schab duszony w sosie - 691 przepisów (strona:14/47)

Karkówka duszona w sosie własnym 291

Podczas robienia zakupów zastanawiałam się z mężem co kupić na obiad... Ryba była, schab, mielone, kurczak były... Na co mąż z lodówki triumfalnie wyciągnął karkówkę i z entuzjazmem oznajmił "Będzie karkówka w sosie własnym!". Ugotowałam no i jest :) Składniki na karkówkę duszoną w sosie własnym (4 porcje): karkówka wieprzowa około 500 g 2 (większe) cebule 3 ziela angielskie

Karola gotuje
Schab po bałkańsku 135

szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku, podajemy posypane zieleniną

Apetyczna babeczka
Schab w jałowcu. 124

Wszystko zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy.( ziele angielskie, liść laurowy jałowiec).  Przykryć i dusićschab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn.  Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.   Podawać z sosem

Tagebuch po polsku
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 117

roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych cebulek(...)około 10 minut. Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.  Pod koniec gotowania do sosu dodać korniszony, marynowaną cebulkę i czosnek.  Chwilę pogotować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku przyprawą do zup i sosów w płynie. Zdjąć z ognia. Schab pokroić w plastry i cienko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem

Nie tylko w kuchni
Schab w sosie chrzanowym z marchewką 103

sos, połączenie ostrego chrzanu i słodkawej marchewki. Przed przygotowaniem tego dania po raz kolejny w ruch poszła książka kucharska wydana jeszcze przed moim urodzeniem. ;-) I choć wielkiej filozofii w tym nie ma, książka ta to fantastyczna sprawa, zwłaszcza dla kogoś kto ma tendencję do zbytniego kombinowania w kuchni. Wyszło jak zwykle prosto i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej! 400g schabu(...)ziele angielskie olej 1. Schab kroimy w plastry. Przekrawamy je na pół, rozbijamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem. 2. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy schab do zezłocenia, z dwóch stron. 4. Do schabu wlewamy 500ml wody, dodajemy cebulę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około

Szefowa kuchni
Schabowe poduszki nadziewane serami 118

lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka mąki pieprz sól Schab oczyszczamy z błon(...)średnim ogniu. Podczas duszenia kilkukrotnie obracamy mięso i uzupełniamy wodę. Mięso dusimy około 40 minut, aż schab będzie miękki. Jeśli większość wody odparowała to ją uzupełniamy. Po tym czasie wyrzucamy czosnek i rozmaryn. W kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietanką. Dodajemy do niej dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Doprawiamy solą

PatiGotuje
Roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym 17821

sosie śmietanowo-musztardowym – Wykonanie: Schab umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Na każdy plaster schabu nałożyć plasterek szynki i sera, zwinąć w roladki. Na patelni rozgrzać olej, zarumienić roladki z każdej strony. W szklance wymieszać 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej z wrzątkiem. Wlać na patelnię i dusić całość przez

Kulinarne Przeboje
Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach 158

paski podobnej wielkości.  Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy.  Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.  Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu.  W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie

Moja smaczna kuchnia
Mięcho 326

Steki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Gotuj z Misiem
SCHAB DUSZONY W MLEKU 414

dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj . Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu(...)przypieczone "smaczki" z mięsa, wszystko razem wymieszać i wlać do naczynia ze schabem. Uwaga ! U mnie mleko sięgało do połowy schabu. Naczynie przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego (160 stopni C) piekarnika. W czasie duszenia mleko powinno bardzo delikatnie bulgotać. W razie czego zwiększyć lub zmniejszyć o 10-15 stopni C temperaturę. Po 45 minutach mięso

Smaczne Zdrowe
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 317

się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut).Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem(...)patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy

Walijskie Pichcenie
Grillowany schab z sosem z cukinii 96

delikatnie pikantny i kremowy sos z cukinii. Grillowany schab z sosem z cukinii 4 porcje 8 cienko pokrojonych plastrów schabu (ok. 500g) 300 g cukinii 5 listków bazylii 4 listki mięty 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% (najlepiej do sosów) pół świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki płatków chilli 2 ząbki czosnku odrobina oleju lub oliwy z oliwek sól(...)solimy. Przykrywamy i dusimy przez 15 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy zioła i miksujemy całość na gładką masę. Jeśli chcemy możemy przecedzić nasz sos przez sito, ale ja osobiście tego nie robię. Dodajemy śmietany, resztę masła, sól i pieprz. Lekko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Schab oprószamy z każdej

PatiGotuje
Kotlety schabowe duszone w sosie 189

liść laurowy oraz domową vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod sam koniec duszenia (na około 5 minut przed końcem) dodać majeranek. Następnie wyjąć kotlety z sosu i przełożyć na talerz. W miseczce wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata(...)podanych składników wychodzi około 6 - 7 kotletów w sosie. Czas duszenia, w zależności od twardości mięsa, może być nieco dłuższy. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki

Gospodyni Miejska
Pieczony udziec z indyka 114

stopni i piec 2 godziny. Gotowe mięso wyjąć, a do powstałego sosu z cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem. Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada! Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :) Polecam również: Schab duszony z cebulką

coolinarny
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 182

Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania