sałatka z - 2821 przepisów (strona:91/189)

VEGAN CAPRESE TRUSKAWKOWE 188

Caprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką wersję tej sałatki znamy na co dzień. Ale kiedy nie można pokusić się o produkty z laktozą, trzeba rozegrać to inaczej.     Oryginalna Caprese zawiera tylko 4 składniki: mozzarellę, pomidory, balsamico i oliwę z oliwek

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z truskawkami 204

Świetna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka ziemniaczana z pomidorami i tuńczykiem 190

Nietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1  czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek

Fabryka pomysłów
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i prażonymi ziarnami siemienia lnianego 177

Sałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :) Składniki:   1/2 główki sałaty lodowej   50 g ziaren siemienia lnianego   1 pojedyncza pierś z kurczaka  1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych

Symfonia smakowa
Sałatka ze szparagami i jajkiem 186

Niezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna  ze szparagami  i jajkiem w roli głównej.  Pozostałe składniki to: ugotowana  fasolka szparagowa,   świeże listki szpinaku  i pomidor.  Całość  doprawiona  świeżo zmielonym pieprzem i  sosem winegret  przygotowanym   na bazie oliwy z oliwek i octu winnego.  Dodatek  chrupiących orzeszków piniowych

Zakamarki mojej kuchni
Tabbouleh z komosą ryżową 145

Tabbouleh to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszy bulgur  (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów

Smakowity Blog Kulinarny
Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa. 467

Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :) Składniki - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka

Kuchnia z widokiem na ogród
Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega 185

dosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze

Stare Gary
jogurtowy kurczak 305

jogurtową i wstawiamy do nagrzanego na 180' piekarnika. pieczemy w zależności od wielkości piersi 30-40 minut. upieczoną pierś wyjmujemy z piekarnika kroimy w plasterki  i układamy na sałatce. Polewamy jogurtem. Serwujemy z pieczywem czosnkowym lub ziołową bagietką

Luźna Kuchnia
Sałatka z makaronem ryżowym 204

grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego

Luźna Kuchnia
Sałatka z pieczonym indykiem 295

Sałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli

Bullio
SAŁATKA 3 SKŁADNIKOWA -ROSZPONKA 191

Sałatka 3 składnikowa jest propozycją dla wiecznie zapracowanych, spóźnialskich ( czyli dla mnie),śpiochów itp. :-) Oczywiście można ją modyfikować, dodawać i odejmować. Ja dzisiaj nie mam czasu, biegnę dalej podbijać świat ale wcześniej jedzonko, także przygotujcie:  Składniki:   torebka roszponki  jedną kostkę sera sałatkowego typu feta  słoik pomidorów suszonych w zalewie  ... i wszystko razem wymieszajcie dodając odrobinę

pieprzny smaczek
Sałatka ze szpinakiem baby 165

Ostatnio robię na kolację różne sałatki. W szczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie:  Pierś kurczaka kroimy

Amatorka kuchenna
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7034

obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich.  Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 234

się udało. Czarna rzepa ma smak podobny do rzepy białej, choć jest bardziej pikantna i wyrazista, można wyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY /własny; współpraca z Winiary;/ 3-4 porcje 200g startej czarnej rzepy 40g startego

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania