przekrojone na pół truskawki bez szypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem. PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy, aby była bardziej odświeżająca – dodajemy drobno posiekaną garść mięty. Post Sałatka z bobem i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki z buraków, moja popisowa to ta z fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam dotąd połączenia z gorgonzolą. Jednak prawdziwym objawieniem okazał się dla mnie mocno czosnkowy dressing z sokiem z cytryny i miodem
Chilli Czosnek i Oliwabalsamiczny. Szczerze to następnym razem pominę ten ocet bo tak ogólnie to smak bardzo dobry. A przygotowanie tej sałatki, a w zasadzie surówki bo na surowo :) Składniki: dla jednej osoby 2 liście sałaty rzymskiej 1 figa 2 plastry fety odrobina octu balsamicznego Przygotowanie: sałatę pokroić i położyć na talerzu figę pokroić w cząstki i dodać do sałaty dodać
Gotowanie z pasjąJeżeli szukasz łatwego, szybkiego i oryginalnego przepisu dobrze trafiłeś. Sałatka ta sprawdzi się w wersji na wynos, jak i jako pożywna kolacja. Składniki: 1 brokuł 1 mały jogurt naturalny 1/2 opakowania fety pestki słonecznika Przygotowanie: Ugotuj brokuła (najlepiej na parze). Następnie podzielonego na różyczki, ostudź, dodaj pokruszoną fetę, zalej jogurtem naturalnym i posyp pestkami słonecznika. Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyodżywczych. Poza tym to tylko 43kcal w 100g ;) Więcej do poczytania o właściwościach buraków- www.odzywianie.info.pl Składniki (dla dwóch osób): Sałatka: mieszanka sałat z rukolą czerwona cebula 2 kawałki piersi z kurczaka sól, pieprz rozmaryn czerwony burak- upieczony feta pestki dyni Sos: 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku- przeciśnięty przez(...)talerzu układamy po dwie garści mieszanki sałat, czerwoną cebulę pokrojoną w pół-piórka, buraka pokrojonego w plasterki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy pestkami dyni. Na wierzchu układamy kurczaka. Składniki na sos mieszamy razem. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Proponuję podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego ;) Smacznego
Czerwona Porzeczkabłyskawicy, i jest to sałatka z serii tych, które smakują każdemu. Proste sprawdzone połączenia takie jak dobrej jakości szynka wędzona, ser feta czy suszone pomidory. To produkty za, którymi większość z nas przepada, dlatego jeśli mam przygotować sałatkę jako lekki lunch dla kilku osób, to wybieram sprawdzone metody i wtedy nie eksperymentuje. Dzisiaj pyszna sałatka na bazie kaszy jaglanej, idealna(...)lunch boxa, na kolację, na obiad i fajna propozycja dla dzieci , które lubią szyneczkę w sałatkach. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry szynki wędzonej - 1/2 puszki kukurydzy -1/2 puszki grodzku konserwowego - 1/2 opakowania sera fety - 1/2 pęczka szczypiorku - 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju dressing: 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, sól
SMYKWKUCHNIPost Sałatka Rodos pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewiosenne kwiatki, którymi pięknie przyozdobiłam swoją dzisiejszą sałatkę. Skoro z oknem szaro u mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? ;) Sałatka wiosenna - 1 główka sałaty lodowej - 500g truskawek - 1 gruszka - 2 owoce kiwi - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka(...)następnie w grubsze plastry. Papryczkę chili kroimy w krążki cienko, a płatki migdałów podprażamy chwilę na suchej patelni. Składniki na dresing łączymy ze sobą, po czym polewamy gotową sałatkę – smacznego
Sajkofanka smakunich pyszną i pożywną sałatkę. Sałatka z brokułem sprawdza się zarówno na kolację, jak i na drugie śniadanie. Składniki: 1 brokuł ( lub 2 małe ) 1 pomidor 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej średniej 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sos jogurtowo-czosnkowy: 150 ml jogurtu naturalnego(...)kawałki pomidora. Jogurt wymieszać z przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę majonezu. Sosem polać sałatkę brokułową lub podać oddzielne, do polewania sałatki na talerzyku. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki i rozkruszonym serem feta. Smacznego
kolorowotorcikowoSzybka, zdrowa sałatka. Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki
NA MOIM TALERZUPyszna i szybka sałatka na różnego rodzaju przyjęcia z brokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów. Składniki: 1 brokuł, 1/2 sera feta, 100 g naturalnego jogurtu, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 garść płatków migdałowch. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy(...)układamy z brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się przegryzie. Polewamy nim sałatkę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Posypujemy nimi brokuły przed podaniem
Aga w kuchnipilawu, ale ja postanowiłam ją wykorzystać jako składnik sałatki, Sałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej(...)odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia.Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatitySałatka kalafiorowo- brokułowa Składniki : brokuł mały - 1 szt kalafior - 1/2 szt ser feta - 1 opak jajka - 4 szt pomidor - 2 szt sos czosnkowy w słoiku - 180 g SPOŁEM sól i pieprz szczypiorek pokrojony - 2 łyżki Przygotowanie : Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, al dente. pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić(...)kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki , wymieszać z sosem czosnkowym, doprawić solą i pieprzem Smacznego ! Majonez Kielecki
Kuchnia Danusimoździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy.W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy.Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje
Kulinarne przygody Gatityśniadanie lub lunch. To bardzo zdrowa i smaczna przekąska. Do przygotowania sałatki użyłam świeżych warzyw, sera oraz pysznego schabu pieczonego firmy Hańderek. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty lodowej, 250g kolorowych pomidorków koktajlowych, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, 6 plastrów Schabu tradycyjnie upieczonego Hańderek , 100g sera sałatkowego typu feta, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka soku(...)lodową płuczę i rozdrabniam na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Ogórka oraz cebulę czerwoną obieram i kroję w kostkę. Schab pieczony oraz ser feta także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do miski. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie mieszam. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz odrobiną
Tradycyjna kuchnia Kasi