naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało!Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery. Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego kto chciałby lepiej poznać kuchnię włoską.Dostępność składników? W większości nie będzie problemów i nie będą bardzo drogie - no chyba
Kraina Tysiąca Smakówkurczaka razem z Laurą i Iwoną. Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku.W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna z nas nie odmówiła sobie rozmów
Pasja Smakuprzyglądałam się z holu podczas rozmów i konsumowania różnych przysmaków. W tym roku ze sponsorów został tylko E.Wedel, a dołączyli Samsung, Nespresso i olej Kujawski. Dzięki nim było zdrowo (sałatki), słodko (pyszne czekoladki) i ożywczo (różnego rodzaju kawy). Sponsorzy zapewnili nam także ogrom paczek, z którymi każdy uczestnik konferencji wrócił do domu. Jednak moim największym odkrycie i hitem
Pasja Smakumiejscem, do którego się dodzwoniłam był Faster deluxe na olsztyńskiej starówce. Zamówienie dla dwóch osób: Kebab duży w bułce na ostro z baraniną (15zł), a drugi kebab grecki ( sałatka grecka +frytki + mięsko- 16zł). Skoro Faster to powinno być rzeczywiście szybciej niż gdziekolwiek indziej. Cóż, 50 minut oczekiwania to wcale nie takie fast, ale spoko mieszkam dość daleko
Sajkofanka smakuMoje śniadanie z reguły jest na słodko (click), uwielbiam tosty lub sucharki z dżemem lub słodkim serkiem, do tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka (click), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu
Mia Cucina Sofietakondycji. Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą
Mia Cucina Sofietaniezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO
Symfonia Smakówprzerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków,3 liście kapusty,200g świeżego boczku,ostra papryka,sól morska,pieprz młotkowany z kolendrą,rozmaryn,bazylia,oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut
Z miłości do słodkościuwazam za genialne. Smak jest bardzo fajny. Do tego dochodzi jeszcze roztopiona mocarella, ktora sprawia, ze danie nie jest takie nudne.Dodatkiem moga byc mlode ziemniaczki podsmazane w mundurkach i salatka z pomidorow.Skladniki: zielone pesto ( czerwone tez moze byc) piersi kurczaka mocarella sol Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy, a nastepnie nacieramy pesto z odu stron. Tak przygotowane mieso wkladamy do natluszczonego
Przysmaki KarolkiOstatnio na kilku blogach natknelam sie na przepisy z batatami. Poniewaz do tej pory znalam je tylko z widzenia i opowiesci, w koncu postanowilam zakupic to
Przysmaki Karolkipieczemy przez 20-25 minut. Suflet powinien sie ladnie zrumienic. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!Prawidlowo zrobiony suflet nie powinien nam upasc po upieczeniu.Podajemy ze salatka np z rukoli i parmezanu lub z mlodego szpinaku.Smacznego!Przepis zamieszcaam w ramach zabawy "Ziemniaczany sezon 2009" zorganizowanej przez Olge z blogu Smak imprezy
Przysmaki Karolkimozna wiec liczyc na wyszukane obiadki. Wtedy sprawdzaja sie rozgrzewajace zupki-kremy lub salatki.Dzis wiec zapraszam na szybka salatke ryzowa z curry. Jest dobra nie tylko do pracy ;)Salatka ryzowa z curryskladniki: 1 woreczek ryzu (takiego co sie nie klei) 1 czerwona papryka peczek szczypiorku garsc rodzynek 1 mala puszka kukurydzy kawalek wedzonego kurczaka lub zamiennie zolty ser wedzony
Przysmaki Karolkipieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min.Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku )Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego
Smaki Edytylyzki parmezanu2-3 orzechysol, pieprzok 150-200 ml oliwy z oliwekWykonanie:Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow.Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac makaron - wymieszac z pesto , dodac pokrojonego kurczaka, posypac swiezym parmezanem I obiad gotowy w 20 minSmacznego
Smaki Edytymiesa mielonego z cebulka, I z grilowanej papryki, mozzarella Wlozylam do nagrzanego piekarniaka do 180 C, na 25 min Przygotowalam dwa dippy- czosnkowo-bazyliowy oraz pomidorowy Podawalam z salatka Zycze smacznego
Smaki Edyty