wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego(...)Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość
Smaczne Zdroweosolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). A co przygotować już bliżej Wielkanocy, żeby było świeższe? Może schab nadziewany suszonymi owocami? Jeśli zostanie z obiadu będzie go można zjeść
Ugotowane pozamiataneschab został zapisany, ale nie wiem dokładnie z jakiej strony. Polecam te kotlety, choć są dość kaloryczne to raz w roku można sobie je przyrządzić :)Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkobułka tartasól, pieprzprzyprawa curry1 cebulatarty ser żółtykeczupmajonezolej do smażenia Sposób wykonania:1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.2. Cebulę
Kuchnia domowa Aniryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich lub suszonych 1 mała cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, łyżeczka kminku
Czerwień i błękitumyć je przed samym użyciem i poddać krótkiej obróbce termicznej. Schab w sosie kurkowym to danie proste, ale wykwintne. Nadaje się na obiad niedzielny. Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :) Składniki: 4 kotlety schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju 4 średnie cebule 300 g kurek 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Całe danie
Smak mojego domugalarecie Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka 2 gałązki listków selera
Gosia gotujewarzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 90 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: – 1 kurczak o wadze 1,7 – 2 kg – 2 nieduże cebule – 4 ząbki czosnku – garść posiekanej natki
nietylkopasta.plsię z mężem co kupić na obiad... Ryba była, schab, mielone, kurczak były... Na co mąż z lodówki triumfalnie wyciągnął karkówkę i z entuzjazmem oznajmił "Będzie karkówka w sosie własnym!". Ugotowałam no i jest :) Składniki na karkówkę duszoną w sosie własnym (4 porcje): karkówka wieprzowa około 500 g 2 (większe) cebule 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku
Karola gotujemioduPrzygotowanie: Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu:Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki rosołowe.Następnie
Smaki BrazyliiNietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.Gorąco polecam! SKŁADNIKI:* kotlety schabowe – 2 szt* wiśnie bez pestek – 250 g* cebula – 1 szt* ocet balsamiczny – 1 łyżka* miód
Ostra na Słodkowystarczy podać z dodatkiem świątecznej surówki. Mięso należy upiec dzień wcześniej/ najprościej w rękawie/ , a przed podaniem obłożyć masą ziemniaczanę i zapiec. Składniki: ok.1,5 kg schabu 2 ząbki zmiażdzonego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól/do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 1,5 kg ziemniaków 3 łyżki śmietany(...)majerankiem. -Skropić oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny. -Zamarynowane mięso włożyć do rękawa foliowego, / można dorzucić do środka 2 ząbki czosnku i 1/2 cebuli/, zamknąć , umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do zimnego piekarnika. -Nastawić temperaturę na 180-200 st.C i piec ok.60-80 min/ w zależności od wielości mięsa
Zakamarki mojej kuchnisię ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii (bez skóry i pestek) 4 szklanki cebuli (pokrojonej w kostkę) 3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej
MyCookBook.pljedyne 86 kcal, podczas gdy np. 100 g schabu zawiera dwa razy więcej kalorii (174 kcal). Ponadto jest to mięso o dużej zawartości białka, a jednocześnie małej ilości tłuszczów nasyconych. Zaleca się je podczas odchudzania, intensywnego wysiłku fizycznego i w rekonwalescencji. Potrzebujemy (2-3 porcje): 100 g ryżu brązowego ½ posiekanej cebuli 250 g filetu z piersi indyka 200 ml wyciśniętego
Powiedz dietom nie