Pamiętamy czasy, kiedy to schabowy gościł w naszych domach, tak jak rosół, co niedzielę. W poniedziałek wiadomo, pomidorówka. Nomen omen, rosół właśnie dzisiaj mamy, a jutro potrawka z kurczaka. Dzisiaj proponujemy Wam schabowe w troszkę innym wydaniu. Marynowane w sosie czosnkowym. W zasadzie sos można zrobić samemu, my użyliśmy gotowca, bo mieliśmy pod ręką. Kotlety wyszły nieziemsko soczyste i aromatyczne(...)tego ziemniaki z wody, z koperkiem i przesmaczna surówka z cebuli i kiszonego ogórka. Składniki 2 kotlety schabowe różowa sól himalajska pieprz czarny mielony 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark 4 łyżki mąki 1 jajko 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 g smalcu Przygotowanie Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenDawno nie było tutaj nic treściwego, dlatego dzisiaj alternatywna wersja niedzielnych schabowych. Są one zdecydowanie bardziej fit, a smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne! Przyjmując jednego kotleta na porcję, potrzebujemy: 4 plastry schabu mleko cebula, 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory por kukurydza w puszce ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią) ok.80-100g przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, suszone zioła(...)oliwa Schabowe wkładamy do pojemnika, układamy na nich pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek, zalewamy mlekiem, aby wszystko było przykryte, można dosypać trochę papryki ostrej. Zamykamy i trzymamy ok. 3 godzin w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół i papryki. Dusimy, aż wyparuje cała woda, którą
Taste of imagination1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Składniki: Składniki podstawowe: 4 kotlety schabowe (takie na grubość minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać) sól – do smaku pieprz czarny świeżo mielony – do smaku Nadzienie: ok. 100g masła miękkiego ok. 200g(...)jajka bułka tarta Dodatkowo: wiórki masła olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Kotlety schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie rozbić tłuczkiem dość cienko (uważając aby nie porobić dziur w mięsie). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą i czarnym pieprzem czarnym. Miękkie masło połączyć
Kulinarne PrzebojeSchabowe to nie zawsze musi być usmażony w panierce kotlet do ziemniaków z surówką. Można go zacnie nadziać i uzyskamy w ten sposób zupełnie nową jakość. Kotlet wówczas jest delikatny, soczysty, przełamany smacznymi dodatkami i choć usmażony jak tradycyjny schabowy - różnica jest diametralna. Pomysł mojego Taty :) Nie będę pisała czego ile dokładnie należy użyć, ponieważ zależy to głównie od Waszych(...)Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu kilka minut, podobnie jak najzwyklejsze kotlety schabowe. Ja podałam je z ryżem z warzywami, wyszło super! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaSchabowe roladki ze śliwką Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu(...)roladki *** *** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką. Roladki przed podaniem możemy posypać posiekaną, zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Polonezy – faszerowane roladki schabowe Artykuł Schabowe roladki z suszoną śliwką pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSchabowy. Temat tak bardzo mi obcy jak pieczenie i ozdabianie tortów dla mojego faceta. Na szczęście na schabowych i obieraniu ziemniaków on zna się lepiej. Stąd przepis ląduje w kąciku P. (uległam, niech stracę :D) Następne w kolejce do kącika P. będą (z tego co rzeczony zeznał) burgery . A dzisiaj kolejna część Kodeksu Logiki Kobiecej... część poprzednia TUTAJ . Dział(...)kłamiąc mówiąc,że mój obiad jest lepszy od obiadu Twojej Mamy. I nie pytaj czemu znowu tyle się maluje. Barwy wojenne trzeba przybrać! ;) Wnioski: I tak nie zrobisz lepszego schabowego od teściowej lub kobiety z którą wiążą Cię relacji o charakterze zbliżonym. Przynajmniej w mniemaniu rzeczonej teściowej lub kobiety, z którą wiążą Cię relacje o charakterze zbliżonym. Czytaj więcej
U FiolkiCzyli kryzysowe schabowe rodem z PRL-u Pamiętacie? Ja pamiętam :) Za młodu jadałam je często, nie tylko w domu, ale również na stołówce szkolnej . Było to wtedy jedno z niewielu dań stołówkowych, które zajadałam ze smakiem i bez grymaszenia - a niejadek za młodu był ze mnie okropny! ;) Kotlety z mortadeli wywodzą się z okresu mojego życia, kiedy to w portfelu(...)rodziców dominowały kartki żywnościowe zamiast twardej gotówki, a mięso na tradycyjne schabowe tylko cudem udawało się raz na pół roku dorwać. Wtedy poręcznym zamiennikiem stawała się krajowa mortadela , ratująca jadłospis domowy w kryzysowych chwilach. Prawdę mówiąc, preferowałam takie "podrabiane" kotlety od tych mielonych czy schabowych nawet. Ot, takie spaczenie smakowe dzieciństwa :) Poniższe trudno nawet nazwać przepisem, bardziej jest to pomysł
