też było zdrowe, niesmażone , nieprzetwarzane itd. I postawiłam na piekarnik! Bo to zawsze mniej roboty. Użyłam naczynia żaroodpornego. I stały się żeberka mięsne pyszne aromatyczne, z młodymi ziemniakami i marchewką...i sałatka. Tak przygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się nie zmarnuje. Składniki -żebrka mięsne – ilość to zależy od apetytu -młode ziemniaki -marchewka -dużo(...)Układamy je w naczyniu żaroodpornym ,dodajemy marchewkę, ziemniaki, posypujemy koperkiem, dodajemy jeszcze czosnek, oliwę z oliwek, troszkę wody i przykrywamy liściem z kapusty, a następnie pokrywką. Liść z kapusty ma ogromne znaczenie, wszystko się nam sparuje elegancko. Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek. Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad ma genialny smak , który
Z Kuchni Do Kuchnicoś przegryźć w trakcie dnia.Jeśli lubicie sałatki ziemniaczane to może przypadnie Wam również do gustu taka mocno czosnkowa ? Sałatka ziemniaczana Składniki:700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach250 g kiszonych ogórków4 jajka ugotowane na twardo4 czubate łyżki majonezu1 łyżeczka ostrej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( u mnie mrożona)sólpieprz
Kulinarne przygody Gatityplastry. Na talerz wylałem 2 łyżki sosu winno - śliwkowo - czekoladowego, na nich ułożyłem plastry polędwicy, które również z góry polałem tym sosem. Obok ułożyłem grillowane ziemniaki. Na talerzy wyłożyłem również sałatkę z sałaty rzymskiej i pomidorów, którą polałem wcześniej przygotowanym dressingiem z miodu, musztardy i soku z cytryny. Podałem z czerwonym wytrawnym winem
Wyprawy kulinarnebędzie wyglądała drogo i modnie, wziął kawałek i poszedł knuć do działu nabiałowego. Ja już nie miałam siły uczestniczyć w dramacie szopingowym. Polazłam na ryby. Konkretnie wędzone. Dziś sałatka z wędzonego pstrąga i warzyw. W sumie powinnam jakieś wypasione nazwy trzaskać, żeby moje gotowanie wyglądało profesjonalnie, modnie oraz nosiło znamiona cholernie skomplikowanego i wymagającego lat doświadczeń oraz laboratorium godnego NASA(...)następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka
ladykitchensmaczna sałatka żydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto sałatka. Składniki: 7 średnich ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować z mundurkach Jajka ugotować(...)twardo. Ziemniaki, jajka, cebulę,ogórki pokroić w kostkę, dodać szczypiorek,majonez,musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. sałatka żydowska
O kuchni z uczuciemTaką sałatkę zawsze przygotowuję na Święta, nie wyobrażam sobie świąt bez tej sałatki Sałatka śledziowa (szuba) SKŁADNIKI: filety śledziowe - 500 g ziemniaki -2 szt buraki -3 szt cebula -2 szt jajka -4 szt sól i pieprz majonez -4 łyżki szczypiorek -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę(...)skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka .Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez 10- białka
Kuchnia DanusiSałatka tzw. gospodarska. Gotowałam ziemniaki ( i robiłam surówkę ) na obiad . Pomyślałam, że warto zabezpieczyć sobie coś na kolację małym nakładem pracy. Zrobiłam prostą sałatkę ziemniaczaną z sosem majonezowo buraczkowym . Żeby zwiększyć jej atrakcyjność dodałam rzodkiewkę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMożna to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać(...)naczynia aby nadać jej właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki, kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO
Smaki Ewywolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu tao tao) ok. 2 łyżki miodu(...)polewamy ok. 2 łyżkami oleju. Dodajemy też sól, słodką mieloną paprykę i rozmaryn. Dokładnie mieszamy tak, by wszystkie ziemniaki dokładnie pokryte były przyprawami. Układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość
Ratunku obiadsobą. Oj będzie się dużo działo – dużo mięs i wiele pomysłów na dipy. Wszyscy zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła
Kuchenne Wariacjetygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu
Wyprawy kulinarnesię uda spełnić w nadchodzącym 2015.Do siego roku ! WytrawnieSałatka z fasolką szparagowąSałatka z zielonym kuskus i mozzarelląSałatka z pieczonych buraków z fetąMłode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowymJesienna sałatka warzywnaSałatka ziemniaczana z fasolkąSalatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosieSałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarelląSałatka z mango i kurczakiemTortilla española de patatasSałatka z ryżem kurczakiem
Kulinarne przygody GatityProsta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias3 średnie buraki3 średnie ziemniaki1 średnia cebula3 ogórki kiszone4 pełne łyżki majonezu1 łyżka soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Buraki i ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach (w oddzielnych garnkach
Oryginalny smaksolone matiasy, przełamane kwaskowym sosem tatarskim- to burza smaków, którą trudno będzie zapomnieć- bedziemy wracać do tej sałatki częściej niż myślimy :) Polecam i zaczynamy:Składniki na miskę sałatki :10-12 małych ziemniaków 6 ogórków konserwowych1 kg matiasów1 czerwona cebulasól, pieprz sos tatarski z jajkiem- przepis tutajWykonanie:Moczymy śledzie.Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Ugotowane ziemniaki kroimy w gubą kostkę. Wymoczone
Smaki Edyty