schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:84/105)

Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 152

kolacji podano wina z winnicy Rappenhof, należącej do rodziny Państwa Muth.  Podczas kolacji, o winach opowiadali Klaus Muth i Monika Wojtysiak. Zostało przygotowanych 10 dań. 1. przystawka: okoń, cebula, dynia, gorczyca, lawenda,  rokitnik i wino: Gewurztraminer halbtrocken 2010 Filety okonia smażone, a następnie marynowane, z gotowanym w cukrze rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami. Do tego zaproponowano Gewuerztraminer(...)Kwasowość Rieslinga ozdobiona słodyczą resztkową pięknie współpracowała z kiszonym pomidorem, natomiast jego lekko mineralne nuty podkreślały smak wiejskiego twarogu i stapiały się koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i  rajskie jabłuszka, gotowane

królestwo garów
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 208

mango, ocet mango ,rozmaryn, owoc jałowca, sól morska, białe wino). Mango obieramy i kroimy w kostkę, w misce łączymy z octem, rozmarynem, jałowcem, solą i winem, doprawiamy młotkowanym pieprzem, schab kroimy w plastry i wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) mieszane sałaty / rucola /roszponka / endywia/truskawki , umyte truskawki kroimy i  mieszamy z sałatami, szparagami(...)cukinię, bakłażany i bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy d) czosnek , czosnek kroimy w poprzek na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy e) czerwona cebula, nie obraną cebulę kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy f ) Dip z nasturcji  z bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy

upichcona
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 171

kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone(...)baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy

Codzienne Gotowanie
Idealny bigos 236

wszystkie mięsa na dużym ogniu – aż do zarumienienia. Zdejmujemy mięso (chwilowo odkładamy), a do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i podsmażamy, aż do zeszklenia cebuli. Dodajemy wyciśnięty czosnek i słodką paprykę. Mieszamy i z powrotem dodajemy mięso. Dodajemy kiszoną kapustę. Mieszamy i dodajemy biała kapustę (jeśli się nie mieści, to stopniowo). Wlewamy grzyby wraz(...)Zobacz także: Krewetki z prażonym makaronem Idealna przystawka na przyjęcia. Szybko się robi, dobrze sma... Sałatka "Brokułowy wianuszek" Była już brokułowa sałatka z kolorowymi jajeczkami, teraz pr... Schab po cygańsku Wielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy r... Dietetyczne frytki beztłuszczowe Frytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłusz... Post Idealny bigos pochodzi z bloga

Poezja smaku
Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 115

się powinno znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole podczas śniadania? Oczywiście tradycja nakazuje nam jeść jajka ugotowane na twardo. Aby ich skorupki nabrały ładnego koloru gotujemy je w łupinach cebuli, albo w wywarze z czerwonych buraków. Do jajek zawsze podajemy sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych grzybków i jajek ugotowanych na twardo. Nie może też oczywiście zabraknąć świeżo(...)dwudziestu lat dostarczane przez polskich dostawców do naszych domów. W ofercie jest dostępna Kiełbasa Głogowska, Szynka z tradycyjnej wędzarni, Kiełbasa Lisiecka, Boczek tradycyjnie wędzony, Kiełbasa z tradycyjnej wędzarni oraz Schab z tradycyjnej wędzarni. Wyroby Szlacheckiej Wędzarni to: najwyższej jakości mięso starannie dobierany asortyment, tak aby sprostać oczekiwaniom klientów wyłącznie polscy i wyselekcjonowani producenci prosty skład bez dodatku glutaminianu sodu, fosforanów

Kulinarne przygody Gatity
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 206

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak, który wrócił do garnka 105

albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już(...)minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 W daniu na zdjęciu wykorzystaliśmy resztki glazurowanej, pieczonej szynki Składniki: Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka Papryka czerwona Papryka żółta Brokuł Cebula Ząbek czosnku Łyżka startego imbiru Papryczka chili 200 g pszennego makaronu chińskiego lub tagliatelle 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego

Niedzielny kucharz
Najlepsze pierogi ruskie 286

przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa (można też rozdrobnić je tłuczkiem, a następnie dokładnie widelcem; nie używamy blendera). Do ziemniaków dodajemy ser, pieprz i dużą szczyptę soli. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle do czasu, aż się zezłoci. Dodajemy do farszu wraz z roztopionym masłem z patelni. Farsz dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest(...)ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku.   Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty

Poezja smaku
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 122

dania popisowe, nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji i znanych kucharzy. Każdy ma przecież znajomego, który potrafi zrobić dobrze tylko jedną rzecz np. schab ze śliwką i na podstawie tej jednej umiejętności radzi sobie doskonale we wszystkich sytuacjach typu randka, kolacja składkowa czy wizyta teściowej. Warto się postarać, bo wg. badań amerykańskich naukowców nasze(...)którym stajemy, jeśli chcemy nauczyć się np. jak się robi idealny omlet jest to, że nauka jest długotrwała, albo kosztowna i niepraktyczna. Jeśli zrobimy 50 omletów albo obierzemy worek cebuli, to na pewno nauczymy się dobrze wykonywać te czynności, ale co zrobimy z tą całą cebulą i omletami?   Jeśli czujecie się już zagubieni, to Timothy Ferriss, który jest specjalistą

Ugotowane pozamiatane
ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM 146

trzeba chcieć ukształtować sobie, swój smak, szukać produktów i posiłków, które nas interesują bo inaczej można odnieść wrażenie, że jedyne co nam całe życie serwują to rosół, pomidorowa i schaby. Na szczęście ja od zawsze za kuchnią polska nie przepadałam, choć z czasem kiedy tak, na prawdę odkryłam prawdziwy smak polskich potraw, to też je pokochałam, szukałam nowych połączeń smakowych(...)świeże zioła takie jak: tajska bazylia, pachnotka - zielona część pora W dużym garnku ( około 3-4 litrowym), umieść pokrojone w kostkę warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler, imbir, przekrojoną na pół cebulę, por. Całość gotuj na małym ogniu. Wyłóż łyżką cedzakową cebule i pora. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 12 minut. Dodaj wędzonego łososia i 1-2 plastry z limonki

SMYKWKUCHNI
Panierowane pierogi z ciasta parzonego 133

wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowana pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kindziuka z dzika Kuchnia Myśliwska 1 opakowanie fety 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz Panierka: 2 jaja 1/4 łyżeczki soli bułka tarta Przygotowanie panierowanych pierożków z ciasta parzonego: W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy do niego wodę(...)ofercie Kuchni Myśliwskiej znalazłam jeszcze krakowską suchą z dzika oraz myśliwską z dzika. Bardzo mi one smakowały i z pewnością sięgnę po nie ponownie.  Czaję się również na schab z dzika Sous-Vide i jeżeli go wypróbuję to od razu Wam dam znać o jego smaku! :) co do smaku dwóch pozostałych wędlin jestem zdania, że są warte grzechu! Bardzo

MamaOskarka
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 172

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos grzybowy 213

Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka po cygańsku 896

Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 202

sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona cebula 10 g musztarda gruboziarnista 20 g miód 5 g oliwa z oliwek 20 g sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty(...)układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie 10 g jogurt grecki 50 g miód Obrany seler

karmelowy