dań stołówkowych, które zajadałam ze smakiem i bez grymaszenia - a niejadek za młodu był ze mnie okropny! ;) Kotlety z mortadeli wywodzą się z okresu mojego życia, kiedy to w portfelu rodziców dominowały kartki żywnościowe zamiast twardej gotówki, a mięso na tradycyjne schabowe(...)tylko cudem udawało się raz na pół roku dorwać. Wtedy poręcznym zamiennikiem stawała się krajowa mortadela , ratująca jadłospis domowy w kryzysowych chwilach. Prawdę mówiąc, preferowałam takie "podrabiane" kotlety od tych mielonych czy schabowych nawet. Ot, takie spaczenie smakowe dzieciństwa :) Poniższe trudno nawet nazwać przepisem, bardziej jest to pomysł na obiad i to taki z lekka kryzysowy. Wątpliwe są też wartości
Grunt to przepis!łyżki bułki tartej odrobina wegety sól i pieprz olej Kujawski z ziołami 300 g kapusty kwaszonej 100 g słoniny 1 cebula 1 łyżka oleju Kujawski z ziołami Przygotowanie: Schabowe Mięso na kotlety tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Mięso lekko obsypujemy wegetą. Obtaczamy je w mieszance mąki i bułki tartej, następnie w ubitym jajku i znowu z mieszance mąki
ClauditteMissCookingwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł na panierkę zaczerpnęłam (już baaaardo dawno) z jakiegoś programu telewizyjnego. Osobiście sprawdziłam ją na różnych kotletach: z boczku, schabowych, drobiowych, a poniżej przedstawiam wersję z karkówką. Przyznam, że jest rewelacyjna i fajnie chrupiąca. karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: jajko mąka bułka tarta + płatki owsiane
Di gotujesałatkę, które widać na zdjęciu. Składniki: pierś z kurczaka sól pieprz bułka tarta wiórka kokosowe 1 jajko mąka pszenna olej kokosowy Biooil Wykonanie: To nic innego jak kotlet w stylu schabowy. Na jeden płaski talerz wsypujemy troszkę mąki, do drugiego głębokiego wbijamy jajko, które musimy roztrzepać, a do trzeciego talerza wsypujemy bułkę tartą i wiórka kokosowe, ma być pół
Blondynka GotujeKotlety mielone obok schabowych/ to chyba najbardziej popularne mięsne danie w naszej polskiej kuchni. Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą. Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie(...)choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób. Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber
Zakamarki mojej kuchniświderki, gdyż taki tylko miałam, ale oczywiście możecie użyć innego, ja polecam makron penne. Przepis: Składniki (dla 4 osób) 400 g makaronu świderki 13 kotletów sojowych a'la schabowe sos chrzanowy - przepis znajdziecie tutaj ( Sos chrzanowy ) Wykonanie: 1. Kotlety sojowe gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja jedynie do bulionu dodałam dużą ilość różnorodnych ziół
Mój pomysł naBoczniaki to grzyby u mnie mało popularne. Dostałam ich nieco od kuzyna i oprócz kotletów a’la schabowe postanowiłam je zamarynować. Nie wiem jakie są w smaku, bo jeszcze się przegryzają, ale wyglądają nie najgorzej :)) Boczniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Podobno smaczne są w wersji a’la flaczki ale jakoś u mnie nie są zbyt popularne takie
Pieguskowa Kuchniakapustki, ale ta starsza też jest smaczna. Do czego podać? Do wszystkiego! Można na ciepło z kromką chleba wysmarowanego masłem, albo też jako dodatek do obiadu z tradycyjnym schabowym czy też kotletem mielonym! Składniki na: Kapusta zasmażana jedna średniej... Read More The post Kapusta zasmażana – nie tylko młoda appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekCzerwona kapusta zasmażana. Typowo polskie danie. Od dawna za mną chodziła! Lekko kwaskowata i koniecznie z zasmażką. Do mielonych kotletów lub panierowanych schabowych jak trza! Podobne danie przyrządzam z białej kapusty . Kocham kapustę w każdej postaci i w każdym kolorze! Dietetyczna i zdrowa. Idealna na surówkę lub gotowania. Czerwona kapusta z zasmażką Składniki: 1 główka kapusty 200 ml wody
codojedzeniaburaki, mieszamy, przyprawiamy cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudeserów jak i do dań wytrawnych. Zawsze przy robieniu mleka sojowego czy tofu nie mogę się doczekać, aby coś zrobić z pozostałej okary. Najczęściej przygotowuje z niej kotlety a'la schabowe albo pasztet. Oprócz soi dodaje do niego kilka warzyw i powstaje pyszny dodatek do chleba. Bezglutenowy pasztet sojowy z okary Składniki: okara z 400g
wegujemyząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu worcester 3-4 garście startego na dużych oczkach sera 1 łyżeczka papryki słodkiej Zaczynamy od schabowego. Delikatnie rozbijamy kotlety z obu stron. Każdy posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Układamy jeden na drugim, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekana w kostkę
Piekielna Kuchnia PatiPyszne kotlety przygotowane jak schabowe, tyle że z karkówki. Składniki: 4 dość cienkie plastry karkówki 2 cebule szklanka mleka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki i cebulę. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie karkówkę odsączamy
e-PrzepisyKulinarneMarchewka z groszkiem, zawsze ją lubiłam. To doskonały dodatek do obiadu. Zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. U nas często do kotletów mielonych, do schabowego lub jajka sadzonego. W sumie pasuje do wszystkich panierowanych potraw. Można użyć świeżych warzyw, lub mrożonych, polecam z KLIK , tanie i bardzo dobrej jakości. 40 dag marchewki z groszkiem ( mrożona
Takie tam pichceniedodatek do sałatek, przystawek, zup i deserów. Ja zapraszam Was dziś na propozycję sałatkową: Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi Składniki: 250 g kaszki kuskus 100g kotletów sojowych (a'la schabowe) 3szklanki bulionu papryka konserwowa puszka kukurydzy 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta pieprzu Kotlety sojowe włóż do gotującego się bulionu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała