Ufff, balkon wysprzątany, okna lśnią. Chyba zasłużyłam na porcję czegoś lekkiego, wiosennego, a przy tym sycącego i zdrowego. Tak! ta sałatka spełnia moje wymagania;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100g sera solankowego (może być feta) 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 nieduże awokado 1 nieduża czerwona cebula kawałek ogórka (ok 5cm) garść kiełków sos: 2 łyżki oliwy(...)łyżeczka sosu sojowego Pomidor, awokado, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Ser pokroić w kostkę, jeśli jest miękki można po prostu pokruszyć palcami. Składniki sałatki wymieszać. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Słonecznego dnia
Obiad gotowyzieloną pietruszkę, która zawsze działa cuda w kwestii uspokajania czosnkowej atmosfery - naprawdę, jest niezastąpiona. Do tego wszystkiego trochę wyrazistej fety, łączącej wszystko dobrej oliwy i zdrowego jabłkowego octu, który podbija i lekko zmienia ogólny smak. Świetna letnia sałatka, która u mnie była świetnym letnim obiadem - bez żadnych dodatków. Serio. Składniki: 4 czerwone papryki (najlepiej szpiczaste) 2 łyżki oliwy
zadanie-gotowaniezaletach ciecierzycy pisałam w poście z przepisem na hummus. Tym razem inny pomysł na jego wykorzystanie, w sałatce ze świeżymi warzywami. Składniki: szklanka ugotowanej ciecierzycy garść rukoli pomidor kilka oliwek pół brokuła pietruszka ew. ser feta, lazur, inne :) Wykonanie: Do miski wsypujemy ciecierzycę, pokrojone oliwki i pomidor. Ugotowany na chrupko brokuł rozdzielamy na cząstki i wraz z rukolą(...)dodajemy do pozostałych składników. Skrapiamy oliwą, mieszamy i sałatka jest gotowa :) Możecie dodać ser, który wzbogaci smak. Smacznego
Taste Of My Daypołowy, dodałam pół czerwonej papryki i dzięki temu sałatka była dużo smaczniejsza. Polecam! Oto mój kolejny pomysł na danie z serii Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Składniki: 250 g szynki wieprzowej w kawałku 1 duży brokuł puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 czerwona papryka opakowanie sera typu feta (lub gotowa feta w kostkach, w wiaderku(...)sól pieprz 1-2 ząbki czosnku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze na półtwardo lub krótko gotować z dodatkiem cukru i soli. Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku. Kukurydzę odcedzić. Fetę, oczyszczoną paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Sporządzić sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać
Czerwień i błękitJuż po świętach i czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :) Potrzebujemy: 300 g piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki na sałatkę: 1 opakowanie mixu sałat w rukolą 2 duże buraki 1 duża cebula czerwona 1 opakowanie sera feta Składniki na sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 ml octu balsamicznego 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka miodu pszczelego 2 ząbki czosnku Przygotowanie sosu: wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do buteleczki. Przygotowanie sałatki: Buraki myjemy, obieramy
ClauditteMissCookingpaprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP meksykański i Party DIP barbecue.Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:) składniki: 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 3 garście mieszanki sałat 10 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 100 g fety sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Składniki na dwa talerze(...)roszponkę. Na sałacie ułożyć pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. W wyniku układania powstała mi taka fajna kompozycja. Sos sałatkowy wymieszać z olejem i wodą, przed podaniem skropić sałatkę
Monia miesza i gotujepół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki, fetę, winogrono a na końcu pierś. Dressing: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dressingu wymieszać do całkowitego połączenia. Polać nim przygotowaną sałatkę. Źródło
Moja Galeria SmakuPolecam dodawać podprażone pestki słonecznika lub dyni czy cebulkę czerwoną. Sprawdzą się również winogrona czy oliwki. Zamiast kulek mozarelli możecie dodać fetę lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Polecam eksperymentować z rukolą, którą po prostu uwielbiam. Sałatka może być samodzielnym daniem np z grzankami czy bułą z masełkiem czosnkowym lub ziołowym, albo dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie dodamy
Mieszam w GarnkuSmaczna sałatka z wykorzystaniem owoców granatu. I pyszny, grecki ser idealnie komponujący się ze słodkościami. Składniki 2 granaty Mix sałat 250 g pomidorków koktajlowych 200 g sera feta 1 szalotka kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie ) Sos winegret: sól morska pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego 1 łyżka musztardy Dijon(...)Przygotowanie Wyłuskałem ziarenka granatu. Sałatę ułożyłem na półmisku. Pomidorki przekroiłem na ćwiartki rozłożyłem na sałacie. Posypałem pokruszoną fetą , dodałem drobniutko pokrojona szalotkę. Wszystko doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posypałem granatem. Wymieszałem składniki winegretu i polałem po sałatce, (jeśli użyjemy tymianku to posypujemy listkami
R'n'G Kitchenmamy tyle pysznych warzyw i owoców. Sałatka, którą dziś przedstawiam jest bardzo letnia w smaku, lekka i orzeźwiająca. Połączenie jest może zaskakujące, ale zadziwiająco smaczne i cieszące oko pięknymi kolorami :) Porcja dla 2 osób 2 garści mieszanki ulubionych sałat 100 g miąższu arbuza bez skórki i bez pestek 50 g twardej fety garść czarnych oliwek pół czerwonej cebuli(...)szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach. Na sałacie ukladamy pokrojony w kostkę miąższ arbuza, pokrojoną w kostkę fetę, połówki oliwek i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Dodajemy listki mięty i ziarenka. Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zawsze głodna!myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy
KUCHNIA POLSKAkolendry 3 goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki
Smaki Przyprawy i KoloryCzasami robię takie małe słoiczki pełne aromatu.Słoiczek pierwszySkładniki:Ser fetaPomidorki koktajloweCzosnekListek bazyliiKilka ziaren kolendry3 goździkiOliwa.Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi
Kulinarna rozmowa