przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki, ale każda wersja wyglądała zupełnie inaczej! Łączyło je jedno - każda była pyszna! Były też w planie nasze rodzime schabowe! Jako bonus! Tak schabowe! I nikt chyba nie ucieszył się z nich tak jak jeden z uczestników Akademii - Michał - Michale pozdrawiamy Cię serdecznie :) I mimo, że każdy robił i jadł(...)schabowe wcześniej nikt nie był niezadowolony! Wręcz przeciwnie, bo Łukasz uraczył nas pięknymi schabami z kością, które najpierw obsmażaliśmy, a potem dopiekaliśmy w piekarniku! Były przepyszne! Kruche i soczyste! I to co zostało na koniec! Domowa wędlinka! Schab był przygotowany wcześniej - zamoczony przez trzy dni w solance - a my zadbaliśmy o jego smak! Każdy wybrał przyprawy na jakie miał ochotę
Plate of JoySkładniki: kotlety schabowe 4 sztuki, jajka 3 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, płatki kukurydziane 1,5 szklanki/z nutą cynamonu, masło klarowane 5 łyżek DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek siekany 2 łyżki, kalafior 1 mniejszy, marchewka 6 sztuk, masło 1 łyżeczka, sól - do smaku, bułka tarta 2 łyżeczki kotlety schabowe bez kości(...)rozbić tłuczkiem nie za cienko jajka roztrzepać z pieprzem, kucharkiem i włożyć schabowe, schować na 30 minut do lodówki płatki kukurydziane z nutą cynamonu wsypać do rozdrabniacza i zmiksować, wymieszac z mąką kotlety wyjąć z jajek i obtaczać w panierce, smażyć na gorącym maśle na rumiano kalafior ugotować w osolonej wodzie, mrachew pokrojoną w kawałki uotować w osolonej wodzie, nadmiar
W Mojej Kuchni LubięNiedziela to w wielu domach rosół i schabowe :) Mieszkając w bloku zawsze tego dnia są u kogoś schabowe :) Po piętrach doskonale rozchodzi się stukot po desce kuchennej ;) Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować takie nietypowe schabowe. Zapewniam, że warte wypróbowania. Są przepyszne Składniki: pół kg schabu 8 plastrów żółtego sera gouda pomidor szklanka soku jabłkowego sól (ja użyłam morskiej) pieprz
Z Majeczką w kuchniDzisiaj zapraszam na schabowy w trochę innym wydaniu. Kotlety schabowe duszone z cebulą są bardzo aromatycznym daniem. Bez wątpienia jest to danie dla miłośników podsmażanej cebuli. Ja nie umiem się im oprzeć. Składniki: 1 kg schabu sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia kotletów 6 średnich cebul ( ja użyłam cebulę białą i czerwoną) olej Wykonanie: Schab kroimy(...)przekładamy do rondelka. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w krążki. Cebulę solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i podsmażamy do zmięknięcia. Tak przygotowana cebulę wykładamy na kotlety schabowe, dolewamy 5 -6 łyżek wody i całość dusimy około 30 minut. Smacznego
Smak mojego domusobote byłam na weselu. Zamiast tradycyjnego schabowego , były roladki ze schabu z farszem pieczarkowym. Troche zdziwiłam sie . Przez 50 lat jadłam schabowego w postaci płatu miesa w panierce ,że nie wyobrazałam sobie innej mozliwości. Musze powiedzieć że smak mile mnie zaskoczył . Były miękkie ,delikatne, smakowite. Dlatego pognałam do kucharek po przepis. Składniki - 6 plastrów schabu - 1/2 kg pieczarek(...)cebula - musztarda - sól, pieprz do smaku - wykałaczki Kotlet schabowy rozbić , oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą . . Pieczarki i cebule pokroić na plasterki, podsmazyć . Delikatnie z blęderować lub drobno posiekać . Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na musztardę nałożyć trochę farszu i rozprowadzić równo
Eli Gotowaniezaryzykuję niczego stwierdzeniem, że kotlet schabowy to nasza narodowa potrawa. Ile domów, tyle sposobów jego przyrządzenia i wariacji podania. Mój dzisiejszy przepis łączy w sobie od razu dwa dobra narodowe – naszą polską wieprzowinę i polskie jabłka w płynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia(...)kawałków cebulki. Podałam tym razem z samymi ziemniakami Hasselback , ale świetnie będzie do nich pasowała domowa żurawina, zielona sałata z lekkim winegretem czy duszona cykoria. SKŁADNIKI 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1,5cm 2 małe cebule, u mnie żółta i czerwona cydr jabłkowy, mała butelka 2 duże ząbki czosnku łyżka musztardy Dijon po ½ łyżeczki rozmarynu i tymianku (świeży lepszy
