prawie same słodkości.. no , ale ja co ja poradzę jak ja lubię piec.. ..czas to zmienić i pokazać coś innego..tak więc zapraszam na k olejną odsłonę schabowego..tym razem schabowy po amerykańsku...ale czemu po amerykańsku trudno powiedzieć..przepis znaleziony tutaj. U mnie oczywiście było więcej niż 2 plastry.. 2 pl astry schabu
Moje domowe kucharzenieSkładniki: kotlety schabowe 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 2 sztuki, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i dobrze wymieszać w marynacie z oleju, pieprzu, kucharka, cytryny(...)woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za grube kotlety rozbity kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z każdej strony, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety schabowe, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są soczyste, aromatyczne i najlepiej smakują mężowi do pieczywa do pracy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębyło świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że wieprzowina może być tak delikatna... Zwyczajny polski schabowy zrobiony z mięsa świnki puławskiej nabrał zupełnie nowego wymiaru - jego skórka idealnie przylegała do mięsa i co istotne - była chrupiąca (skórka schabowego z mięsa przemysłowego nie będzie taka gdyż zawiera
sierotka maRysia w kuchnialginian sodu . Uczestnicy pokazu mogli sami zrobić malutkie kuleczki z jogurtu naturalnego, które przypominały zminiaturyzowane kuleczki sera mozzarella lub tabletki. Odważni mogli zobaczyć jak zrobić lody o smaku kotleta schabowego - i co najważniejsze - spróbować tego! Z innych wariacji na temat zastosowania ciekłego azotu można było przekąsić: chrupiącą z zewnątrz, mrożoną świeżą bazylię , interesującą w strukturze bitą śmietanę - z zewnątrz zimna(...)wyciągnięty z alginianu sodu Każdy mógł spróbować własnych sił w improwizowanej kuchni Ciekły azot odpowiadał za efekty specjalne Zainteresowanie słuchaczy przeradzało się w degustacje Resztki lodów o smaku kotleta schabowego Bazylia zamrożona w ciekłym azocie Pierwsze koty za płoty Każdy chciał spróbować mrożonej w ciekłym azocie bitej śmietany... ... nawet ja Pianka z kawy Polędwiczka wieprzowa przygotowaną metodą sous-vide
Right Behind The Kitchenrodzinka nie wyraża z tego powodu entuzjazmu. Jednak powiem Wam tak po cichu, że mój mąż jest takim smakoszem ziemniaków, że taką zupę zjada. Ja zrobiłam zupę na kościach schabowych, na których było sporo mięsa i każdy otrzymał zupę z wkładką mięsną, bo przecież takie są najlepsze. Składniki: 1 kg kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła
O kuchni z uczuciemduży plus dla naczyń Ambition . Teflon™ Platinum Plus - pozwoli nam na ograniczenie zużycia tłuszczu podczas procesu smażenia i nie będziemy mieć problemu z przywieraniem naszego schabowego :) Zmniejszone zużycie masła i innych tłuszczów zwierzęcych oznacza łatwiejsze i zdrowsze gotowanie w naszej kuchni. A przecież o to nam chodzi. Przybywa bowiem osób, które świadomie dbają o swoje(...)dlatego, że spore wymiary patelni pozwoliły na układanie kilku kawałków ryb jednocześnie. Smażyłam w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażenie np. większej ilości kotletów schabowych też przebiegłoby sprawnie i szybko :) Ułożyłabym na patelni co najmniej 3 sztuki równocześnie. Umycie patelni po smażeniu ryb nie sprawiło mi żadnego kłopotu. Nie wiem czy postąpiłam dobrze, ale wpierw wytarłam pozostały
Proste PotrawyBardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad! Mięso podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej(...)Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej
VioletoweKucharzenietradycyjne kotlety schabowe nie miałam ochoty. Schab z cebulą też Wam już pokazywałam (przepis) . Dzisiaj zapraszam na schab w sosie śliwkowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy. Składniki 1 kg schabu
O kuchni z uczuciemstarty żółty ser ( na stronę z blaszkami), przykładamy do niej drugą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy gorące. Kanie prawie jak schabowy (w panierce z tymiankiem): Na pomysł dodania suszonego tymianku wpadła moja córka. Okazało się, że to naprawdę bardzo smaczne połączenie. Właściwie to żaden przepis, tylko sposób na urozmaicenie, nadanie niepowtarzalnego(...)smaku i aromatu kaniom. Wersja popularnego "schabowego z kani" z ziołami. Do przyrządzenia takich schaboszczaków, oprócz soli i pieprzu używamy również odrobinę tymianku, zarówno do oprószenia grzybów jak i do tartej bułki. Ja użyłam suszonego ale równie dobrze można posiekać świeży
Nie tylko w kuchniRoladki schabowe nadziewane kapustą kiszoną to bardzo smaczne i proste danie na obiad.Podałam je z ogóreczkiem kiszonym i duszoną marchewką.Same pyszności,naprawdę polecam spróbować. Składniki na 6 szt: 6 kotletów schabowych 30-35 dag kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić i doprawić solą,pieprzem. Kapustę ugotować,odlać wodę
Niespełnione zdolności kulinarneilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania do domu Mama olewa system i szykuje paczkę... Ostatnio bierze pod swoją obronę P. twierdząc,że nie można serwować kapuchy bez schabowego i ziemniaka (mięsnego bądź wegańskiego). Swoją drogą nie zdziwię się jeżeli mnie niedługo wydziedziczy,a jego zaadoptuje... Od kapusty będziesz miał łeb (z handlówki) pusty! A przepis prosto z kajetu(...)Mamy. Dyktowany z sapiącym z gorąca owczarkiem w tle. Z dwoma telefonami dodatkowymi czy aby na pewno zrobię P. schabowego. Voila! Składniki: 1/2 główki kapusty 2łyżki śmietany 18% 2łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru 1łyżeczka mąki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części
Fiolka w kuchnimnie jak byłam dzieckiem ,ja również smażyłam go dla moich dzieci i smażę dla siebie . Wprowadziłam tylko dodatki . Historia teko kotleta jest bardzo banalna , są to resztki po smażeniu schabowych , proste ,no nie? Po smażeniu tradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie
Eli GotowanieOsuszyć uduszony schab . pokroić go w plasterki ok. 5 mm . Do każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach . Do szprycy od tortu przełożyć resztę masy chrzanowej i udekorować schab Krok 8. Zalać schabowe rurki żelatyną . Gdy żelatyna zgęstnieje można wyciągnąć wykałaczki Aby półmisek wyglądał
Eli Gotowaniedanie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie - Jajka ugotować na twardo ,obrać - Kotlery rozbić(...)doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Po jednej rozsmarować musztardę położyć jajko . Zwinąć w rulon zabezpieczyć wykałaczką. - Obsmażyć z każdej strony - Do podsmażonych schabowych dodać pokrojone pieczarki ,cebule ,seler - Podlać szklanką bulionu lub wody , przykryć .Dusić ok 20 minut. - Uduszone warzywa zmiksować . Sos doprawić według uznania . Podawać z makaronem ,ryżem lub kasą
Eli Gotowanierodzinnego domu. A tak dzielę się przepisem i idę do kuchni coś smacznego wymyślić. Jeszcze trochę i będę musiała zmienić nazwę bloga na kuchnię Moniki i Iwonki :) Składniki: Mięso schabowe - ilość zależy od ilości osób, 1-2 jajka, bułka tarta, sezam, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Mięso (jeżeli jest w całości) pokroić na grubsze plastry, rozbić(...)osolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z sezamem - sezamu powinno być mniej niż bułki. Rozbić jajka. Tak jak tradycyjne schabowe maczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tym razem wymieszanej z sezamem). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu by panierka się nie przypaliła. Smacznego
W kuchni u Moniki