Grunt to przepis!Propozycja przygotowania pożywnej mięsnej zupy schabowej z ryżem. Pomysł przyszedł sam. Przy okazji obróbki kawałka schabu na obiad zostaje dosyć sporo mięsa. Po odkrojeniu z 1,5 kg schabu zbędnych do pieczeni kawałków, uzyskujemy 0,5 kg ścinek. Jeżeli mamy 1,5 litra bulionu i pół szklanki ryżu, to możemy zrobić fajną zupę schabową. Mięso smażymy(...)ogniu. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem jak ktoś lubi na ostro... to dodajemy szczyptę chili... Potem przyprawiamy zieleniną i serwujemy na gorąco. Smacznego ! p.s. w następnym poście pieczeń schabowa, do obiadu i na kolację
chleba naszegoPyszna tortilla ze schabowym i jarmużem z dodatkiem pysznej musztardy i ogórków konserwowych sprawiają, że kanapka jest jeszcze smaczniejsza. Idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Polecam zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. SKŁADNIKI: 1 pełnoziarnista tortilla 1 schabowy kotlet 1 Garść jarmużu Musztarda do posmarowania 2 ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Tortillę pełnoziarnistą smaruję dokładnie musztardą(...)miodową. Następnie kładę umyty i osuszony jarmuż. Następnie kotleta schabowego kroję w paski, kładę na jarmużu. Na koniec ogórki konserwowe kroję w plastry, okładam na mięsie. Zawijam tortillę dokładnie w folię aluminiową lub papier śniadaniowy
Gotowanie Patkimęskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa. A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością. Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym kolorze - schab zawsze kupujemy z kością, dzięki temu(...)mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - obtaczamy najpierw w mące najlepiej typ 480, potem w roztrzepanych jajkach kurzych, lekko posolonych, a następnie w bułce tartej dobrej jakości. Kotlet schabowy powinno smażyć się na smalcu, a nie na oleju rzepakowym, taki jest najlepszy. Ale jednak zdrowsza wersja będzie na oleju rzepakowym i ja wybieram ten tłuszcz. Smażymy na złoty kolor
SMYKWKUCHNIProsty przepis na pyszne, kruche cebulowe roladki schabowe z ogórkiem kiszonym. Swój wyraźny cebulowy smak zawdzięczają marynacie z mleka i cebuli. Idealnie nadają się na niedzielni obiad, albo jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na roladki schabowe: 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm . szklanka mleka 3 cebule 2 ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie(...)musztardy i cebuli, układamy ogórka kiszonego. Całość zawijamy w roladę, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto. Artykuł Cebulowe roladki schabowe pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneWitajcie, dziś zapraszam Was na smakowite kotlety mielone a'la schabowe. Mięciutkie i otoczone chrupiącą panierką, dla nas idealne! Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety mielone a'la schabowe: na 5 sztuk 500 g mięsa mielonego (u mnie własnoręcznie zmielona łopatka wieprzowa) 1 sucha kajzerka (lub 2 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia bułki 1 mała cebula (drobno posiekana) jajko(...)wyrobić masę mięsną, powinno to trwać nie krócej niż 10 minut. Tak przygotowane mięso dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy do grubości kotleta schabowego. PANIERKA: mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Każdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto
Rozpustne gotowanieKotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu
magiczna kuchnia KasiSchabowy-typowe, polskie danie, najczęściej podawany z kapustą. Wszystko pięknie i smacznie ale ile można jeść schabowego-czasem mam już dość i wtedy eksperymentuję. Może Ameryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:) SKŁADNIKI:4 porcje 4 ładne, duże kawałki schabu bez kości cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki(...)czosnek w plasterkach-podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy pomidory, bazylię cukier, sól, Następnie , kotlety panierujemy (mąka/jajko/bułka tarta). Obsmażamy na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na schabowe nakładamy sos pomidorowy, posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Do podania: Ryż szałwiowy np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/ryz-z-masem-szawiowym-i-swieza-szawia.html
Kopystką po garachjestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych przez ekspedientki rąbiące schabowe kości od 7 rano jest nie do zliczenia (ilość moich rzutów mięsem też)… Schabowych pieczeni nie lubię – wolę wilgotną wieprzowinę, jak pulled pork czy żeberka . Na kotlety (które jemy może
Karo in the Kitchen