wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii
MyCookBook.plWyjątkowo pyszne i apetycznie wyglądające danie ze schabem w roli głównej. Cieniutko rozbite płaty schabu nafaszerowane szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi, uduszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli to pyszny obiad dla całej rodziny, a także zaproszonych na uroczysty obiad gości. Proste, efektowne danie, szybkie do przygotowania. Można przygotować więcej roladek i odgrzać następnego dnia. Składniki na 2 porcje: 4 kawałki(...)schabu grubości około 1 cm około 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku gałka muszkatałowa sól, pieprz 4 suszone pomidorki z oliwy 1 cebula 2 łyżki masła ghee 1 łyżka mąki około 1 szklanki bulionu warzywnego zielenina do przybrania/zielona natka pietruszki Wykonanie: szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w małą kostkę i zeszklić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji Sposób przygotowania Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę(...)jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki
Wanilia i KardamonSchabowe w innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)płasko farsz oraz kawałki sera feta. Zwijamy w rulon. Mięso panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować sos. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy ok. 300 ml wody. Dokładamy farsz i gotujemy. Zaciągamy mąką rozmieszaną w wodą. Polewamy roladki. Zapraszam wszystkich do sklepu Piątnica
VioletoweKucharzeniedodać do mięsa nieco więcej papryczki. Zapraszam ! Wieprzowina Kung Bao Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru 400 g wieprzowego schabu 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek imbiru ok. 3 cm 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżki sosu(...)sojowego 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki olej arachidowy do smażenia olej sezamowy Wykonanie: Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili
Kulinarne przygody GatityZawijane roladki nadziewane szynką oraz plasterkami sera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska(...)smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sos: 300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% 10 dag serka topionego ziołowego 10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa
Wanilia i KardamonRoladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale. Można zrobić w większej ilości i zamrozić w porcjach. (Zdjęcie z archiwum ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipory w sosie koperkowym jadałam tylko klopsiki, ale ten schab jest świetny. Delikatny, mięciutki, idealny do kaszy, ryżu lub ziemniaków i jakiejś fajnej chrupiącej surówki, pycha! :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 400 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 250 ml śmietany 12% pęczek koperku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć(...)dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z patelni i mieszając przelać ją do mięsa. Koperek drobno posiekać i dodać do sosu razem z przyprawami. Podusić jeszcze ok. 10 minut. Sos można zagęścić odrobiną mąki. Podawać na ciepło
Simply Foodjednogarnkowe, które przygotowuje się do 30 minut, bo nie mam dłużej czasu na ich przygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik. Przepis na roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów sera 10 plastrów boczku (opcjonalnie) przecier pomidorowy 1 papryka czerwona 100g. śmietanki 30% Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, czosnek, pietruszka. 1. Umyj mięso i rozbij dokładnie(...)schab. Posól, popieprz, ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią i czosnkiem. Zawiń w roladki. Trik! Rozbij mięso przez woreczek foliowy, dzięki temu nic się nie pobrudzi, a schab przy mocnych uderzeniach tak szybko się nie rozejdzie. 2. Ułóż roladki w wysmarowanym wcześniej tłuszczem naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 4. Przecier pomidorowy wlej
Rozdomowionawysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :) A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:) Mięso warto upiec dzień wcześniej, według mnie jest jeszcze smaczniejsze niż pierwszego dnia. Łatwiej też jest na zimno pokroić roladę i podgrzać w piekarniku. Składniki: Schab : 600g-1000g schabu sól, pieprz, papryka słodka 3 ząbki czosnku(...)Wstawiamy na mały ogień, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Dodajemy śliwki wędzone. Na koniec dodajemy śmietanę. W naczyniu żaroodpornym układamy roladę i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem, tyle czasu ile ważył schab- 1kg pieczemy 1 godzinę. Na 15 ostatnich minut zdejmujemy przykrycie, aby pieczeń się trochę zarumieniła. SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi ze strony Poezja Smaku , z moimi niewielkimi modyfikacjami
Czerwona Porzeczkarzadko tak te kotlety kocham! Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 cebula Mleko Sól i pieprz do smaku Jajka do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 łyżka klarowanego masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku(...)białego wytrawnego wina Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab myję , kroję na 5 grubszych plastrów, rozbijam tłuczkiem do mięsa na kotlety, układam w misce, posypuję pokrojoną na piórka cebulą, zalewam mlekiem, tak aby kotlety były zanurzone. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie kotlety osączam z mleka, (mleko należy wylać) panieruję w rozkłóconym jajku
Wanilia i Kardamonprzygotowania danie z wieprzowiną po chińsku. Inspiracją był przepis z gazetki "Gotuj krok po kroku". 250 g makaronu chow mein 300 g schabu 1 czerwona i jedna żółta papryka 1/2 szkl kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich łyżka sezamu 2 młode dymki ze szczypiorem sól, pieprz Schab pokroić w cienkie
Smakołyki AsiGyros ze schabu / Pork Gyros Macie ochotę na błyskawiczny, pożywny obiad? Koniecznie przygotujecie gyros ze schabu . Plastry mięsa wystarczy tylko pokroić w paski i oprószyć domową mieszanką przypraw, którą polecam przygotować w większej ilości i trzymać w słoiczku na zapas. Przyda się do przygotowania dzisiejszej(...)potrawy, ale też pysznej zapiekanki gyros . Tak naprawdę możecie tutaj użyć dowolnego mięsa, świetnie sprawdzi się też drobiowe, które podobnie jak schab, przygotowuje się bardzo szybko. Gyros ze schabu fantastyczne smakuje z ziemniakami (na przykład frytkami) lub ryżem, sosem tzatziki, a także w domowej bułce do kebabu i zestawem surówek. Polecam, smacznego:) Przepis na gyros ze schabu
Lekcje w kuchniSchab to nie tylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Dzisiejsza propozycja jest tego dowodem :) Potrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso
Różne smaki w kuchniśrednim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy pieczarki zmienią kolor to do garnka wlać wodę oraz wino. Dodać podsmażone kawałki schabu i przyprawić ziołami prowansalskimi. Schab dusić pod przykryciem około 1,5-2 godziny*. Sos powinien lekko się zredukować. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. *mięso musi być miękkie i delikatnie odchodzić
Ugotować