Karo in the Kitchenjago radosne krzyki mieszały się z wszechobecnym ptasim trelem. Zasiedzieliśmy się na tyle, że obiad znacznie się opóźnił. Należało przygotować jakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety schabowe z cebulą 4 kotlety schabowe 2 spore cebule
Rozpustne gotowanieKotlet schabowy podany inaczej niż zwykle. Wygląda bardziej efektownie, soczysty przez dodanie ananasa, a całości smaku dopełnia rozpuszczony i zapieczony ser. Nie mówię, że jest lepszy niż tradycyjny kotlet schabowy, ale inny w smaku. Składniki 500 g schabu beza kości 1 jajko 4 plastry ananasa 50 g sera żółtego 2 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej(...)kolor. Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy nałożyć plaster ananasa i starty żółty ser. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia się sera. kotlet schabowy zapiekany z serem i ananasem
O kuchni z uczuciemNiezwykle prosta i smaczna alternatywa dla klasycznego schabowego w panierce, której naprawdę warto spróbować :) Częściowo inspirowana tym przepisem. Składniki: - 5 kotletów schabowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka rozmarynu - 1 łyżka tymianku - 1 łyżka ziół prowansalskich - ok. 7 łyżek oleju - odrobina octu jabłkowego - sól, pieprz Jak nietrudno się domyślić, przygotowanie jest banalne - do miski wlewamy olej, dodajemy zioła, drobno posiekany czosnek(...)leżeć ;) Następnie bierzemy patelnię, wylewamy na nią nadmiar oleju z marynaty i smażymy nasze mięsko na złoto. Jeśli oleju będzie za mało, dolewamy świeżego. Gotowe! Jak widzicie, z takimi schabowymi jest o wiele mniej roboty niż z klasyczną panierką, wyglądają one wspaniale i jeszcze lepiej smakują :) Podawać możemy je z ziemniakami, warzywami , frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaczas leci. Dziecko rośnie, "dorośleje". A ja? Starzeję się? Nie..., to niemożliwe! Skupię się lepiej na opisaniu roladek nim dojdę do jakichś straszliwie mylnych wniosków. Składniki: 4 kotlety schabowe (ze schabu środkowego) 2 kotlety z piersi kurczaka 1 ogórek kiszony 3 plasterki sera żółtego 1/2 kostki serka topionego np. gouda kilka wiórków masła 1/2 małej cebuli pokrojonej na pióra sól(...)wyciągam wykałaczki i dopiekam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez ok 15 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami czyli z pieczonymi ziemniaczkami i surówką na bazie mieszanki sałat. Pyszności. Roladki schabowe przygotowałam pierwszy raz od tamtych czasów. Warto było przypomnieć sobie ten smak - kruche mięsko przesiąknięte serowo-ogórkowym aromatem, soczyste dzięki zawartości masła. Mniam. Dla Syncia przygotowałam roladki z piersi kurczaka
Kuchnia po mojemuBardzo rzadko jem wieprzowinę. Nie mówię, że nie lubię. Kwestia wyboru mięsa. Dziś jednak naszło mnie na kotleta schabowego i postanowiłem kupić wieprzowinę u znajomego rzeźnika. W końcu mam chwilę czasu, by na spokojnie załatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta(...)sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami migdałowymi. Obtaczamy mięso w bułce z migdałami, mocno dociskając. Następnie namaczamy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem i znów obtaczamy w bułce z migdałami
BaRepasDzisiaj prezentuję Wam przepis na roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym. Roladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab
paapilotkaaPopularny schabowy wcale nie musi być daniem nudnym . Kotlet schabowy, przygotowany w nieco inny niż zazwyczaj sposób, może stać się ciekawym i oryginalnym daniem , a także miłym urozmaiceniem w każdej kuchni . składniki na 4 porcje 4 kotlety schabowe 20 dag pieczarek 1 duża cebula 4 grube plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła
Smakowite Daniadente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki(...)Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziś niedziela, a więc w większości domów na obiad będą kotlety schabowe. Ja postanowiłam troszeczkę je wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!! SKŁADNIKI: 400g schabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję(...)Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. 3. Na usmażone kotlety nakładam porcję pieczarek. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Schabowe układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi