Pyszna i zdrowa sałatka łącząca różne smaki, idealna do obiadu i na drugie śniadanie. Przygotuj: Nieduża sałata lodowa Kilka liści cykorii Jeden granat Jedno mango 200g. sera halloumi Świeża kolendra Papryka: żółta, czerwona i zielona Sos: Musztarda, miód, ocet winny, oliwa czosnkowa, sól, pieprz. Warzywa myjemy, sałatę siekamy na dość drobne kawałki, paprykę kroimy w równą kostkę. Ser kroimy(...)również kroimy w kostkę. W tym czasie przygotowujemy owoce, które obiecamy: pestki granatu przesypujemy do miski z pozostałymi składnikami, zaś mango kroimy w kostkę i również dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i całość mieszamy. Dodajemy kilka liści cykorii do ozdoby. Mogą one również posłużyć jako naturalne miseczki na sałatę. Sos najlepiej przygotować w słoiczku, który po zakręceniu
MarcinChefWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam mój przepis na sałatkę, którą uwielbiam i mogłabym jeść bardzo często. Brokuły z fetą, prażonymi pestkami słonecznika, polane sosem czosnkowym. Można ją podawać jako osobny posiłek na lunch, kolację ale równie dobrze pasuje jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Polecam ją każdemu. Post Sałatka z brokułów
Marta GotujeSałatka z rukolą i fetą . Ostrzegam ona uzależnia... Śiwetna alternatywa dla niespodziewznego gościa będącego wiecznie na diecie .. Najlepiej od razu duża miska ! Dziś proponuję moje ostatnie sałatkowe odkrycie : sałatkę z botwinki. Składniki: Sałata zielona - może być lodowa 1/2 główki, Botwinka 5 sztuk ( użyjemy każdej części), Rzodkiewka 1 duży pęczek lub 2 małe, Jajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek(...)szczypiorek, ziarna. Na koniec polewamy oliwa z oliwek. Druga wersja zakłada dodatek domowego majonezu (klik) lub sosu czosnkowego: Pół kubka jogurtu wymieszaj z ketczupem (ilość dozuj wg swojego smaku), wyciśniętym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Takim sosem polej sałatkę . Gotowe! Smacznego! Domowe Lody czekoladowe? A czemu nie? Klik. Domowe Lody Czekoladowe. Klik. Piękna i gładka skóra? Wiesz
IzaGotujeChyba najprostsza a zarazem najlepsza sałatka, idealna na imprezę czy szybki obiad. Składniki: 750 gram brokułów, myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 220 gram sera feta- u mnie półtłusty 100 ml jogurt naturalnego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku sól pieprz 100 gram migdałów w płatkach Na dnie naczynia (najlepiej przezroczystego) układamy ugotowane na parze brokuły(...)feta. W miseczce mieszamy drobno posiekane ząbki czosnku oraz koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem czosnkowym polewamy składniki w naczyniu. Na średnim ogniu i suchej patelni prażmy migdały aż osiągną piękny złoty (lekko brązowy) kolor. Kiedy migdały ostygną, posypujemy nimi sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Gotowe
Mango Papajastole. Zawsze wolałam cięższe sałatki, ale podczas ciąży dużo się zmieniło... Koniecznie skorzystajcie z przepisu - zapewniam, że nie pożałujecie. Polecam! 1 opakowanie mozzarelli w kulce (125g) 2 pomidory (średnie) 4 krążki ananasa z puszki 50g mieszanki sałat biała część pora (małego) Dodatkowo: dowolny sos, lub majonez wymieszany z jogurtem (u mnie sos czosnkowy z ziołami włoskimi - Fanex , 60g) sól
Di gotujenagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym. Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą
Podróż w kulinariapastą krabowąJajka faszerowane pastą łososiowąPasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiemŚwiąteczna galantyna drobiowaWiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam
Chilli Czosnek i Oliwawielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda(...)oleju. Po wystudzeniu mięso ułożyć w salaterce/misce w której będzie podana sałatka polać ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary
W garach u GosiChrupiąca kalarepa z marchewką i czosnkowym sosem to smaczna surówka do obiadu. Mało kaloryczna, więc można jeść bez wyrzutów :) 3 kalarepy 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku koperek sól pieprz czarny Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać 1 łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na 15-20min. Kiedy kalarepa(...)mielony pieprz czarny. Dobrze rozetrzeć i wlać do surówki. Dodać posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , sałatki i surówki Tagged: jogurt naturalny , kalarepa , marchewka
https:KKuchniaMniamkompletnie nie miałam już pomysłu. Postanowiłam wykorzystać go i przygotować sałatkę, która z dodatkami stanowiła samodzielny posiłek. Składniki: 100g świeżego szpinaku 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 pomidor 1/2 awokado 30g płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego (Lidl Polska) sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soli czosnkowej Sposób przygotowania: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy liście(...)również myjemy i nacieramy solą, pieprzem oraz solą czosnkową. Pieczemy na rozgrzanym grillu elektrycznym. Kroimy na mniejsze części. Do szpinaku dodajemy przestudzone mięso, kukurydzę, pomidora pokrojonego w małe kawałki, drobno pokrojone awokado. Mieszamy z sosem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy wierzch sałatki
Kuchnia w czekoladzieMój jest taki , jak w przepisie poniżej , dlaczego ? Z dwóch powodów , uwielbiamy sos czosnkowy , więc go dodałam , no i kurczak musi być odrobinę pikantny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tego ,że ta sałatka jest obłędnie pyszna , chyba , nie muszę pisać . Według mnie ma tylko jedną wadę(...)jogurtem i wyciśniętym czosnkiem , doprawioną pieprzem i solą . Skrapiamy po całości ketchupem . Czynności powtarzamy z drugą połową składników ( w tej samej kolejności ) z tą ,różnicą , że zanim polejemy sosem, ostatnią warstwę sałatki , obficie posypujemy ją tartym serem i dopiero lejemy sos ,a na samym końcu ketchup ( ten ostatni , niezbyt obficie ) . Gotowe , serwujemy od razu . Smacznego Post Sałatka warstwowa
Ogrodnik w podróżysałatki. I stąd moja dzisiejsza propozycja, czyli sałatka z brokułem. Ta sałatka jest hitem, każdego posiłku. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu a do tego bardzo zdrowa i pożywna. I co najważniejsze nie ma skomplikowanych składników. Przygotowuję ją z sosem jogurtowo-ziołowym, ale miłośnicy sosu czosnkowego mogą ją zrobić sosem czosnkowym. Zapraszam!!! Składniki: 1 brokuł, 4 jajka(...)Pomiędzy brokuł układamy jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Następnie posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch sałatki układamy fetę pokrojoną w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem . Smacznego
Passion of CookingSałatka powstała przy okazji przygotowywania innego dania. Składniki 1 sałata rzymska 1 ogórek 1 czerwona papryka 3 jajka sól pieprz sos czosnkowy ocet balsamiczny z sokiem figowym 150 g gotowanej szynki 1 cebula świeży tymianek Przygotowanie Sałatę umyłem, oderwałem liście, które po osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki. Paprykę umyłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Ogórka obrałem, pokroiłem
R'n'G Kitchen