Miałam kotlety ze schabu i dość zwykłych schabowych . Żarłoczki nigdy nie mają ich dość, ale ja owszem. Zdecydowanie wolę to mięso w innej postaci np. przerobione na roladki z jakimś pysznym nadzieniem. Szybki przegląd lodówki i na blacie wylądowało kilka plasterków dojrzewającej, wędzonej szynki, kawałek Bursztyna oraz szparagi. Czułam, że to będzie dobre połączenie smaków i kolorów, ale dodatkowo dorzuciłam
Smaczna Pyzamłodej kapusty prosto z ogródka i nie było wyjścia. Część domowników, tak jak ja jadła kapustę z młodymi ziemniakami z koperkiem, a inni musieli dodatkowo dostać kotleta, w takim połączeniu obowiązkowo ze schabowym. Pycha. Składniki: - główka młodej kapusty; - pęczek koperku; - 12 dag boczku; - 1 cebula; - 3/4 szklanki wody; - łyżka masła; - łyżka mąki; - sól, pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. W garnku rozgrzać
dom-agi.plKolejny weg(etari)ański obiad :) "Kotlet" większości z pewnością kojarzy się z tradycyjnym polskim schabowym...A więc, Moi Drodzy, czas najwyższy to zmienić i, nawet jeśli nie jesteście na diecie bezmięsnej, wypróbować TE kotlety. Mój tato nawet nabrał się, że jest w nich mięso, ale ciii! :)) KOTLETY BROKUŁOWE Z TOFU (WEGAŃSKIE) bazowałam na tym przepisie // 7 kotletów ~kostka (180g) tofu
chili & sugarTalarki z cukinii...Złocista, delikatnie chrupiąca skórka.I sprężyste, soczyste wnętrze.Pyszne, szybkie i tanie.Smacznego! Składniki:1 średnia cukinia;Mąka pszenna;1 duże jajko;Bułka
Gospodyni MiejskaWielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu
Jeść, by żyć w zdrowiuCzasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową
Aga w kuchniSchabowe faszerowane szpinakiem wymyśliłam pewnego dnia, gdy okazało się, że zrobimy kotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w głowie alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :) Składniki: ½ kg schabu bez kości 200g szpinaku 100g sera gouda sól, pieprz Zioła prowansalskie 1 jajko bułka tarta tłuszcz lub olej(...)Szpinak wyciskamy mocno w ręku, po czym rozkładamy na plasterku sera, znajdującym się na kotlecie i przykrywamy go kolejnym plastrem. Kotlet składamy na pół, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy na gorącym tłuszczu. Kieszonki schabowe można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami, pilawem, lub z czym kto lubi :) R E K L A M A google
Smakowy Rajostatniego okruszka. Myślę, że znajdzie się jeszcze kilka okazji żeby ją upiec ponownie bo jest bardzo smaczna. Z żółciaka można też usmażyć po prostu kotlety w formie sznycli panierowanych a'la schabowe albo żółciakowe mieleńce . Te drugie w tym roku są u nas hitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoprószenia, około 3 łyżki oleju do smażenia,4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania.Mięsko myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy.Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy
Codzienna kuchnia niecodziennapłaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami lub nitką obsypane mąką zrumienić na gorącym oleju z każdej strony dolać
W Mojej Kuchni Lubiępoczynają widzieć rolę zwierząt w naszym życiu, a jeszcze inni chcą zmienić swój styl życia na bardziej zdrowy i zharmonizowany.Niemniej jednak smaki poprzedniego życia pozostają. Ulubione schabowe, które można zrobić z boczniaków (ZOBACZ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka
W kuchni Karmel-itkirozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około 0,5 cm . Solimy , smarujemy musztardą ( jedna łyżeczka na jeden kotlet ) , pieprzymy , obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dość dużym ogniu ( jak schabowy ) . Jajka smażymy jako tzw . sadzone . Można z jednej strony , wtedy jest ładne żółtko , a Ci co nie lubią surowego białka mogą(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Boczuś , kroimy w plastry , a te w kwadraciki i wytapiamy na patelni , aż zacznie się robić chrupiący . Na koniec układamy kotleta , na nim jajo , całość posypujemy boczkiem i gotowe . Podajemy z czym chcemy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyWiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński , to przysłowiowa „klasyka gatunku” – dokładniej ujmując „gatunku kotletowego”. Uchodzi za narodowe danie Austriaków, podobnie jak w Polsce nasz „schabowy”. I faktem jest, że podobieństwa pomiędzy tymi potrawami są, i to nawet spore. O czym więc warto pamiętać? Przede wszystkim Wiener Schnitzel jest robiony z cielęciny ciętej bez kości. Ściśle rzecz biorąc nie ma więc czegoś(...)bardzo intensywny aromat. Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 2016-05-11 13:50:05 Cielęcy sznycel wiedeński, czyli znana na całym świecie klasyka wśród kotletów i narodowe danie Austriaków. Niebanalna alternatywa dla popularnego „schabowego”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle cielęce (po ok. 180g) 1 duże (L) jajko bułka tarta mąka pszenna sól czarny pieprz świeżo mielony
Kulinarna Pokusawielką fanką kotletów nigdy nie byłam, to niekiedy jednego zjem i to tylko z kurczaka (w wersji "gazetowej"- tzn.cienki jak ona i chrupiący), typowych schabowych nigdy nie lubiłam i tak mi już zostało. Właściwie to kotlety można robić z różnych gatunków mięsa, część rodzinki np.uwielbia kotlety z łopatki, są chude i bardzo soczyste, ale to już rzecz gustu. Ponieważ prawie
Smaczne ZdroweSchabowy z piersi kurczaka...szybko zrobiony..panierowany w jajku, a potem w mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem..zamiast lnu można dać sezam.
Moje domowe kucharzenie