Kilka składników i orzeźwiająca, letnia sałatka gotowa...w upalne dni polecamy. Można ją zrobić w wersji ze zwykłym arbuzem, jednak trzeba niemal od razu zjeść, bo puszcza sok. Proponujemy wersję z żółtym, można ją wtedy przygotować z godzinę wcześniej. Składniki 250 g sera feta opakowanie rukoli 250 g żółtego arbuza 2 łyżki jasnego miodu 1 łyżka musztardy francuskiej(...)oliwy z oliwek kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie Rukolę rozłożyłem na półmisku, na niej pokrojone w kostkę : ser feta i arbuz. Sos : wymieszałem oliwę z oliwek z miodem i musztarda francuską. Sałatkę polałem tak przygotowanym sosem, posypałem kolorowym pieprzem
R'n'G KitchenMoja dzisiejsza piątkowa propozycja, coś dla wielbicieli sałatek i szparagów..mniam Składniki:pół pęczka szparagówopakowanie miksu sałat z rukolą15 pomidorków koktajlowychopakowanie sera fety1 czerwona cebula małasos:3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytrynyzioła prowansalskie lub inne ulubione zioła 1 łyżkasól,pieprzWykonanie:Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy(...)minut w osolonej wodzie. Studzimy. Na talerz wykładamy miks sałat, na to pokojone na połówki pomidorków, ser feta,kązki cebuli, oraz układamy szparagi. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy zioła oraz delikatnie solimy i dopawiamy piepzem. Polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniPodobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnasiona i pokroić na pierścienie średniej grubości. Cebulę pokroić w półpierścienie. Dodać oliwki i całość delikatnie wymieszać. Na wierzchu położyć gruby plaster fety. posypać oregano i serwować. Koniecznie z oliwą z oliwek i cytryną do wyciśnięcia. Sałatkę najczęściej podaje się w głębokim talerzu. PS Podaję przepis na oryginalną grecką sałatkę. Na zdjęciu sałatka w polskim wykonaniu, bez cebuli
Kulinarny karnet ChristopheraProsta, smaczna sałatka. Składniki 1/3 główki sałaty lodowej pół zielonej papryki 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie 4 łyżki pestek dyni 100 g sera feta 3 dymki (białe części) lub 2 młode cebulki Sos : 5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego sól i pieprz Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem(...)mniejsze kawałki, włożyłem do salatereki. Doprawiłem solą i pieprzem. Pomidory suszone wyjąłem z zalewy i pokroiłem na cienkie paseczki, fetę pokroiłem w kostkę, zieloną paprykę oraz białe i jasnozielone części dymki na cienkie plasterki, wszystko dodałem do sałatki. Posypałem pestkami dyni i polałem winegretem: olej z suszonych pomidorów wymieszałem w miseczce z sokiem z limonki, syropem, doprawiłem solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchendelikatniejsza w smaku niż na przykład kapusta pekińska, ale dłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na sałatkę z jej udziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 łodygi selera naciowego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku(...)przyrumienić na łyżce oleju. Ostudzić. Sałatę poszatkować na paski, fasolkę odcedzić i przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry, a fetę w kostkę. Selera pokroić w paseczki. W kubku wymieszać śmietanę, majonez, sok z cytryny lub musztardę. Doprawić pieprzem. Wlać do składników sałatki i delikatnie wymieszać. Schłodzić. Sałatkę polecam zjeść w dość krótkim czasie, bo sałata szybko przestaje być krucha
Czerwień i błękitfetą i szpinakiem. Ta inspirowaną Grecją przekąska, jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Można ją zjeść z sałatką, albo na ciepło z sosem cacyki możliwości jest wiele. Wszystko zależy od wyobraźni. Produkty: Ciasto filo (może być francuskie), Szpinak około 450 gr, Feta, 3 duże pomidory (obrane), 2 ząbki czosnku, Troszkę startej gałki muszkatołowej, Sól, Pieprz Olej Wykonanie: W dużym
Smaki Przyprawy i Koloryktórej w końcu wywodzi się bento, czyli tradycja szykowania posiłków w pudełkach). Cały zestaw okazał się niezwykle smaczny, lekki i sycący ;) Polecam! Śniadanie: Sałatka fattoush - pomidorki, czerwona cebula, rzodkiewka, ogórek, koperek, sumak, granat, feta, pieprz, oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem
Codzienne Gotowanieokazji tort! Na chwilę słodkości pozwolimy sobie niebawem, aczkolwiek ja codziennie jem lody, są one wpisane w mój codzienny jadłospis. Natomiast poniżej przepis na sałatkę. Genialną w swej prostocie moim zdaniem. Awokado, sałata rzymska, feta, winogrona, orzechy laskowe uprażone i dressing słodko- kwaśny. Połączenie składników perfekcyjne. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na 2 porcje): 1 sałata rzymska
Mango Papajamezedes do gustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha
Food SquareLekki, sezonowy obiadek Składniki 1 nieduża sałata masłowa 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1/2 pęczka białych szparagów 1 pomidor kawałek sera feta oliwa zioła prowansalskie pieprz Sposób przygotowania Główki … Czytaj dalej Sałatka obiadowa
czarrna od kuchniSałatka grecka jest pyszna, najlepiej smakuje mi w lecie, gdy mam świeże ogóreczki i pomidorki z własnego ogródka. Grecka sałatka Składniki : sałata pomidory - 350 g cebula - 1 szt ser feta - 100 g oliwki zielone oliwki czarne ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 1 szt Sos winegret : musztarda dijon - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 5 łyżek ocet
Kuchnia DanusiDla jednych zbyt odważne, a dla innych uzależniające. O czym mowa? O połączeniu fety i arbuza. Ja je uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść i jeść
DefinicjaSmakuzadowolony, a i po francusku pogruchać przy gościach na kolacji można. Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce niezwykle się przyjęły. Może
Życie zamknięte w smakuwyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę. Warzywa umyć
ChilliJemy