schab - 5543 przepisów (strona:276/370)

Danska potatissallad. Duńska sałatka ziemniaczana 191

doprawiamy sałatkę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet zostawić na noc. Sałatka ziemniaczana została podana do szaszłyków ze schabu. Smacznego! Pomysł na sałatkę został zaczerpnięty po warsztatach z kuchni skandynawskiej w Studio CookUp w Poznaniu z Michałem Orłowskim. Sałatka, którą tam przygotowywałam była z dodatkiem anchois i kleksem z kwaśnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie paprykowym 157

bardzo mocno doprawiony. Od Was zależy decyzja :) W każdym razie korzystałam z tego przepisu wielokrotnie, z pewnością i nie raz jeszcze do niego wrócę. Polecam! Składniki: kilka plastrów schabu woda, olej 1 cebula 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne mąka + śmietana Sposób wykonania: 1. Mięso delikatnie

Kuchnia domowa Ani
ZIEMNIAKI PIURE Z MUSZTARDOWYM SCHABEM 161

tłuczkiem z dodatkiem mleka i masła oraz przypraw na puszysto. Kotlet Musztardowy ************************** 10 dag.schabu olej rzepakowy 1 łyżka musztardy por 10 g. 1 łyżeczka majonezu light 0.5 szkl.ugotowanej marchewki ******************************************************** Schab umyć , przyprawić sola i pieprzem , posmarować musztardą z stron i obsmażyć na oleju.Umytą i pokrojoną porę wymieszać z majonezem .Podajemy z piureposypane koperkiem i ugotowaną w talarki marchewką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab smażony z dzika 164

moim stole często gości mięso z dzika, dziś jeszcze jedna prosta propozycja z tego mięsa. Składniki : schab z dzika jajko smalec pieprz, sól bułka tarta Przygotowanie : Pokrojone na cienkie plastry mięso- potłuc Jajko rozbić, dodać szczyptę soli i dobrze połączyć Plastry mięsa posypać pieprzem czarnym i maczać wpierw w bułce, potem w jajku, a na końcu znów w bułce Smażyć

Proste Potrawy
DUSZONY SCHAB W SOSIE Z RODZYNEK I SAŁATKA Z PORA 196

miękkości.Paprykę konserwową pokroić w kostkę lub paseczki i połączyć z posiekanym porem i kukurydzą, przyprawic olejem , solą i pieprzem .Pod koniec duszenia mięsa dodać rodzynki.Dusić do miękkosci.Schab podawac z kasza,sałatką lub makaronem.Smacznego.Podajemy sok grejpfrutowy do popicia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schabowy w panierce z bułki tartej i sera żółtego 146

coś innego dodać lub odjąć..tym razem do panierki do bułki tartej dodałam ser żółty starty na drobnej tarce...w sumie to chyba podobne są na blogu..  schab, polędwica sól, zioła prowansalskie  przyprawa do kurczaka mąka, jajka i bułka tarta , ser żółty do panierki Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem.Bułkę tartą wymieszać

Moje domowe kucharzenie
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 136

menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta

Smaczne Zdrowe
łopatka 159

łopatka pieczona Chyba wszyscy lubimy soczyste mięsne pieczenie, dlatego dziś przedstawię przepis na pieczoną łopatkę. O ile wszyscy przywykliśmy do tego że pieczemy szynki, schaby, czy karkówki to większość podchodzi do łopatki dosyć podejrzliwie. Moim zdaniem całkowicie niesłusznie ponieważ pieczeń z ładnie wykrojonej wieprzowej łopatki, delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. składniki na danie

Miód i pieprz
Soczysta pierś z indyka wędzona na herbacie 143

zmienić, by pierś była soczysta, aromatyczna a nie sucha jak płyta wiórowa. Postanowiłam, że zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wykorzystam testowaną już wcześniej przeze mnie przy schabie i łososiu azjatycką metodę wędzenia mięsa w woku. I jak myślicie czy udała mi się ta sztuka? Pewnie że tak. Mięso było delikatne, wilgotne i w końcu mogłam je z przyjemnością zjeść

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 298

jest robiony z cielęciny ciętej bez kości. Ściśle rzecz biorąc nie ma więc czegoś takiego jak Wiener Schnitzel z wieprzowiny, chociaż przyrządza się i podaje analogicznie przyrządzoną potrawę ze schabu wieprzowego. Wówczas mówi się o czymś takim jak Schnitzel Wiener Art (sznycel po wiedeńsku ) czy Wiener Schnitzel vom Schwein (sznycel wiedeński z wieprzowiny ). Warto uczulić się na tę niby subtelną

Kulinarna Pokusa
Zupa ogórkowa z ziemniakami 174

Szybka i pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami. Do jej przyrządzenia można użyć bulionu ugotowanego np. na kościach od schabu. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 300 g ogórków kiszonych 1 marchewka 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 5-6 dużych ziemniaków sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujmy

Na Ciasteczkowych Papierach
Tortille z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami 207

ogórki (korniszonki) 4 plastry żółtego sera tupu Gouda 2 duże liście sałaty lodowej około 1/2 -3/4 łyżki prażonej cebulki sos czosnkowy Roleski 2 plastry ulubionej wędliny (u mnie schab wędzony parzony) 1 tortilla pszenna Przygotowanie Na tortillę układamy 4 plastry żółtego sera, tak aby pokryć cały placek. Na wierzch kładziemy porwane w rękach liście sałaty (znów zakrywamy całość). Ogóreczki

Słodkie okruszki
Karkówka 10- minutowa - domowa wędlina 219

Był już  przepis na  szynkę , był i 10 minutowy  schab . Przyszła pora na sprawdzenie jak uda się karkówka. Zmieniłam nieco przyprawy, dodałam chili gdyż chciałam aby wędlina była trochę ostrzejsza. Pierwszy raz robiłam karkówkę zgodnie z przepisem, czyli 5 minut gotowania. Okazało się jednak, że przy tłustych fragmentach mięso nie do końca było sparzone jak trzeba. Następnym

Stare Gary
Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 147

maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami pęczak z ziołami i warzywami ze schabem deser... pierożek z ciasta filo, z musem z jeżyn i twarożkiem z biała czekoladą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy 182

gdyż te proste, tanie dania były również smaczne! Powiem jednak, że kiedyś kiełbasa mielonka, czy mortadela była dużo bardziej smaczniejsza. Obecnie taka kiełbasa jest tania i mniej wartościowa niż schab, a ten przepis na kiełbasę w panierce może być ratunkiem dla niejednego domowego budżetu, który ledwo dyszy do 1 każdego miesiąca! Jak zrobić Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię