tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie. 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz
Jadło i czytadłoPomidorki przekrawamy na pół. 3. Ogórka kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól
Kolejny blog o gotowaniubieżącą wodą. Przekładamy na sitko. Liście mięty również przepłukujemy zimną wodą, kroimy w dłuższe paski. Do miski wkładamy warstwami arbuz, ser feta, owoce czarnej porzeczki pokrojoną mięte. Skropić sokiem z cytryny ,posypać świeżo mielonym pieprzem.Wkładamy sałatkę do lodówki na 1 godz. Smacznego
kgwjanczewodelikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi
Mój Smak na Życiesądziłam, że kasza gryczana może aż tak dobrze smakować. Kilka dni temu otworzyłam lodówkę i z zupełnie przypadkowych składników powstała cudowna sałatka. Smaczna, zdrowa, syta i niezwykle szybka w przygotowaniu. Składniki: kasza gryczana ser sałatkowy typu feta (ja użyłam z mleka koziego) pomidorki koktajlowe tuńczyk w sosie własnym cebula sól majonez Sposób przygotowania: Kasze gotuj 8 minut
Wielki apetyttuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość
kgwjanczewoŚledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette
Czerwień i błękitSkładniki : 1 brokuł, może być mały 1 kostka sera typu feta 1 puszka czerwonej fasoli 180 gram jogurtu naturalnego 1 mały słoiczek gęstego majonezu 3
Proste Potrawyprzygotuję, na zakupy poszłam więc bez jakiejś wizji. Chodząc między półkami wpadły mi w ręce tortellini. Pomyślałam, będzie sałatka. Wróciłam do domu, dodałam to co wydawało mi się, że będzie pasowało i wyszło coś takiego. tortellini suszone pomidory w oliwie feta oliwki kapary Tortellini ugotować
Polska Zupaświeżo upieczonej bruschetty, która dopełnia w całości smak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ ). Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki(...)feta oraz szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika. Bagietkę kroimy pod kontem w kromki. Wcześniej odstawione masło łączymy z ziołami i smarujemy nim bagietkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na góra 5-7 minut. W tym czasie do miseczki wlewamy ocet, miód i oliwę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Gotową bruschettę wykładamy
ChilliJemyMoghrabieh to popularna na Bliskim Wschodzie gruba kasza z pszenicy,... Artykuł Sałatka z Moghrabieh i zielonym jogurtem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEsosem miodowo- musztardowym od firmy Roleski , rukola doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Taką sałatkę często przyrządzam sobie na kolację, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Składniki: 80 gram rukoli 1 duża pomarańcza Pół owocu grantu 100 gram sera feta Garść orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy Roleski Sposób przygotowania: Rukolę , myjemy, osuszamy z nadmiaru wody. Pomarańczę obieramy, filetujemy, kroimy(...)mniejsze kawałki, owoce granatu oddzielamy od błonek, ser kroimy w drobną kostkę. Na półmisku układamy ukolę, kawałki pomarańczy, pokrojony ser, orzechy, posypujemy owocem granatu. Sałatkę polewamy sosem miodowo-musztardowym
Bajeczna Kuchniaząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce. Dzięki temu prostemu zabiegowi Twoi goście, oprócz smakowania - będą mogli podziwiać kolorowe warstwy w sałatce. Mięso z kurczaka pokroić(...)kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić
Świat Domowej Kuchni