poradzę jak ja lubię piec.. ..czas to zmienić i pokazać coś innego..tak więc zapraszam na k olejną odsłonę schabowego..tym razem schabowy po amerykańsku...ale czemu po amerykańsku trudno powiedzieć..przepis znaleziony tutaj. U mnie oczywiście było więcej niż 2 plastry.. 2 pl astry schabu sos sojowy jajko olej bułka tarta sól, pieprz(...)przyprawy wymieszać razem z olejem. Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam z przyprawami] . Odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieKtoś kiedyś zrobił zdrowemu jedzeniu bardzo skuteczną acz fatalną w skutkach negatywną reklamę, bo do dziś hasło „zdrowe jedzenie” wywołuje na twarzach wielu osób niechętny grymas
WiszniówkaPRZYGOTOWANIE : Schab rozbijamy na kotlety, oprószamy z każdej strony przyprawami. Szpinak kroimy na kawałki, podpiekamy ze zmiażdżonym czosnkiem na dwóch łyżkach oleju. Twaróg rozgniatamy, dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie na półmiękko. Na plastry schabu rozkładamy porcję szpinaku, na to mała porcja twarogu i pół marchewki. Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami. Podpiekamy(...)dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, cebulę i dusimy do miękkości, Pod koniec sos doprawiamy do smaku i zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Roladki schabowe podajemy z kaszą, ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSzpinak - niezbyt miłe wspomnienie z dzieciństwa. Osobiście przekonywałam się do tej rośliny blisko 30 lat. Teraz uważam ,iż odpowiednio doprawiony
Kuchnia w opałachBitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana sól(...)niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli - klasyk polskiej kuchni.Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające sie w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli. Składniki: około(...)Wykonanie: mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folia spożywczą. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać łopatką i też odsunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Można je podać z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie były to buraczki z tego przepisu. Ponieważ została mi w lodówce cykoria, postanowiłam wykorzystać ją do roladek schabowych i farsz wyszedł bardzo pyszny. Jeśli jednak nie macie pod ręką cykorii, dobrym zamiennikiem może być por albo cebula. Takie roladki można również obtoczyć w jajku i bułce tartej(...)pieprz, papryka ostra 150 ml śmietan y 30% Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około 2,5 cm. Następnie plastry rozbijamy jak na kotlety, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy. Cykorie siekamy, posypujemy solą i zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Również odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy roladki. Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy
e-PrzepisyKulinarneTe roladki przygotowałam w ramach zabawy w testowanie przepisów innego użytkownika portalu Przyślij Przepis. Jolanta KG, która była aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie
Kolorowy PrzepisownikSchabowego nie ma co zachwalać, ale takiego z indyka to i owszem bardzo polecam. Schabowy z indyka dobrze smakuje w panierce z płatków kukurydzianych. Z takiego połączenia będą zadowolone zwłaszcza dzieci, a gdy pominiemy etap z mąką to osoby na diecie bezglutenowej również powinny skorzystać. Kukurydza nie zawiera glutenu, a w sprzedaży są dostępne płatki kukurydziane bezglutenowe. Składniki: około(...)Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety. Do innego naczynia wsypać mąkę. Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję. Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu smażyć na rozgrzanym oleju z obu strony. Nie dopuszczać
Kuchcik gotujeZastanawiałam się, jak mogłabym podać sznycle z indyka, zamiast standardowego panierowania ich i smażenia a la schabowe. Przejrzałam szafkę i okazało się, że mam sporo fig, które trzeba by wkrótce zużyć. Do końca nie wiedziałam, jaki będzie efekt kombinowania nadzienia figowego z indykiem i sosem morelowym, i czy w ogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało(...)białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże łyżki chutneya morelowego 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz do smaku 1. Kotlety lekko rozbiłam, jogurt wymieszałam z solą, olejem, pieprzem ziołowym i płatkami chili. Marynatą natarłam kotlety, odstawiłam do lodówki na całą noc. 2. Figi pokroiłam na niewielkie kawałki, ale nie siekałam
Kuchnia PrezydentowejZamiast klasycznego schabowego zachęcamy, by od czasu do czasu przygotować sobie schab w pięciu smakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad. SKŁADNIKI: 300 g schabu 1 papryka 1 marchewka seler - tyle ile marchewki 2 małe cebulki 100 g mrożonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku(...)jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy
Kuchnia od dwojgaCzyli zamień schabowego, na coś mniej pospolitego. Równie tradycyjnie, jednak nieco inaczej- dokładnie to, co lubię. Szybko, zwięźle i na temat - schab po włościańsku... lub pewnego rodzaju bitki, jeśli ktoś woli takie określenie. 1kg schabu bez kości 5 średnich cebul 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka 1,5 litra rosołu drobiowego garstka ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, koperek, suszona natka(...)pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, z tym, że te ostatnie dość grubo. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po wyjęciu mięsa z lodówki dajemy mu osiągnąć temperaturę pokojową. Następnie kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony na lekko rumiano. W dużym garnku/szybkowarze układamy kolejno warstwy- ziemniaki, cebula, mięso i marchew, po czym całość zalewamy rosołem; gotujemy do miękkości
Kuchenna KontrrewolucyaKolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się
Kolorowy PrzepisownikMoja mama zdradziła mi, że jadła niedawno bardzo pyszne roladki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tak mnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat
Z miłości do słodkościnieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis jak najbardziej na czasie.Ja co prawda uzylam pomidorow z puszki,ale swieze swietnie je zastapia.Skladniki(...)wlac pare lyzek wody,przeplukac i reszte wlac do rondla.Dodac oregano i pozostale przyprawy.Dolozyc obsmazone w miedzyczasie kotlety.Zatopic w sosie i dusic okolo 40 min-do 1 godziny,az kotlety beda miekkie.Pod koniec duszenia dodac smietanke,by zabielic powstaly sos.Bez sa rownie pyszne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!