Cześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz
Kuchnia PROzdrowotnapieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania : B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, opłucz w zimnej wodzie, pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka, wymieszaj dokładnie razem. Wlej wodę ( tyle, aby warzywa były wszystkie(...)sól do smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe. P rzechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. P odawaj z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarneciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy od papryki, a skończywszy nawet na likierach. Obecnie na rynku mamy spory wybór musztard, wśród których królują musztarda dijon, sarepska i stołowa. Jak wybrać musztardę? Gruboziarnistą strukturą i bardzo wyrazistym, ostrym smakiem(...)sarepska (tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej w Rosji), w których główną rolę pełnią ziarenka zarówno gorczycy białej, jak i czarnej. Dla miłośników delikatnych smaków i kremowych dodatków do mięs, sałatek czy kanapek produkowane są takie musztardy, jak delikatesowa, stołowa czy francuska (z wyraźnymi, kolorowymi ziarenkami gorczycy). Delikatna, a także odrobinę słodka w smaku jest musztarda kremska i smakowa – miodowa . Musztarda
CodogaraUdka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około godziny. 2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję do mięsa. Mieszam(...)doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia KasiPrzed nami wieczór i długa noc. Trzeba przygotować jakieś przystawki, zakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w lodówce jest więc jak tylko wyobraźnia nam pozwoli możemy dowolnie łączyć owoce, warzywa, sery i wędliny. Mi oczywiście z pomocą przyszło Tradycyjne Jadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji(...)Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe kabanosy swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę. Ser sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kawałki
Ala piecze i gotujeniemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i spora ilość białka. Wskazane osobom walczącym z kilogramami oraz małym dzieciom. Przygotowanie takiego "pieczystego" zajmie Wam naprawdę(...)zróbcie takie dla rodzinki. Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać
kolorowotorcikowoSkładniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Ziemniaczki układamy na wyłożonej(...)wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem. Podajemy same lub jako dodatek do obiadu, sałatki. Smacznego
Słodkie okruszkiplastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy(...)kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUAzjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI
Kuchnia PROzdrowotnazajadała ze smakiem, aż po czasie i mnie przekonała! Tak wiele mam pomysłów w głowie, krok po kroku staram się je realizować. Dzisiaj szybki pomysł na obiad czy sałatkę na ciepło. Udowadniam po raz kolejny, że kasza nie musi być podana jedynie jako dodatek do gulaszu. Zapraszam do przygotowanie także innych moich dań z kaszą, przepisy znajdziecie tutaj(...)oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę
Moja smaczna kuchniaLubicie różnego rodzaju sałatki ? Ja bardzo :) Najlepszą pora na eksperymenty w tej kategorii jest moim zdaniem wiosna obfita w nowalijki. Dzisiaj pomimo tego, że za oknem śnieg ja i tak już usilnie wypatruję pierwszych jej oznak . Póki co postanowiłam nacieszyć oczy i żołądek tym co o tej porze roku można znaleźć w sklepach i poudawać, że trochę wiosny ma chociaż(...)talerzu. SKŁADNIKI: mix sałat pomidor czerwona cebula papryka szczypiorek kiełki rzodkiewki jajko na twardo ostry żółty ser kurczak wędzony sos grecki Knorr A jak to zrobić: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, sałatę poszarpać na małe kawałki. Przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Zalać sosem i jeszcze raz wymieszać
Kuchnia w opałachniesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej(...)Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek.Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp sola, pieprzem i słodką papryką.Wyjmij z lodówki blachę z ciastem i ułóż na nim na środku dwóch prostokątów po jednej części fileta. Na to wyłóż pieczarki
Słodko-Słony Świat Ilonykanapki i jajka.Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej ofercie ma np. marka Provitus.Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczną sałatkę , która na pewno przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom chrzanu.Dzięki dodatkowo kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczna , ale i sycąca! SKŁADNIKI:* Filet z kurczaka – 250 g* Jajko – 3 szt* Kukurydza(...)Ogórek konser. – 2 szt* Cebulka Maryn. – 80 g* Chrzan – 3 łyżki* Majonez – 4 łyżki* Jogurt naturalny – 3 łyżki* Szczypiorek – 1 pęczek* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Papryka – do smaku* Oliwa z oliwek – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem i papryką.Podsmażamy do miękkości na gorącej oliwie , uważając by nie przypiec , bo mięso
