schab - 5543 przepisów (strona:285/370)

Wieprzowina z marchewką 148

przepisów nie jest łatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej wieprzowiny (schabu) z marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny cebulki i ząbka czosnku.  Składniki : 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #18 158

Kanapka z serkiem Philadelphia i gotowanym buraczkiem (moje odkrycie roku! To jest pyszne połączenie i gorąco wszystkim polecam!) Lunch : Warzywna zupa krem (z przewagą marchewki) z dodatkiem ryżu. Grillowany schab w ziołach i ryż gotowany z marchewką.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Strogonow z wieprzowiny 133

strogonowa przygotowuje moja mama i najlepiej komponuje się on z kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam!  Składniki :  500g wieprzowiny (u mnie schab) 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 150ml jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża szczypta płatków chili (wg smaku) duża szczypta słodkiej papryki sól, pieprz

Codzienne Gotowanie
Zupa z ciecierzycy 2 190

Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.  Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ   50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny  2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi lub sól wg smaku grzanki

Takie tam pichcenie
Potrawy kuchni podkarpackiej 135

zarejestrowanych jest na Podkarpaciu (w tym aż 45 wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak:  bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się

Trzeci talerz
Schabowy w panierce z bułki i sera 272

Kolejna odsłona schaboszczaka..tym razem do bułki tartej dodałam troszkę sera startego na tarce o drobnych oczkach..  60 -80 dkg schabu , polędwicy  3 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta ser żółty lub parmezan sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem startym na tarce o drobnych oczkach

Moje domowe kucharzenie
Jesienne warzywa ze schabem pod beszamelem 215

odrobiną sera i ziół-do tego makaron lub ryż i super pomysł na obiad SKŁADNIKI: Różne warzywa jakie akurat macie -ja dałam jak na zdjęciu do tego 500g schabu,  ulubione zioła oliwa  sól pieprz na beszamel: 50 g mąki 25 g masła 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku, 10-15 dag startego żółtego

Swojskie jedzonko
Gdzie zmierza mięso? 104

wygląd, teksturę i smak, ale są podobno jeszcze lepsze w smaku. Wszystko po to, żeby przekonać zatwardziałych mięsożerców, że mają realny wybór i nie muszą rezygnować ze smakowych walorów schabu, szynki i kotletów. Dobre mięso Bez mięsa można żyć, a czasami można nawet zdrowiej. Być może warto z nim nie przesadzać, a na pewno warto otworzyć swoje kubki smakowe

Moja smaczna kuchnia
,,Jaskółcze jajka otulone boczkiem’’ 320

takich dań są bez wątpienia jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko tłuczkiem a następnie oprószamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka, owijamy

Podróż w kulinaria
,,ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI” 115

owinięte w filet z kurczaka szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Polecam przygotowanie tego niezwykle smacznego i lekkiego dania. składniki: 2 pojedyncze niewielkie filety z piersi kurczaka lub schab ( aktualnie w dobrej cenie tutaj ) 12 ugotowanych zielonych szparagów sól pieprz Oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, każdą z nich rozbijamy tłuczkiem, solimy i posypujemy

Podróż w kulinaria
Idealny sos do wszystkiego - pitos 97

Przepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml

Magiczne Życie Marty
Kotlety zapiekane z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami 142

brakuje mi pomysłu na obiad idę w te najprostsze rozwiązania jak kotlety schabowe, mielone czy schab w sosie. Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, bułka

Aga w kuchni
kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 194

pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około

Miód i pieprz
Śliwki suszone w domu 153

też dużego nakładu pracy - wystarczy je tylko wypestkować i ułożyć na sitach do suszenia, reszta zrobi się sama :) A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu ze śliwką, duszonej wołowiny i wielu wielu innych potraw. Składniki 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po ususzeniu pozostanie około 70-80 dag) Przygotowanie Śliwki dokładnie umyć , zblanszować przez około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 165

Składniki  na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne

Miód i pieprz