Kochani czy schabowy musi być nudny? W żadnym wypadku nie :) By nasz kotlet nie był nudny nie bójmy się dodawać wszystkiego co lubimy- eksperymenty w kuchni są wskazane - by nie było nudno i monotonnie. Poszalałam i do obiadu podałam bajecznie kolorowy makaron- i wiecie co? nie wiem kiedy obiad zniknął z naszych talerzy :) Polecam szaleć i eksperymentować w kuchni
Smaki EdytyPoczciwy mielony obok schabowego nalezy do ulubionych dan Polakow.Poniewaz jestem tradycjonalistka do moich tez.Wykonany z miesa samodzielnie zmielonego w domu jest wysmienity i jakze uniwersalny.Na cieplo jako dodatek do drugiego dania lub na zimno zamiast wedliny do kanapek.Do kanapek moglabym go jesc nawet codziennie.Jak bardzo kaloryczny bedzie nasz kotlecik zalezy od gatunku miesa jakie zmielimy.Osobiscie nie lubie dodatku(...)czekac na otwarcie sklepu by stanac do kupna na pierwszych pozycjach.Rarytas zaden,bo kosc wazyla swoje.Ale tego smaku nie udalo mi sie juz odtworzyc .Nie zgadzam sie ,ze kotlety nie potrzebuja zadnych przypraw.Ja proponuje ulubione przyprawy wrzucic do mlynka do kawy i zmielic je.Przechowywac w zakreconym sloiczku i uzywac w razie potrzeby.Moje przyprawy to:pieprz czarny,ziele angielskie,listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Często słyszałam o kotletach marynowanych w mleku i postanowiłam sama spróbować. Potwierdziły się opinie że kotlet jest delikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać. Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze
Kulinarne życiekilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania. Składniki: 5 szt. filet ze schabu olej do smażenia sól(...)włożyć do marynaty. Pojemnik z marynatą i filetami przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 doby. Część marynaty zostanie wchłonięta przez filety, w pozostałej obtoczyć nasze schabowe i smażyć z obu stron
Kulinarny karnet Christopherazeszłym roku nie przynieśliśmy z lasu ani jednego grzyba, radość była jeszcze większa. Większość ususzyliśmy, a z reszty postanowiłam zrobić nadzienie do schabowych i dodać do kapusty w śmietanie. Powiem Wam, że i kotlety, i kapusta palce lizać ;) Polecam! Składniki na młodą kapustę z borowikami w śmietanie: 1 średnia młoda kapusta (lub 3/4 dużej) 300-400 g świeżych, leśnych grzybów
Rozpustne gotowaniesamym parowanym jedzeniem żyję, choć to zdecydowana większość, ale czasem zjem gdzieś coś innego. Lubię od czasu do czasu wsunąć normalne mielone czy schabowego, a także inne dania :D Tak było tym razem do kotletów mielonych i ziemniaków zrobiłem amarantusowo - marchewkową sałatkę. Składniki : 1/2 marchewki fioletowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 marchewki pomarańczowej 4 łyżki ziarna amarantusa
Parowar Facetamieć najbliżej. Padło na Coctail Bar. Hmm jak sama nazwa wskazuje, nie była to typowa restauracja, a więc i karta smakowo nie powalała. Wybraliśmy kotleta z kurczaka, grillowaną w miodzie pierś z kurczaka i panierowanego schabowego. Tak jak mówię, smaki mało wygórowane, ale mimo wszystko przyznać muszę, że potrawy były odpowiednio doprawione i smaczne.W Sandomierzu można było kupić również krówki
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól
Magiczne Życie Martywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle. Jest to zasługą odpowiednich przypraw, które nadają mięsu szczególnego smaku. karkówka Dodatkowo: przyprawa do schabowych (z firmy Rafex ; skład: marchew, chilli, papryka, pieprz, sezam) sól jajko mąka do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem
Di gotujeTakie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika, a następnie przez około
zadanie-gotowanieKotlety sojowe - ciekawy zamiennik mięsnych kotlecików. Na ogół smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów
Kto ugości moich gości?totalnie nic. Obiad jednak trzeba zrobić, dziecko przyjdzie głodne ze szkoły. Na talerzyku rozmrażały się dwa plastry schabu. Najprościej i najszybciej mogłabym usmażyć kotlety, ale ostatnio były, bardzo lubimy, ale nie chcę aby się nam znudziły. Schabowe inaczej ? A może, a może całkiem inaczej? Coś całkiem innego? Zerknęłam na moją mini spiżarkę słoiczków ETERNO i oświeciło mnie. Mój wzrok przykuł(...)opowiem w trakcie pisania przepisu. Aaaa, zapomniałabym, bardzo smakowały, a Syn był bardzo pozytywnie zaskoczony :) Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu takie jak na kotlety (moje były ok 1 cm grubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa
Blondynka Gotujemieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe panierowane, wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych(...)schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj na pozór nic odkrywczego. Na pierwszy rzut oka to tylko tradycyjny staropolski schabowy, ale i mały smaczek… 5 30 min składniki: 50 dag schabu mleko 2 cebule sól, pieprz jajko masło oliwa z oliwek wykonanie: Kotlety rozbijamy dzień wcześniej. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie układamy w misce przekładając krążkami cebuli. Zalewamy mlekiem, szczelnie przykrywamy i zostawiamy(...)bułce tartej. Smażymy przez 3-4 min każdą ze stron pod przykryciem (w zależności od grubości kotleta). Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Powoli, bez przykrycia na jednej tylko stronie, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Podajemy schabowego, na nim układamy jajko. Opruszamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską oraz posiekaną natką pietruszki. Nie panierujemy schabowego
Ania i Marcin gotująjest to pierwszy schabowy na naszym blogu! Schabowy, ale nie taki zwykły, tylko ze smacznymi dodatkami – ananasem i żurawiną, no bo zwykłego schabowego chyba każdy potrafi zrobić. Składniki: • 4 plastry schabu • 4 plastry ananasa • 4 łyżeczki żurawiny • 4 łyżki startego sera żółtego • sól, pieprz do smaku • 1 jajko • mąka i bułka tarta(...)panierowania • olej do smażenia Wykonanie: • Lekko rozbić plastry schabu, posypać solą i pieprzem z obu stron. • Panierować w mące, jajku i bułce tartej. • Usmażyć kotlety na złoty kolor na rozgrzanym oleju. • Kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia i posypać każdy łyżką sera żółtego. • Na ser położyć plaster ananasa
To co kocham