Smaczne mięsko w gęstym sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami. Można je podać z ziemniakami lub kaszą. Nada się na codzienny obiad jak i taki niedzielny, rodzinny, bo porcja z przepisu wychodzi całkiem słuszna :) Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1 kg schabu 2 cebule 2 czerwone papryki ok. 400 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 dojrzałe(...)smażyć aż odparuje puszczony przez nie sok. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Do duszącego się schabu przełożyć zawartość patelni oraz paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dusić dalej na małym ogniu, aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje. Podawać na ciepło
Simply Foodliście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego Schab w Sosie Pomidor owym (Bitki Wieprzowe w Sosie Pomido r owym) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. K ażdy z kotlecików obtaczamy(...)zakryła warzywa oraz plastry mięsa. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 60 minut. Następnie warzywa wyjmujemy z gotującego się schabu, dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci
Słodka Stronawkładam do naczynia żaroodpornego. Na oleju na którym dusił się schab przysmażam warzywa obrane i pokrojone w plastry, kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną przekładam je do schabu. Dodaję na wierzch 2 łyżki masła. Piekę pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez 2 godziny. Wyjmuję schab a warzywa i powstały sos przekładam do rondelka. Dodaję 1/2 szkl wody, blenduję wszystko, gotuję. Dodaję
MojaQchnia.plgrubą kostkę. Gdy już każdą porcje schabu podsmażym y, wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa oraz plastry mięsa. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 60 minut. Sos Śmietanowo- K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę(...)grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem sola i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy kwaśną śmietanę . Schab w yjmu je m y z gotującego się wywaru i przekładamy do przygotowanego sosu kurkowego. Wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Gotowe bitki
Słodka Stronanimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzać olej(...)minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić 2-3 łyżkami śmietany a jeśli jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki
MarciochaKucharzyByły paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem. Tak właściwie to coś pomiędzy schabem po warszawsku
Ugotowane pozamiataneMiękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy. Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym. Składniki 500 g schabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić w kotlety(...)kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody i dusić chwilę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Schab w sosie curry
O kuchni z uczuciempokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Wg. gustu sos można zagęścić odrobiną mąki. Serwujemy z kluseczkami lub ziemniakami
Pyry na Gazpieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, aż schab się ładnie zbrązowieje – jest to właśnie „ten” sekret brązowego sosu! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, olej i również ją brązowimy. Następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula nam się prawie cała rozgotuje(...)sosu mieszając. Doprowadzamy do zagotowania (dalej na małym ogniu) i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze całej porcji: Kalorie 1323 kcal Węglowodany 23.98 g Białka 147.3 g Tłuszcze 71.43 g Artykuł Schab w sosie własnym pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfszynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone(...)podczas duszenia. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem. Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonsama uwielbiam jego smak to wciąż szukam nowych kulinarnych pomysłów. Ten schabowy jest długo duszony, mięciutki i bez panierki. Soczysty w środku z aromatycznym grzybowo-cebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy. A schabowy inny niż zwykle;) Składniki: 6 plastrów schabu 4 podgrzybki 2 duże cebule szklanka mleka sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Schab(...)cebulę zostawiamy. Podgrzybki oczyszczone kroimy w średnią kostkę. Na patelni podsmażamy przyprawione kotlety, ewentualnie później jeszcze je doprawimy do smaku. Po 15 minutach dodajemy cebulę wraz z grzybami, dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, by cebula nie przywarła do patelni albo mięso było równomiernie usmażone. Ma się rozpływać w ustach. Smacznego schabowego
Zasmakuj KuchniMaślana młoda kapusta , duszona w śmietanie Delikatna , młoda kapusta , duszona z masłem i śmietaną , poezja – kwintesencja smaku . Generalnie uważam ,że młoda kapusta jest , jednym z najlepszych warzyw sezonowych jakie człowiek uprawia od stuleci , a że jest właśnie na topie , to troszkę jej Wam zaserwuję w tym roku .. tak na pewno ,kilka , może kilkanaście przepisów.. żartuję ..parę(...)minut . Następnie dolewamy śmietankę , ocet winny , miód i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż sos lekko odparuje i się zagęści . Oczywiście co jakiś czas , trzeba zamieszać . Zwykle po 3-4 minutach jest już gotowe . Wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem , dekorujemy koperkiem i można serwować . Samodzielnie lub z letnim schabem z grilla … cokolwiek i wszystko, będzie doskonałym , dodatkiem
Ogrodnik w podróżygrubość ok, 2 mm. Kroję paski 2 cm i w poprzek na ok 15 cm Składniki sosu 20 dkg schabu ( ok 3 cienkich plastrów schabu) 1 papryka 1 cebula 1 pomidor 4 listki bazylii ( w granicach) oliwa do smażenia i duszenia sól pieprz Wykonanie paprykę ,cebulę , kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju , cały czas mieszam, dodaje pokrojonego
Eli Gotowanieschabu powinien lekko się zarumienić). W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę, lekko posolić i zeszklić ją. W międzyczasie kurki umyć. Najlepiej włożyć je do ciepłej wody wraz z dodatkiem soli i odsączyć. Większe kurki przekroić na dwie części. Gdy cebula się zeszkli to dodać kurki i łyżkę masła. Dusić(...)chwilę dusić pod przykryciem. Do śmietany dodać mąkę i trochę gorącego wywaru z kurek. Dokładnie wymieszać, ponieważ nie może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Upieczony schab wyjąć z rękawa, pokroić na plasterki, przełożyć na talerz i polać sosem kurkowym. Podawać
Ugotowaćsosu) Przygotowanie Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać schab, zalać niedużą ilością wody (tak by schab był przykryty, ale nie pływał). 15 śliwek drobno pokroić. Dodać do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem. Dusić
Zielona Kuchnia