Schab w grzybkach Nic lepszego nie ma jak mięso w aromatycznym sosie z leśnymi grzybami. Składniki: · ½ kg schabu · 1 kg grzybów leśnych ugotowanych · Cebula · Sól · Pieprz(...)hartując wlewamy do grzybów. Jeżeli używamy śmietany, wystarczy tylko wlać do grzybów. 10. Polewamy sosem z grzybami mięso. 11. Danie gotowe
Kulinarna Chwilachciałam, żeby to było coś nowego specjalnie przygotowanego na tę okazję. Nie było więc co kombinować, tylko trzeba było postawić na tradycję. Wybór padł na śledzia w sosie jogurtowym i świąteczny schab ze śliwkami. Oba moje przepisy jak też pozostałych osób można znaleźć na stronie portalu Prozdrowie. Dodatkowo każdy opatrzony jest komentarzem dietetyka, co może pomóc w wybraniu potrawy(...)słodkości. Zachęcam także do odwiedzenia ich strony na Facebooku , gdzie można wziąć udział w zabawie i zagłosować na jeden z wybranych przepisów. Dziś przedstawię pierwszą propozycję czyli śledzie w sosie jogurtowym, które goszczą na naszym stole wigilijnym już od wielu lat. Przepis na drugą potrawę podam w następnym poście.” Czytaj więcej
Wiem co jemczarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka sosu sojowego pieprz, sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Schab rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy ziołami, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą. Bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Oliwki przekrajmy na połowę. Podsmażamy na patelni
Mania Gotowanianietypowo je wykorzystać. Piekąc schab pomyślałam, że fajnie byłoby do marynaty dodać remuladę duńską. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Remulada duńska to sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry. Schab podałam na Evolution White Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniboczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc(...)tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia . Patyczki do szaszłyków zamoczyć
Buniabaje w kuchniilość soku spod mięsa do beszamelu też ograniczam do przysłowiowego minimum. Na smak jakoś szczególnie mocno to nie wpływa, za to kolor sosu jest nieco jaśniejszy. Dziś przygotowałam zgodnie z przepisem. 6-8 plastrów schabu 200 g pieczarek 2 łyżki sera grana padano lub parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżla mąki(...)zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy starty ser, mieszamy. Po chwili do sosu wlewamy również sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też podsmażone pieczarki, mieszamy. Przygotowany beszamel wykładamy na plastry schabu. Posypujemy startym parmezanem lub grana padano. Wkładamy do piekranika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut (do zarumienienia). Źródło
Smaki Na Talerzugodziny, ale w tym czasie przygotowujemy resztę dania. Tak naprawdę to resztę dania przygotowujemy w 15 minut, a resztę czasu wykorzystujemy na… cokolwiek Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5kg schabu bez kości pokrojonego na kotlety 4 duże marchewki 4 duże pietruszki 1 średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól(...)mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra-dół). W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos. W małym rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy syrop z agawy i maliny. Gotujemy aż maliny zmienią konsystencję na płynną, dodajemy łyżeczkę chilli i mieszamy. Sos w takiej postaci
Kuchnia w biegupowstanie jajecznica. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i studzimy. 3 kawałki papieru do pieczenia smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Plastry schabu rozbijamy na płaty. Każdy kawałek mięsa doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i papryką. Na każdym mięsie układamy listki szpinaku, jajecznicę i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę zawijamy w doprawiony przyprawami papier(...)Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube plastry, podajemy na mixie sałat, np. rzymskiej z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, skropionym sosem winegret. The post Schab faszerowany jajecznicą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroladki schabowe z dodatkiem świeżego szpinaku baby i sosu czosnkowego. Panierka z natką pietruszki okazała się strzałem w dziesiątkę. Roladki wyszły rewelacyjne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g świeżego szpinaku baby 5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark (klik) 50 g żółtego sera Pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty
VioletoweKucharzeniewęgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli(...)konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko, ale wyjątkowo
Kuchenna KontrrewolucyaBardzo dobre roladki zanurzone w aromatycznym sosie Składniki • 4 plastry schabu • 5-6 ogórków kiszonych • 1 -2 kawałki kiełbasy polskiej surowej • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego • 1 duża marchew • kilka łyżeczek musztardy • 1 łyżka smalcu • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 1 ząbek czosnku duży • 1 cebula mała • magii • 2 płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania 1. Schab roztłuc tłuczkiem Każdy plaster posypać(...)minut dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut dodać groszek i pokrojone ogórki dusić aż wszystko zmięknie Wyciągnąć roladki odwinąć nici 4. Do sosu dolać troszkę wody,mąkę rozmieszać z wodą wlać na patelnię gotować,cały czas mieszać aż zrobi się gęsty sos doprawić z magii włożyć roladki do sosu.Wszystko razem zagotować
W królestwie smaków Beatynasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku. Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy: 1 cebulę pokrojoną w plastry 2 kostki bulionu wołowego. Gotujemy schab, delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również: 1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso(...)ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty. Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu. Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu
Smaki BrazyliiSos musztardowy przygotowany na zimno to świetny dodatek do potraw Wielkanocnych, np. jajek na twardo, pieczeni ze schabu, białej kiełbasy, wędlin.. Sos musztardowy przygotowany na zimno to zaledwie kilka podstawowych składników i chwila przygotowań. Sos musztardowy podany na zimno to idealny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin, kiełbas, przekąsek z ciasta francuskiego. Mój sos musztardowy na bazie majonezu
Zasmakuj Kuchnigustu - lekki, delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :) Składniki: 1 kg schabu, 4 dorodne antonówki 250 gram szalotek, 250 wędzonego boczku, garść rodzynek 8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu) 0,5 litra cydru lubelskiego
Delicious Titbitsłyżka * oliwa z oliwek – 2 łyżki * pieprz kolorowy w ziarnach * sól * masło DODATKI: * kluski śląskie – przepis TUTAJ * brukselka smażona z cebulą i ziołami SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schab układamy na desce. Ostrym nożem ( najlepiej cienkim ) oczyszczamy z nadmiaru białych błon ( nie ścinamy jednak wszystkich, gdyż one również nadają smak mięsu ). Deska do krojenia / podstawka z silikonowymi nóżkami Greta(...)brytfannie z dodatkiem masła i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika ( przykrywamy na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy odkryty oblewając co jakiś czas powstałym sosem ). Ps. do przegotowania schabu wykorzystałam nowości od AMBITION – Brytfannę owalną Taurus , posiadającą pokrywę o podwójnej funkcjonalności. Może ona służyć jako normalna pokrywka, ale również jako patelnia grillowa. Czegoś takiego jeszcze
Ostra na Słodko