kością w szczególności. Soczysty i pełen smaku. Tym razem zrobiłam go w aromatycznej wersji orientalnej w marynacie teriyaki. Robi się ją bardzo szybko z gotowym sosem od Blue Dragon. A do schabu najlepsze będą grillowane warzywa i pieczarki. Mam nadzieję, że już cieknie Ci ślinka! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także(...)paprykę w cząstki. Warzywa razem z podgotowanym batatem umieść w dużej misce, wlej resztę sosu z saszetki i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył warzywa. Pieczarki, paprykę, babata oraz cukinię grilluj na tacce grillowej lub bezpośrednio na ruszcie aż będą miękkie, aby nadal chrupiące. Schab grilluj po około 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posyp danie prażonym sezamem
Delicious PlaceBardzo lubię sos cebulowy, ostatnio występował ze schabem, teraz trochę go zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju
e-PrzepisyKulinarnewieprzowina w pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosie to kolejna propozycja na prosty, ale smaczny i pożywny obiad. Kruche plastry mięsa zatopione w gęstym, pieczarkowym sosie dają nam klasyczne danie kuchni polskiej. Składniki: 600-700 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy śmietana ukwaszona 18% 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Ponownie smażymy całość chwilę, a następnie przekładamy na patelnię plastry schabu. Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy wszystko do miękkości mięsa. Na koniec nasz sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy koperkiem
Walijskie PichcenieSchab można przygotować w przeróżnej postaci, ile kucharek tyle przepisów :) Ja swój kawałek mięsa postanowiłam marynować w gotowym sosie 1000 wysp a potem upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wyszedł przepyszny(...)aromatyczny i kruchy. Doskonały zarówno na ciepło jako dodatek obiadowy lub na zimno pokrojony w cienkie plasterki na kanapki. Polecam ten przepis :) Składniki: * około 1,5 kg schabu bez kości * pół szklanki sosu 1000 wysp (użyłam sos Paladin do nabycia na stronie panegara.pl ) * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka
Zrób to smaczniesolą, pieprzem i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. ************************************ SEROWE ROLADKI W SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą
W kuchni Karmel-itkiodsłona – dziś zapraszam na schab w marynacie miodowej, możecie go zarówno upiec w piekarniku, jak ja to zrobiłam, jak i grillować. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 3 łyżeczki startego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 5 łyżek miodu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: schab umyj, osusz i pokrój w plastry z imbiru, soli, miodu i sosu sojowego
Oka w rosole czyli KaFka gotujePyszny schab na chlebek czy bułeczki. Idealny również podany z sosami tj. czosnkowy, chrzanowy czy tatarski. Schab umyć i osuszyć. Doprawić wszystkimi przyprawami. Włożyć schab do foliowego rękawa do pieczenia. Wlać olej, zamknąć szczelnie rękaw. Mocno potrząsnąć, żeby schab pokrył się olejem z przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do lodówki na całą noc. Pieczenie – piekarnik nagrzać
Kuchnia PokoleńBitki wieprzowe w sosie własnym na bazie schabu to pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach danie, które idealnie smakuje podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Jest to znakomity pomysł na domowy, sycący i pożywny obiad, który zaspokoi nie jedno podniebienie. składniki na 2-3 porcje 500 g schabu bez kości 2 cebule 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 500 ml zimnej wody + odrobina do sporządzenia zawiesiny olej do smażenia 1/2 szklanki mąki pszennej do panierowania + 1 łyżka do zagęszczenia sosu czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry. Następnie każdy plaster mięsa rozbijamy tłuczkiem, niezbyt cienko, po czym oprószamy solą oraz czarnym pieprzem
Smakowite Daniaktóry daje obecny w marynacie cynamon. Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie. Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat . Składniki: 4 kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej(...)Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź. Krok 2 Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę
Niedzielny kucharzburaczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki w sosie pasują na uroczysty obiad lub kilkudniowy posiłek w tygodniu. Super obiad do pracy, z rozmaitymi dodatkami. Delikatne mięso przełamiesz dodatkiem surówki z kiszonych ogórków . Jeśli chcesz urozmaicić bitki wieprzowe w sosie dodaj kilka posiekanych pieczarek lub pokrojoną w drobną(...)preferencji przyrządzanego mięsa, osobiście wolę rozpływające się w ustach, miękkie kawałki – w tym przypadku – schabu. Pod koniec duszenia bitki doprawiam. Ostatnim etapem tak przygotowanego schabu będzie zagęszczenie go mąką. W tym celu do szklanej miseczki wlej sporą ilość gorącego sosu, wsyp dwie łyżki mąki i energicznie mieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) do połączenia tak, by nie było grudek. Sos
Zasmakuj Kuchniwarzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa
Olikowa kuchniaDzisiaj potrawa inspirowana kuchnią austriacką. Pyszne delikatne sznycle wieprzowe (u mnie ze schabu) w połączeniu z kwaśnym sosem z kaparami. Wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki (4 porcje) -600 g schabu wieprzowego -ok. 4 łyżki mąki pszennej -200 ml bulionu -200 ml śmietanki kremówki -3 łyżki kwaśnej śmietany -2-3 łyżki marynowanych kaparów -skórka starta(...)cytryny -sok z 1 cytryny -4 łyżki masła -sól, pieprz Przygotowanie Schab pokroić w cienkie plastry. Poprzyciskać młotkiem do tłuczenia kotletów lub ręką i nakłuwać delikatnie widelcem (nie rozbijać). Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Kotlety obtoczyć w mące z jednej strony. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron i odłożyć w ciepłe miejsce. Po wyjęciu kotletów
Zielona Kuchniazamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab) Sposób przygotowania: Składniki marynaty: musztardę, majonez, sos sojowy oraz słodko-kwaśny dokładnie łączymy. Mięso obtaczamy z obu stron w marynacie. Układamy w salaterce i owijamy folią
Pyry na Gaznatłuc tłuczkiem lub nakłuć widelcem, posolić, popieprzyć oraz delikatnie z obu stron pokropić oliwą. Schab grillować na patelni około 5 - 7 minut z każdej strony (dopóki schab nie będzie miękki). KROK 2: Przygotować sos: Na patelni odparować nadmiar wody z pomidorów, doprawic do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na samym końcu wrzucić odsączone z zalewy karczochy. Polać schab bezpośrednio
smacznieinatematprosty a zarazem bardzo delikatny pomysł na obiad w moim stylu. O ile wieprzowinę jem bardzo rzadko i niemal nigdy w formie smażonej, o tylu duszona w sosach smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi(...)możecie tak jak ja pokroić go plastry i przykryć grubą warstwą pysznego beszamelu. Zapiec a potem zjeść ze smakiem z dodatkiem makaronu. Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka 250 gram topinamburu 250 gram pieczarek brązowych cebula Beszamel: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej
Mango Papaja