Ostra na SłodkoPolędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt
Szefowa kuchniużyć ciecierzycy z puszki, która jest dostępna w sklepach. Hummus to danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako(...)specjalne okazje, jako urozmaicenie i odświeżenie menu :) Klasycznie hummus przed podaniem rozsmarowuje się na płaskim talerzu przy użyciu wypukłej strony łyżki, a wierzch posypuje przyprawami, np. świeżo mielonym pieprzem, papryką,... Ja przygotowaną porcję spakowałam w pojemniczki dla siebie oraz najbliższych i jedliśmy go w pracy, każdy na swój ulubiony sposób
Taste Of My Daysałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków, myślę, że każdemu powinno się spodobać. PS. Przepraszam za nieobecność, ale zawirowania życiowe z pracą i nie tylko sprawiły, że nie miałam możliwości dodawać postów. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 3-4 ogórki konserwowe(...)puszka kukurydzy mała kapusta pekińska papryka czerwona przyprawa gyros keczup majonez Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, podsmażyć na patelni. Odstawić do ostudzenia. W misce układać warstwami: kurczaka, warstwę keczupu, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki pokrojone w kostkę, grubą warstwę majonezu, kukurydzę, cienko pokrojoną w paski kapustę pekińską i na wierzchu paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Wstawić do lodówki
Pasja SmakuDzisiaj przepis na sałatkę z zupek chińskich z dodatkiem piersi kurczaka w przyprawie gyros. Jeśli nie mam fileta z kurczaka to dodaję wędlinę drobiową pokrojoną w kostkę. Bardzo szybki sposób na dobrą kolację bądź też na obiad w pracy. Polecam spróbować bo można różnie łączyć składniki. Składniki : * 2 łagodne zupki chińskie plus przyprawy z torebki - bez tego(...)oleju * podwójny filet z kurczaka * przyprawa gyros * 3 łyżki oleju rzepakowego * papryka czerwona * ogórki konserwowe * 2 duże łyżki majonezu Przygotowanie : Rozkruszamy zupki chińskie , wsypujemy przyprawy i zalewamy zagotowana woda tak żeby przykryła makaron. Ostawiamy aż wystygnie. Kroimy fileta w kostkę , posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na godzinę do lodówki. Smażymy i łączymy z makaronem. W kostkę kroimy paprykę czerwoną
Magiczne Życie Martypierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów, żeby coś urozmaicić, czasem wystarczy zerknąć, co nam zalega w lodówce. Przyznam się Wam, że moje przepisy powstają bardzo często w taki własnie sposób. Coś(...)ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba - dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Można również podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. Jeśli szukacie innych, pysznych przepisów na śledzie, to zapraszam Was do zestawienia
Codzienna kuchnia niecodziennabyły inne: z razowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki(...)nastał czas lunch boxów, których zawartość zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i zawartości lodówki. I tak pomyślałam, że skoro jest lunch box, to może być też lunch jar - czyli sałatka w słoiku. A gdy podczas przerwy wyciągniecie taki słoik z torebki i sięgniecie po widelec, pytania w stylu "a co tam masz?" gwarantowane;) Konkretnego przepisu na sałatkę w słoiku podawać
Obiad gotowydzień i przepisy na nabiał roślinny, bo śmietana będzie na naszej diecie zakazana. Ważne jest też, żeby nie łączyć mięsa, węglowodanów i warzyw w jednym posiłku. Typowe menu to sałatka lub inne warzywne śniadanie, koktajl na drugie i sok na podwieczorek, a na obiady i kolacje pyszne zupy. Magdalena Makarowska pozostaje wierna swoim hedonistycznym przepisom, więc myślę, że te dania(...)książki na pewno ugotuję? Dobrze wyglądają: dietetyczne jajko sadzone z fasolką szparagową, jajko w koszulce na sałacie, awokado zapiekane z jajkiem i łososiem. Wypróbuję też zupę tajską, paprykę faszerowaną pstrągiem, zupę szpinakową z łososiem, zupę gryczaną z malinami, czy cukiniową z miętą oraz koktajl z kiwi i ogórka. Mam nadzieję że schudnę cudnie! Zupy odchudzające. Sezonowy detoks Autorka: Magdalena Makarowska
