Temperatura - 190ºC Czas - ok. 20 minut z termoobiegiem, 10 minut z górną grzałką i grillem W tym czasie spokojnie możecie zająć się przygotowaniem sałatki i naszykowaniem stołu. Sałatka "grecka": 1 sałata lodowa lub opakowanie ulubionej mieszanki sałat 4-5 pomidorów 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona - opcjonalnie 1 opakowanie serka solankowego - Favita lub Tolonis * Przygotowujemy dużą miskę, wsypujemy(...)paseczki, a następnie w kostkę. Wszystko wrzucamy do sałaty. Serek kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy. * Używamy produktów niedrogich, ale smacznych, oczywiście możecie kupić prawdziwą fetę, ale produkty, które zaproponowaliśmy też nie ujmują tej sałatce smaku. :) Sałatki nie podajemy z sosem vinaigrette, a z sosem na bazie jogurtu naturalnego, który dodajemy niemal do wszystkiego. Sos jogurtowy: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
Cooking MonsterPozostawić brokuła surowego, czy nie? Czy ktoś będzie chciał jeść go w takiej formie? Takie poważne pytanie dręczyło mnie przed przyrządzeniem tej sałatki. Zadałem je też Marzenie, odrywając ją na chwilę od poważniejszych kulinarnych problemów. Powiedziała: zostaw surowe! No to są - zdrowe i z lekka chrupiące. ;) Bardzo dobre i bardzo zdrowe. Powtarzam się, ale przeczytałem ostatnio, że brokuły to być(...)musztardy Dijon 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu i wymieszać dokładnie z resztą sałatki. Odstawić na 1/2 godziny
zadanie-gotowaniesłonecznika1 łyżka pestek dyni2 łyżki oliwyłyżka pesto z jarmużu - przepis tuFasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w piórka.Ser feta pokroić w kostkę.Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni.Wszystkie składniki połączyć.Do pesto dolać oliwy - polać sałatkę. Smacznego
kolorowotorcikowoowoce taki kawał – wykorzystajmy trochę mniej aromatyczne arbuzy, ale za to polskie pomidory. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 400 g soczystego, aromatycznego arbuza pokrojonego w grubą kostkę ok 400 g pomidorów, pokrojonych w w grubą kostkę ok 100 g fety pokrojonej w kostkę pieprz cytrynowy oliwa z oliwek W misce mieszamy pokrojonego w kostkę arbuza, pomidory. Na wierch
Szybko Tanio Smaczniehummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać(...)Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu
Chilli Czosnek i Oliwagrzanek. Składają się na nią bowiem soczyste, słodkie pomidory, zielone ogórki ze skórką, czerwona cebula, papryka, ulubione oliwki i prawdziwy ser feta. Dressing to jedynie oliwa z oliwki dobre jakości, oregano i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną sałatką grecką oczarujecie zapewne niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 2-3 soczyste pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków
Mango Papajadente (lekko twarde), ostudzić jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić na 4 części KROK 2 ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia przeznaczonego na sałatkę KROK 3 przygotować sos: do szklanki wlać kolejno majonez, jogurt naturalny, popieprzyć i posolić według uznania i dokładnie wymieszać KROK 4 do naczynia z fetą
smacznieinatematreguły sałatki mało składnikowe przegrywają z tymi obfitującymi w różnorodność smaków i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i naprawdę pyszna. Spróbujesz? Składniki: 1 brokuł 1 kostka sera Feta 1/2 czerwonej papryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć(...)minutę do miski z zimną wodą, odcedzić, wyłożyć na półmisek. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, polać brokuły. Fetę pokroić w kostkę, ułożyć na brokułach z jogurtem. Całość posypać pokrojoną w kostkę papryką. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu, może też spokojnie poleżakować w lodówce. Smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiekawe połączenie słodkości pieczonej papryki i ostrych smaków pozostałych składników. Dla mnie pyszna sałatka, warto wypróbować. Składniki po 2 żółte i czerwone papryki opakowanie sera feta 6 szt anchois 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką natka pietruszki 3 gałązki tymianku oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny pieprz Przygotowanie Paprykę umyłem, osuszyłem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni(...)gałązek, drobno posiekałem. Wymieszałem delikatnie, zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z serem feta, dodając niewielką ilość oliwy (ułatwia to wymieszanie składników). Pokrojoną paprykę rozłożyłem na półmisku , posypałem serem i oliwkami. Fileciki anchois pokroiłem wzdłuż na połówki, zwinąłem w małe roladki , ułożyłem na sałatce.. Skropiłem obficie oliwą i octem. Doprawiłem pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę wstawiłem do lodówki
R'n'G Kitchenbuzia się uśmiecha na sam widok, tak aromatycznej, nietuzinkowej i pysznej sałatki! Wszytko to co kocham; grillowana ośmiornica, świeża roszponka, aromatyczne ziołowe grzanki, dobry pikantny ser feta od Arla Apetina, dużo aromatycznych ziół i prawdziwa włoska oliwa z oliwek, wszystko zwieńczone cytrusową nutą z otartej limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina(...)posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę. Na duży półmisek, wyłóż wszystkie składniki. Na wierzchu wyeksponuj ser feta jak i gorące kawałki ośmiornicy. W wysokim kubku umieść zioła i oliwę z oliwek, dodaj sól, następnie zmiksuj blenderem. Sałatkę polej sosem i oprósz otartą skórką z limonki! Pyszne! Smacznego! Pięknego Dnia
SMYKWKUCHNIkurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra
Oryginalny smakktóry sprawdza się w upalne dni. Minimum wysiłku w kuchni, a jest smacznie i co najważniejsze sałatka gasi pragnienie. Moja przygotowana jeszcze z Chorwackiego, przesłodkiego arbuza, z chorwacką oliwą. Polecam. Składniki: kilka plastrów arbuza kawałek fety (ja użyłam gotowych kostek) łyżka oliwy pół(...)łyżeczki soku z cytryny mięta Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i wyjąc pestki. Dodać mniej więcej podobną ilość fety pokrojonej w kostkę. Z oliwy i soku z cytryny przygotować dressing dobrze je razem mieszając. Sałatką polać dressingiem i posypać miętą
Sto kolorów kuchnipokroić w cienkie ćwiartki. Cebule czerwoną obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym, dodać sól, pieprz i oregano. Ser feta pokroić w kostkę dużą, wrzucić do miski z sałatkę polać wszystko sosem i wymieszać. posypać oliwkami
Camilla w kuchni