Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo
Salonik smakówklasycznej panierce. Nie ośmieliłam się podać ich z niczym innym jak tradycyjnymi ziemniaczkami z koperkiem, a następnego dnia z ryżem maślanym i natką pietruszki. Do tego lekka sałatka z pomidorków i fasolki i obiad (jak zawsze pyszny;)) gotowy. Kotlety pachną przyprawami, aromatyczną kolendrą, masłem na którym się smażyły oraz delikatnie sok z grejpfruta (opcjonalnie możecie użyć innego(...)jajka roztrzepane i lekko posolone i popieprzone bułka tarta "na oko" przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół łyżeczki zmielonej kolendry, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka (więcej), ma być generalnie soczyście i ziołowo masło klarowane do smażenia kilka łyżek oliwy z oliwek do panierki Przygotowanie: piersi umyj, osusz, wykrój błonki, pokrój na kilka części
Zasmakuj KuchniDziś proponuję Wam sałatkę idealną na lato, sycącą i lekkostrawną, świetnie nadającą się jako przekąska na grilla, do zabrania na piknik czy do pracy. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl , znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle. Przygotowanie 15 min Chłodzenie(...)godz Dla 4-6 osób ● 150 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 250 g cieciorki gotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaInna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę na pół
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków(...)tartaletek ułożyć po plasterku żółtego sera, wyłożyć mięso a następnie pomidorki, mozarellę i plasterki camemberta. Piec w 200*C około 20-25 minut. Podawać na ciepło z sałatką z pomidorów i sosem czosnkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego(...)postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor (u mnie półkilogramowy żółtej odmiany Virginia Sweets) 100 g sera typu feta czerwona papryka mała cebula lub szalotka pieprz ok. 3 łyżek oliwy Sałaty dobrze wypłukać, oberwać listki, ewentualnie je rozdrobnić. Potem osuszyć. Przy takim mixie bardzo dobrze sprawdza się wirówka do sałaty. Pomidor
Weekendy w domu i ogrodzieroku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony - ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno. Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu(...)smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki: 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe) 0,5 kg białej cebuli 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy 1,5 szklanki octu 2 i 3/4 szklanki cukru
Poezja Smaków - blog kulinarnyCześć! Dziś mam dla Was prosta sałatka z tuńczykiem idealną na piątkowy wieczór ;-) składniki jajko 1/4 czerwonej cebuli mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1/4 ogórka zielonego 1 pomidor duża garść sałaty 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz i zioła prowansalskie Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z sosu. Ogórka i pomidora kroimy(...)kostkę, cebulę w piórka. Sałatę drzemy na mniejsze kawałki. Oliwę , musztardę oraz przyprawy mieszamy do powstania sosu. Sałatę przekładamy do miseczki wrzucamy paprykę ,ogórka, tuńczyka. Na wierch układamy pokrojone w ćwiartki jajko oraz cebulę. Całość polewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. Smacznego
Cukier&Puderśrodka i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć lekko cebulę, dodać czosnek i paprykę. Przez kilka minut smażyć na większym ogniu. Dodać estragon, tymianek sól i pieprz. Wymieszać i odstawić.Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni. Podpiec do lekkiego(...)dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem.Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera.Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakawałeczkach -parmezan Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło. Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli, zielonej papryki. Obierz ziemniaki pokrój na cząstki, dodaj suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, nastęnie kolendry Skworcu. Następnie pokrój drobno suszone pomidory Ole i dodaj do ziemniaków, dodaj również olej(...)całości i pokrój ser żółty w kawałki, dodaj na wierzch. Zamknij brytfannę Toscana. I włóż do piekarnika na 200 stopni. Upiecz aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z ulubiona sałatką. Posyp parmezanem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczęsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja(...)niewielkiej ilości oleju smakuje wybornie, a w smaku mi przypomina włoską mortadellę. Najpierw upiekłam szyneczkę, nastęnie wpiłam jaja. Poczekałam ,aż ładnie się zetnie. Udekorowałam talerz salatką lodową, rzodkiewką, pomidorem, papryką... i szybciutko zjadłam. Nie lubię zimnych śniadań.. Bardzo pożywne śniadanie i kolorowe. Jest również wspaniałą alternatywą dla mięsa! Zaskoczona jestem smakiem . Pozytywnie. Dla mnie ta szynka jest na duży
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać z każdej dwa kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy na bok. Pomidory oraz ser kroimy w plastry. Szynkę włoską podsmażamy na patelni(...)kurczaka. Kiedy będą gotowe na każdą nakładamy dwa plastry pomidora, szynkę oraz ser. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z pieczonymi z sałatką, ziemniaka lub frytkami
Mania GotowaniaPolecam na kolację, a nawet na obiad. Dodatków nie potrzeba, za to można ją lekko podgrzać w piekarniku. Generalnie smakuje zarówno na zimno, jak i na
Zasmakuj KuchniPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na
Kuchnia ŁukaszaMamy karnawał , na stole nie może zabraknąć przeróżnych przekąsek, przystawek i surówek. Podanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do
Z Majeczką w kuchni