schabowy - 3219 przepisów (strona:7/215)

Roladki schabowe w sosie szczawiowym 174

łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć

Monia miesza i gotuje
Schabowy z sosem pieczarkowym z cebulą i rozmarynem 149

Schabowy na szybko, usmażony na patelni bez żadnych panierek itp. jest super szybkim rozwiązaniem, jednak bez sosu będzie zwyczajnie nudny :) A gdy na gotowanie czasu brak, można pomóc sobie gotowym - warto przygotować go jednak trochę inaczej niż instrukcja na opakowaniu nakazuje i urozmaicić dodatkowymi składnikami. Rozpuszczony w wodzie ze śmietanką będzie miał lepszą konsystencję, a jeśli dodamy do niego jeszcze

Kraina Tysiąca Smaków
Roladki schabowe z zielonym farszem 158

Dzisiaj propozycja dla mięsożerców;) Czasem warto dla odmiany zamiast tradycyjnego schabowego podać roladki ze schabu. Ja nadziałam je serowo-ziołowym farszem, bardzo smacznym i aromatycznym. Możecie też schab zamienić na filet z kurczaka czy indyka. Składniki: 4 plastry schabu bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 30g sera rokpol, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych liści bazylii

Z miłości do słodkości
Kotlety schabowe duszone w śmietanie 405

Schab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schabowy nadziewany pieczarkami i serem- a la devolaye 178

Zapraszam na nadziewany schabowy :) Szykujemy farsz. Scieramy na tarce z grubymi oczkami ok 200 gr pieczarek. Dodajemy ok 200 gr startego sera, doprawiamy sola, pieprzem, plus pokrojona drobno pietruszka lub koperek. Mieszamy. Ubijamy kotlety wieprzowe. Na ubity kotlet kladziemy farsz I zawijamy. Zapinamy kotlet wykalaczka.   Smazymy kotlety ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Kotlety podalam z pieczonymi ziemniakami z maslem

Smaki Edyty
Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym 200

Dzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana. Zapraszam po przepis! Składniki : * 4 plastry schabu * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * pół litra wody

Magiczne Życie Marty
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 207

smażenia Cukinię obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor.  Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem.  Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SCHABOWE Z INDYKA. 207

przestrzeń czterech ścian. Zapada zmrok. Za oknem konary kłaniają się przed wiatrem. Krople deszczu rozbryzgują się na szybie, po czym spływają strumykami. Bawię się błyszczącymi jak kocie oczy guzikami. SCHABOWE Z INDYKA. /własny;/ podwójny filet z indyka jajka nieco mleka bułka tarta sól czosnkowa, pieprz kolorowy tymianek Fileta dzielę na pojedyncze, następnie kroję w mniej więcej równej grubości

W kuchni Karmel-itki
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 622

Roladki schabowe już były  SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w sosie grzybowo-serowym :) . Sos grzybowy na bazie pieczarek . Dodatek pora daje niesamowity smak i aromat. Do wykonania potrzebne jest: - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego - sól

Słodkości i nie tylko
Schabowy na zielono 180

Kotlety schabowe, w panierce z bułki tartej, to klasyk i żelazna pozycja polskiej kuchni. Prawie wszyscy je lubią. Zwykle też właśnie takie, zwyczajne, robię. Ale nie zawsze panieruję je w bułeczce - czasami zastępuję ją zmielonymi orzechami, otrębami czy ziarnami np. słonecznika. Jeśli jednak ktoś będzie upierał się przy bułce to ją też można "wzbogacić" dodając trochę startego parmezanu

Smaczna Pyza
Sposób na soczyste kotlety schabowe 312

Metoda do stosowania nie tylko przy tradycyjnych schabowych, ale również do kotletów z piersi kurczaka. Składniki: 1kg schabu lub piersi z kurczaka - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz, przyprawa do mięs lub kurczaka - do przyprawienia 3 średnie jaja 2 łyżki zimnej wody bułka tarta i mąka - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół, sypane "na oko" smalec - do smażenia

Grunt to przepis!
Schabowe sakiewki z pieczarkami 153

Macie dość zwykłego schabowego? Oto wspaniała dla niego alternatywa i w dodatku bogato nadziana grzybami. Oczywiście farsz możecie dowolnie zmienić pod własne kubki smakowe. Świetnie sprawdzą się w tej roli wszelkie sery i warzywa. A może zrobicie go na słodko? Zaszalejcie z własną wyobraźnią. Według mnie już sam wygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż

Fabryka pomysłów
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 171

gościł  na blogu.  Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło

Czerwona Porzeczka
Boczniaki a'la schabowy smażone na oleju rzepakowym 180

Bardzo lubię boczniaczki więc znowu zagościły na moim talerzu. Przyrządziłam je w prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw. składniki: 300 g boczniaków sól z pieprzem Kamis 1-2 jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy 2 spore garście szpinaku 10 pomidorków cherry 5 rzodzkiewek Boczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania