takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka 1/4 łyżeczki soli maggi w płynie 1 litr wody(...)grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć
Buniabaje w kuchnimarchew jest słodka a wszystkie warzywa smaczne to warto zachować ten zapach i smak. U mnie podstawowa wersja. Składniki : * 5 marchewek * 4 korzenie pietruszki * duży seler * por Przygotowanie : Obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Ścieramy na tarce seler,marchewkę i pietruszkę. Por kroimy w plasterki. Wszystkie składniki jarzynki dokładnie mieszamy. Po czym dzielimy i wsypujemy
Magiczne Życie Martydeszczem i za oknem nie przyjemnie. Trzeba rozgrzewać się więc zupami. Dzisiaj propozycja z groszkiem konserwowym, ale i z mrożonego będzie pyszna. Składniki : * porcja rosołowa , kawałek kurczaka * marchewka * seler * pietruszka * puszka groszku konserwowego * 6 ziemniaków * 2 łyżki mąki pszennej * łyżka gęstej śmietany * sól , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy * koperek Przygotowanie : Zagotować mięso , zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojoną marchewkę, seler
Magiczne Życie Martybaardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku. DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże, surowe, obrane ziemniaki 150g kabanosów 2 kostki rosołowe 1 łyżka majeranku kminek kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe Kapustę namoczyłam, porządnie wypłukałam(...)Przełożyłam do garnka, wlałam tyle wody, aby zakryła kapustę i ugotowałam na wpół miękko, z dodatkiem laurowych liści, kminku i ziarenek pieprzu. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty. Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam
W kuchni Karmel-itkitendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie(...)bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu. Do gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło. Mieszam, dorzucam warzywa i zagotowuję znowu. Doprawiam do smaku, wkładam mięso
W kuchni Karmel-itkizubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno
W kuchni Karmel-itkiZnać, że coś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle(...)litr wody, wrzucam suszone grzyby i gotuję je jakieś 15 minut, aby napęczniały i zmiękły. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram i kroję w drobniutką kostkę, wrzucam do garnka. Dodaję por, seler przekrojony na pół, zawartość patelni (cebulę wraz z masełkiem). Wsypuję odrobinę jarzynki (lub dodaję kostkę grzybową) i gotuję całość do miękkości warzyw. Na samym końcu dodaję jogurt naturalny
W kuchni Karmel-itkirozgardiaszu, jedynego raz do roku. Kiedy cała rodzina zjeżdża się do jednego domu, ledwo mieszcząc się przy stole spożywa wspólnie świąteczne śniadanie. Biały, bo wegetariański. Jedynie białe warzywa - por, seler, ziemniaki i pietruszka. Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie do wersji normalnej, z białą kiełbasą(...)współpracy z marką Winiary. BIAŁY BARSZCZ BIAŁY / przepis własny; współpraca z Winiary;/ na 4 porcje 2 opakowania barszczu białego Winiary 600 ml wody 2 duże ziemniaki 1/3 bulwy selera 2 pietruszki 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy Barszcz biały rozrabiam w szklance wody. Pozostałą ilość wlewam do rondla. Warzywa obieram, kroję w małą kostkę i płuczę
W kuchni Karmel-itkipostanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam por i przesmażam(...)Szparagi obieram (jeśli są młode, wystarczy je umyć i usunąć łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie do smaku i podaję. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipieczenia: 180ºC Czas pieczenia : 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ły ż ka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili, sos sojowy oliwa z oliwek
coolinarnastrefa.blogspot.comlodówki a rano mamy pyszne śniadanie. Do tego kromka domowego pieczywa (np. tego), plasterek wędlinki i już robi się świątecznie.... :-) Sałatka królewska PRZEPIS {źródło: link } Składniki 1 słoik selera konserwowego, odsączonego z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 1 puszka ananasa, odsączonego z syropu 1 marchewka , starta na grubych oczkach 1 por, pokrojony w dość drobne kawałki(...)fasol i, odsączonej z zalewy 5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w drobną kostkę majonez jogurt (opcj.) Przygotowanie Przygotowane składniki układamy w naczyniu po kolei tworząc kolejne warstwy: - seler konserwowy - kukurydza - ananas - 3 łyżki majonezu (lub 2 łyżki majonezu i 1 łyżka jogurtu naturalnego) - marchewka - por - czerwona fasola jajka - 4 łyżki majonezu Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin
coolinarnastrefa.blogspot.commarchewki 1 pietruszka troche selera 1 por pol malego kalafiora pol malych brokul 3 srednie ziemniaki mieso na wywar ( np. kurczak ) jazynka, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy smietana Mieso myjemy, wkladamy do garnka i zagotowujemy mieso W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa Jak juz sie zagotuje mieso wrzucamy marchewke, pietruszke, selera i pora
Klaudynkowa kuchniakurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce
Klaudynkowa kuchniazeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki
Klaudynkowa kuchnia