 łyżka

Proste Potrawy
Ostra jaglanka ! 286

dnia smakosze i smakoszki! :) Kasza jaglana na ostro  szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 papryczki chili: zielona i czerwona 4 ząbki czosnku świeża pietruszka pół kostki sera typu feta  oliwa z oliwek sól, pieprz garść sezamu  Zabieramy się do pracy. Jaglankę płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody(...)gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jednocześnie na patelni rozgrzewamy oliwę - przesmażamy czosnek, pokrojone papryczki, a na koniec dorzucamy sezam. Wszystko łączymy z ugotowaną kaszą, dorzucamy ser typu feta pokrojony w kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz świeżo siekaną pietruszką. Podajemy z oliwą. Jemy

Sajkofanka smaku
Muszle makaronowe ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 529

mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-) Polecam i udanej środy wszystkim życzę :-) Składniki: muszle makaronowe u mnie 25 sztuk 250 g świeżego szpinaku 270 g sera feta 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sos: 400 g passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki suszonego oregano

kruche babeczki
Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym 136

słodkawa, opalona ogniem, przepyszna. Dajcie jej dużo:) Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym   Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min   Moje ulubione danie z grilla - nieodłączny składnik naszego każdego grillowania - pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i fetą w orzechowo-pietruszkowym sosie Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients Warzywa(...)grillowania: 2 cukinie 1-2 bakłażany 2 papryki 2 cebule ¼ szklanki oliwy, 1 łyżeczka przypraw ( oregano, bazylia, rozmaryn, ewentualnie suszone chilli), sól 1 główka sałaty 150 g sera feta SOS: garść orzechów włoskich 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki ¼ szklanki oliwy sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Warzywa umyć, cukinię i bakłażana pokroić

Cooking for Emily
Sałata rzymska z karczochami i serem feta 132

przeglądu lodówki powstała taka sałata z dodatkami  Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki rzodkiewki Sos :zalewa z karczochów 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego     Przygotowanie   Sałatę podzieliłem na liście, opłukałem, osuszyłem. Serca karczochów pokroiłem(...)mniejsze kawałki. Pomidorki cherry umyłem, pokroiłem na połówki. Ser pokroiłem w kostkę. Kiełbasę również pokroiłem na małe kawałki. Przygotowałem sos: kilka łyżek zalewy z karczochów dokładnie wymieszałem z musztardą, miodem i octem. Na półmisku rozłożyłem liście sałaty, na nich pozostałe składniki, posypałem kiełkami rzodkiewki, polałem sosem

R'n'G Kitchen
Tost z awokado i fetą 193

limonki (aby nie ściemniało), dodać szalotkę, papryczkę chili, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać pozostały sok z limonki. Nakładać na opieczonego tosta, posypać niewielką ilością pokruszonego sera feta i oprószyć ostrą papryką. Smacznego

Codzienne Gotowanie
131. Roladki drobiowe ze szpinakiem 111

Składniki na 4 porcje: ok. 4 garści świeżego szpinaku, posiekanego 2 duże ząbki czosnku 120 g sera feta sól i pieprz do smaku 4 piersi z kurczaka olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym(...)serem. Z piersi lub ich  połówek rozbijamy delikatnie kotlety, które solimy i pieprzymy. Filety nadziewamy farszem i zwijamy w roladki które smażymy ze wszystkim stron na oleju

Jadło i czytadło