Ugotowane pozamiatanesmalcem i iście nadmorskimi oscypkami znalazłam perełki, w postaci przypraw z małych przedsiębiorstw. Jedne ze składami idealnymi, drugie, gdzie niestety można znaleźć dziwne składniki. Czosnek niedźwiedzi, słodka papryka wędzona i lubczyk. Na stoisku "Smaku natury" była przemiła pani, która doradzała i cierpliwie tłumaczyła, co do czego można wykorzystać. smaknatury.net "Czubryca czerwona ostra", którą mam zamiar(...)piękny wianek, jest rownież zdobyczą z jarmarku. Ręcznie robiony, przez przemiła panią) "Pomidor z czosnkiem i bazylią", mimo, że ma sól w składzie, nie jest ona wyczuwalna. Świetna do sałatek lub na chleb z masłem, czy też oliwą. "Łasuch" czyli zdrowa wersja jarzynki. Ma w składzie maltodekstyne, o której czytałam opinie, często bardzo rozbieżne. Niestety nie znalazłam strony
Smakuj życie!Wiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w GarnkuSałatki powstają u nas głównie na potrzebę chwili wtedy, kiedy w lodówce jest coś, co pcha się do wyjścia ☺ Tym razem mieliśmy kurczaka, ser feta i masę makaronu w szafce ☺ Zobaczcie co nam z tego wyszło ☺ 25 minut składniki: 300 g makaronu (u nas makaron w kształcie prostokącików) 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta szczypiorek 1 pomidor malinowy(...)przyprawy (suszona bazylia, sól, pieprz, słodka papryka) wykonanie: Kurczaka umyć, doprawić solą, pieprzem i bazylią, ugotować na parze. Przestudzić i pokroić w drobną kostkę Makaron ugotować – ostudzić. Szczypiorek (ilość wg uznania) pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, posypując rozdrobionym palcami serem feta. Na wierzch dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Posypać suszoną bazylią, pieprzem i słodką papryką. Smacznego
Ania i Marcin gotująbrokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie(...)przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros dla większości, - wegański "gyros", który przynieśliśmy my ale ze smakiem jedli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEplastry schabu * 2 cebule * 1 ząbek czosnku * pół szklanki płatków corn flakes * 2 łyżki bułki tartej * mąka * jajko * papryka ostra * sól * pieprz Do dzieła! schab przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i odstawiamy na chwilę. W tym czasie gnieciemy płatki i mieszamy je z bułką, trzepiemy jajko. Kroimy cebulę w talarki i dusimy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odkładamy do innego naczynia(...)mące, jajku i płatkach i smażymy na oleju z cebuli i czosnku. Pod koniec smażenia na patelnie wykładamy cebulę i chwile razem dusimy! Podawałam z gotowanymi ziemniakami i sałatką. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniLatem mogłabym żywić się tylko i wyłącznie sałatkami. Jako, że można ich stworzyć nieskończoną ilość kombinując ze składnikami, nie znudzą mi się nigdy :). Oto jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona(...)cebula - 2 garści świeżego groszku - garść pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja do wody w której przygotowuję kuskus dodaję bazylię i paprykę słodką, żeby nabrał trochę smaku). Pomidory, ogórki, rzodkiewki, cebulę pokroić w kostkę. Kuskus, pokrojone warzywa i groszek wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać
Corner With RecipesShoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmażenia Do panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju mąka bułka tarta Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kiełbaski podzielić na pół, by uzyskać sześć porcji, a następnie obrać ze skóry. Ułożyć na brzegu płata mięsa i zwijać szczelnie(...)płaty mięsa posmarować w środku chrzanem. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Podawać z puree ziemniaczanym i ćwikłą z chrzanem lub sałatką z buraków
Czerwień i błękitktóre w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy(...)Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca
Taste Of My DayOszukanych wersji sałatki Cezar może być wiele. I tu pojawia się druga, bardzo podobna jednak wiele składników różni się, przede wszystkim ser. Polecam wypróbowanie tej, jak i poprzedniej wersji, którą znajdziecie tutaj. Składniki (na dwie porcje): główka sałaty lodowej łyżka majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego sól pieprz ząbek czonsku cebula dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi(...)kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się
Mango PapajaZakończyłam ogórkowe przetwory a teraz czas na cukinię. Włożyłam już sałatkę z cukinii a teraz produkuje keczup. W tamtym roku zrobiłam pierwszy raz jedną porcję na spróbowanie. W tym roku też robię ale zdecydownie większą ilość. Keczup jest przepyszny i gęsty.składniki:1,5 kg obranej cukinii bez miąższu i pestek0,5 kg obranej cebuli2 szklanki cukru3/4 szklanki(...)Słoiczki pasteryzować 10 minut od zagotowania. Przyprawy możemy dać wedle uznania, dla mnie ta ilość którą podałam jest odpowiednia, jeśli ktoś lubi ostrzejszy trzeba dać więcej pieprzu i ostrej papryki. Z podanych składników wychodzi 5 słoiczków takich jak na zdjęciu
Monia miesza i gotuje