Dziś przedstawiam pomysł na szybką, bezmięsną sałatkę na wigilię. Proste smaki, które polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju 4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy
Szefowa kuchnizimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym
Codzienna kuchnia niecodziennaserii sałatek chciałam polecić prostą w wykonaniu
Ugotujmy CośJedna z trzech sałatek, które w tym tygodniu pojawią się na blogu. Będą pyszne, ale ta, owocowa jest najbardziej uwielbiana przez dzieci. Myślę że i dorośli znajdą coś dla siebie - ewentualnie dodając łyżkę czegoś mocniejszego. Spróbujcie! Składniki : * dojrzałe mango * banan * plaster arbuza bez pestek * 2 brzoskwinie lub nektarynki * winogrona * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny
Magiczne Życie MartyJeżeli zostały Wam ziemniaki z obiadu, nie wyrzucajcie. Można z nich przyrządzić pyszną sałatkę ziemniaczaną. Tak naprawdę można dodać do niej, co tylko mamy pod ręką. Ja ograniczyłam składniki do minimum, czyli ziemniaki i zioła prosto z ogrodu, z racji że byczę się na wsi :-) Czosnek, dużo koperku, natka pietruszki, pieprz i sól. Ot cała historia :-) Składniki: ugotowane
pieprzny smaczekOkres grillowania, to nie tylko mięsa, ryb i innych potraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam jedną z wersji popularnie zwanych w Polsce "tzatzik'ów". Ta turecka wersja nada świeżości podawanym przez Was daniom i doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykoniania, ale magicznie skuteczna. Składniki
zobacz ich smakKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu
Moja Galeria SmakuOstatnio chodziła za mną pieczona marchew, taka klasyczna. Odrzuciłam więc plany blendowania kolejnego smoothie z jagodami i zabrałam się za przyrządzanie sałatki z pieczoną marchewką! Przepis ultra prosty i szybki :) W sam raz na letni lunch. Składniki: szpinak pomidorki koktajlowe jagody MARCHEWKA! dużo :) sól i pieprz oliwa / olej rzepakowy opcjonalnie: gałązki rozmarynu Do dzieła: Marchew szorujemy, odcinamy nać
Spektrum Smakupaseczki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucamy do miski (bez jajek) skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Całość wymieszać.Obrane jajka kroimy na ćwiartki i układamy na sałatce. Smacznego
magiczna kuchnia KasiBardzo prosta sałatka bazująca na zaledwie kilku składnikach. Wędzona ryba świetnie komponuje się z delikatnym smakiem młodych ziemniaczków, a dodatek suszonych pomidorów świetnie podkręca całość. Składniki: 500g małych młodych ziemniaczków ½ słoiczka suszonych pomidorów wędzony dorsz pęczek dymki oliwa z suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, czarnuszka Sposób przygotowania: Ziemniaczki szorujemy lub delikatnie oskrobujemy nożem. Myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie
Pyry na Gazkasza jaglana. Przyznam, że nie jadam jej codziennie (a tęgie umysły twierdzą, że powinno się jak najczęściej). Zwykle jadam ją na słodko, za to nigdy nie próbowałam w formie sałatki. Okazja nadarzyła się, kiedy trafiłam
Zofianaoknem jeszcze zimno, ale przyroda zaczyna budzić się do życia. Sałatka wiosenna to taki powiew świeżości w jeszcze chłodne dni. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak lub kaszy bulgur 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1/3 opakowania sera feta 1 łyżka majonezu pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę
Apetyt na Zielonepokroić w cienkie paski i dodać do bobu. W szklance połączyć ocet z musztardą a następnie z oliwą, cały czas energicznie mieszając. Pod koniec dodać miód i zmiażdżony czosnek. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy
Qchnia po prostu