Pyszne domowe burgery to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Dziś polecam HAMBURGERY ze schabowym przygotowanym w kefirze. Przepis znajdziecie TU--- Schabowe w kefirze. SKŁADNIKI: 6 bułek na burgery 6 kotletów schabowych marynowanych w kefirze 1 pomidor 1 ogórek 2 ogórki konserwowe 1 /2 cebuli Sałata 6 plastrów sera żółtego Sos bbq Sól i pieprz(...)bułek PRZYGOTOWANIE: Bułki kroję na połówki. Każdą smaruję masłem. Na rozgrzanej patelni smażę bułki tą stroną co jest posmarowana bułka na rumiano. Na bułkę kładę plaster sera, kotlet schabowy i wkładam do piekarnika. Piekę przez ok 5 min w 180 stopni do chwili aż ser się roztopi. Pomidory i ogorki obieram i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję
Gotowanie Patki. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (4 łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć
Gospodyni Miejskamłodu był ze mnie okropny! ;) Kotlety z mortadeli wywodzą się z okresu mojego życia, kiedy to w portfelu rodziców dominowały kartki żywnościowe zamiast twardej gotówki, a mięso na tradycyjne schabowe tylko cudem udawało się raz na pół roku dorwać. Wtedy poręcznym zamiennikiem stawała się krajowa mortadela , ratująca jadłospis domowy w kryzysowych chwilach. Prawdę mówiąc, preferowałam takie "podrabiane" kotlety(...)tych mielonych czy schabowych nawet. Ot, takie spaczenie smakowe dzieciństwa :) Poniższe trudno nawet nazwać przepisem, bardziej jest to pomysł na obiad i to taki z lekka kryzysowy. Wątpliwe są też wartości odżywcze takiego posiłku, bo mortadela do wędlin wysokiej jakości raczej nie należy. Do tego spijająca tłuszcz panierka i lekkiego dla żółądka posiłku raczej z tego nie będzie
Grunt to przepis!obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, pokroić w pióra. Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem(...)mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) oraz masło klarowane (1 czubata łyżka) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć do średniej wielkości rondla. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, pióra cebuli, plasterki pora
Gospodyni MiejskaWitajcie, dziś zapraszam Was na smakowite kotlety mielone a'la schabowe. Mięciutkie i otoczone chrupiącą panierką, dla nas idealne! Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety mielone a'la schabowe: na 5 sztuk 500 g mięsa mielonego (u mnie własnoręcznie zmielona łopatka wieprzowa) 1 sucha kajzerka (lub 2 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia bułki 1 mała cebula (drobno(...)wyrobić masę mięsną, powinno to trwać nie krócej niż 10 minut. Tak przygotowane mięso dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy do grubości kotleta schabowego. PANIERKA: mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Każdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto
Rozpustne gotowanieSchabowe wg Magdy Gessler..na blogu w sumie już są podobne [ klik ], tamte było moczone w mleku z cebulą, a te są też z cebulą, ale startą i posmarowane tą cebulką..Pyszne chyba były, bo zjedzone wszystkie..Przepis znaleziony tutaj . 50 dkg schabu 2 jajka 1 starta cebula smalec do smażenia mąka bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić(...)plastry, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.Odstawić na chwilę, a w między czasie zetrzeć cebulę.Następnie plastry mięsa posmarować z obydwu stron cienką warstwą startej cebuli. Obtoczyć schabowe w mące, otrzepując jej nadmiar, następnie maczać w jajku i panierować w bułce tartej. S mażyć z obu stron z obu stron
Moje domowe kucharzenieZiołowe schabowe są świetną alternatywą do zwykłych tradycyjnych schabowych. Rewelacyjnie pachną i smakują czosnkiem, oregano, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej(...)Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera
VioletoweKucharzenieChrupiący z zewnątrz i obłędnie soczysty w środku - oto kotlet idealny! Alchemię przyrządzania idealnego schabowego kiedyś już na łamach bloga przedstawiałam - Sposób na soczyste kotlety schabowe . Sednem sprawy było wtedy odpowiednio długie moczenie mięsa w miksturze jajecznej z domieszką kapki wody. Kotlety w tym czasie wchłaniały prawie całe jajko i to właśnie sprawiało, iż po usmażeniu były wyjątkowo soczyste(...)razem dzielę się trikiem na uzyskanie idealnie chrupiących kotletów schabowych , a to właśnie za sprawą odpowiedniej panierki . Aby takową uzyskać miesza się w proporcjach 1:1 bułkę tartą oraz mąkę pszenną razową . Kotlety obtaczane w takiej obsypce nie wchłaniają tyle tłuszczu podczas smażenia, co przy wykorzystaniu samej bułki tartej. Ponadto smażą się idealnie na chrupko z zewnątrz, zachowując w środku
Grunt to przepis!Schab faszerowany jajecznicą i szpinakiem, inaczej roladki schabowe to propozycja na niedzielny obiad. Przeważnie ze schabu przygotowujemy kotlety schabowe lub rolady ze schabu. Rolada to przeważnie płat mięsa, lekko rozbity tłuczkiem, doprawiony według upodobań, w środku ma smakowite dodatki, następnie ciasno zwinięte, panierowane w jajku, bułce tartej i usmażone lub usmażone saute (soute) bez panierunku . Uwielbiam mięso, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić, żeby urozmaicić smak kotleta schabowego różnymi dodatkami, nie zawijając go w roladę? W dodatku musi ładnie wyglądać na półmisku. Bo to ma być kotlet schabowy na niedzielę i na co dzień... Mam rozwiązanie, które powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek(...)kotlety. Foremkę z kotletami włożyłam do piekarnika na 15 minut. Kiedy ser się lekko przyrumienił wyjęłam kotlety i od razu podałam gorące. Jeśli te schabowe przypadły Wam do gustu, to się cieszę i życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysikurki więc postanowiłam zrobić roladki schabowe z tymi pysznymi grzybami, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne, przypadły do gustu mojej rodzinie. Czasami zwykłego schabowego możemy odmienić dodając do środka farsz. Składniki: 4 kotlety schabowe 100 gram świeżych kurek 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Olej do smażenia 1 jajko Bułka tarta do panierowania Wykałaczki Sposób przygotowania: Cebule obieramy
Bajeczna KuchniaSchabowego smak zna każdy, ale z kostką schabowy, to znów inny smak, a tej inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica w smaku... Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka 2 łyżka mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz świeżo mielony smalec do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy
kgwjanczewoteż się spodoba. Co lubię w tej panierce (bo cały sekret tkwi właśnie w niej): pasuje do każdego rodzaju kotleta: schabowego, z piersi kurczaka, sojowego, mielonego, z boczniaków, z jajek, ziemniaków lub innych warzyw... Składniki : Mięso schabowe (to jedna z wielu propozycji, ale pamiętaj, że może to być każdy rodzaj kotleta) Ulubione przyprawy, ja dałam: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu(...)glutenu: mąka nie musi być pszenna, sprawdzi się tu każdy rodzaj mąki i pamiętaj, że amarantus nie zawiera glutenu - tłuszcz do smażenia dobierz odpowiednio do rodzaju kotleta. Tradycyjnie do schabowego powinno użyć się smalcu, ja wolę jednak delikatny smak masła klarowanego. Mam nadzieję, że ta chrupka panierka przypadnie i Wam do gustu. Ja jestem jej fanem. Smacznego
Ale ProsteWspaniałe, chrupkie kotlety schabowe, zaletą ich jest to, że dla amatorów schabowego nie są kaloryczną bombą, zdrowe dietetyczne kotlety w wersji light, ale w smaku....tradycyjne schabowe! Składniki: 1 kg schabu 2 jajka 4 łyżki mielonego siemienia pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Schab myjemy, kroimy w plastry 1 cm, przyprawiamy
kgwjanczewoschabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć masełko, nie są przesuszone. Są pyszne, odkroiłam
moj przepis na