sałatka z - 2821 przepisów (strona:138/189)

Ekspresowa pizza na tortillach 205

dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
Wiosenne tosty francuskie 203

wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze w jajku i wrzucamy na patelnie. W resztce jajka maczamy skórki i również przekładamy na patelnie. Smażymy aż będą złociste. Podajemy z serkiem, sałatką i pysznym sokiem. Wiosenne tosty francuskie

Czarnawisienka
Omlet kokosowy z owocami 161

szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku".Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo

Czarnawisienka
Łosoś wędzony jedzie do pracy 363

Prosta, szybka a zarazem zdrowa sałatka którą możesz użyć do obiadu lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi.Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie :Makaron gotuję al dente, cedzę

Mechanik w kuchni
Tęczowy deser z persymoną. 140

łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru.1 owoc persymony½  granatu (ziarenka)100 ml jogurtu greckiego1 łyżeczka cukru waniliowego1-2 łyżeczki żelatyny1 galaretka agrestowaPrzygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód

Kulinarny karnet Christophera
Curry z bananami w szynce. 190

miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem.Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać posiekaną pietruszką.Powyższe curry doskonale koresponduje z sałatką z cykorii

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka z persymoną, 127

może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ? Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i słodyczy. Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs. Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem. 1  persymona  2  udka kaczki  1  łyżka oliwy 1  łyżka miodu  1  łyżka

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 127

jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze  względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 431

paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 170

przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 135

ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły  aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki marynowane 164

octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z czerwonej cebuli 130

mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów

Kulinarny karnet Christophera
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 240

sklep koło mnie jest oblegany przez klientów i dostawy są codziennie.  Ryba jest bardzo smaczna i świeża. Tuńczyk jest dość charakterystyczną rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety

SMYKWKUCHNI