ochotę, może wypróbować przepis Prezydentowej na jej rosół. A jak nie, niech robi po swojemu. Ale niech robi, bo każda szanująca się polska gospodyni powinna co niedzielę gotować rosół i tłuc schabowe. "Taka świecka tradycja..." :) Do zrobienia idealnego, moim zdaniem, wywaru biorę mięso drobiowe i wołowe w proporcji 3:1 Składniki (zawsze kupuję całego kurczaka, porcjuję go, piersi(...)łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ w trakcie długotrwałego gotowania łatwo się rozpadają na małe kawałeczki i później bardzo nieapetycznie zanieczyszczają nam rosół) , całe przyprawy, wlewam 3-5 l ZIMNEJ wody (używam przefiltrowanej), wstawiam na bardzo mały ogień i powoli
Kuchnia Prezydentowejszklanki mąka tortowa, 2 łyżki olej rzepakowy, około 1,5 szklanki wrzątku,1 łyżeczka płaska soliOKRASA: 15 dag wędzonej słoniny, 4 sztuki cebula kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy, który zamrażam porcjamimięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać
W Mojej Kuchni Lubiępowstydziłabym się serwując to danie swoim gosciom. Poza tym, jest tak proste do przyrządzenia, że bez problemu poradzi sobie osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem :) Składniki: 4 kotlety schabowe kawałek pora (około 15cm) 1 większy pomidor 50g żółtego sera 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz Mięso umyć i osuszyć. Lekko rozbić i posypać solą. Ser zetrzeć
kuchnia doskinajtańszych ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją
królestwo garówWitajcie ! :) Dzisiaj pokaże wam coś niezwykle prostego a za razem coś przeze mnie kochanego... Będzie to prawdziwy król polskich stołów czyli pan schabowy, Kotlet Schabowy ! :) Jedyną niespodzianką w poście będą gotowane ziemniaki w mleku. Pierwszy raz coś takiego robiłem i powiem szczerze ,że super smakują jeżeli zrobi się z nich puree z dodatkiem cebulki. Do przygotowania dania(...)osób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy 2 kawałki schabu 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz papryka słodka w proszku 2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula mleko sól jogurt naturalny (mały) oliwa 3. Mizeria 1 ogórek łyżeczka cukru sól pieprz jogurt naturalny (mały) Zaczynajmy
Wspólne smakiCiekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych. Składniki :1 podwójna pierś z kurczaka200 g mrożonego szpinaku100 g fety1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18 %1-2 ząbki
charlotte gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z dodatkiem pieczonych frytek i gotowanej marchewki z groszkiem. Pycha Post Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne. Przepis na schabowe Składniki: 800 g schabowych bez kości 1 duża cebula 2 winne jabłka 4 nasiona angielskiego ziela 2 łyżki masła ½ l cydru 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki(...)gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste. Pod koniec gotowania dodaj jabłka pokrojone w plasterki. Posyp danie pietruszką. Podaj z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą . The post Schabowe w cydrze appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPoczciwy mielony obok schabowego nalezy do ulubionych dan Polakow.Poniewaz jestem tradycjonalistka do moich tez.Wykonany z miesa samodzielnie zmielonego w domu jest wysmienity i jakze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!byś ze sobą wzięła/ wziął - 3 rzeczy? Męża ;-) 7. Skąd czerpiesz inspiracje? Głównie z blogów kulinarnych 8. Pierwszy Twój przepis na obiad to ...? Schabowy 9. Od jak dawna interesujesz sie gotowaniem/ pieczeniem? Baaaardzo długo... :-) 10. Kto namówił Ciebie na pierwsze danie/ ciasto? Nie pamiętam... 11. Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Z hiszpańskiego: Agata-gata- kocica Blogi, które nominuję
Kulinarne przygody Gatitybitki schabowe. I to był strzał w dziesiątkę! Danie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco! BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE. Składniki na 6 porcji: około 750 g schabu około 700 g młodej(...)oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, włożyć cebulę i marchewkę, chwilę przesmażyć, zalać gorącym bulionem. Na przemian układać schaby z warstwą kapusty. Całość gotować około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Danie można lekko zagęścić mąką, ale jak kto woli. Podawać
Zakątek rozkoszy kulinarnychangielskiego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pietruszkę i marchew obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy ogonki. Kości schabowe myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, gotujemy, aż będą miękkie. Do gotującego się mięsa wkładamy fasolkę szparagową, marchew, pietruszkę i liście laurowe z ziarenkami ziela angielskiego. Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy poszatkowaną kapustę
Moja smaczna kuchnia