sałatka z - 2821 przepisów (strona:146/189)

pesto z kurczakiem 158

lyzki parmezanu2-3 orzechysol, pieprzok 150-200 ml oliwy z oliwekWykonanie:Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow.Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac makaron - wymieszac z pesto , dodac pokrojonego kurczaka, posypac swiezym parmezanem I obiad gotowy w 20 minSmacznego

Smaki Edyty
STROMBOLI 201

miesa mielonego z cebulka, I z grilowanej papryki, mozzarella Wlozylam do nagrzanego piekarniaka do 180 C, na 25 min Przygotowalam dwa dippy- czosnkowo-bazyliowy oraz pomidorowy Podawalam z salatka Zycze smacznego

Smaki Edyty
Wolowina duszona z warzywami. 148

wolowine z warzywami Najpierw podsmazylam wolowine, pozniej ok 1.5h dusilam na wolnym ogniu Na ostanie 15 min dodalam brokuly I pieczarki. Doprawilam do smaku Podalam z ziemniakami I salatka z ogorkow konserwowychMilej I spokojnej niedzieli

Smaki Edyty
Kofte wg Buni ( z indyka ) 189

kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w piekarniku lub po prostu na patelni. Do tego  jogurt, sos tzatziki  i micha sałatki .Danie akurat wieczorne spotkanie przy grillu. Oryginalne robi się z jagnięciny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Koreczkowy banał ? - nie do końca 190

mamy na osiedlu atrakcje .Od 18.00 gaśnie światło i gdzieś do 2.00 w nocy go nie ma . Nikt nie wie czemu . Na wszelki wypadek kolacja była przygotowana wcześniej (Sałatka z warzyw z rosołu -- zjedliśmy ją przy świeczce).Obiad nie był nowością - zrobiłam Kurczaka w potrawce ( reszta rosołu i kurczaka z niedzieli) + ryż + marchewka z groszkiem. A , że dzięki temu miałam

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku) 170

zupa jest posiłkiem jednodaniowym np. żurek z białą kiełbasą).Ponieważ  używam chudych mięs robię je potem na II Danie w jakimś sosie ( lub mieląc na farsze).Warzywa używam na sałatkę. Tym razem połączyłam mięso i warzywa robiąc z nich jedną potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ulubieńcy miesiąca PAŹDZIERNIK 96

niej już na stałe. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie mogłam na awokado nawet patrzeć. Jak to się smaki przez lata zmieniają. Teraz dodaję do każdej kanapki , sałatki czy też jem bez niczego. A i maseczka z awokado idealnie nawilża cerę.  Awokado     Na kolejnych ulubieńców zapraszam za miesiąc

Magiczne Życie Marty
1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe 152

fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do jogurtu czy mleka również możemy być spokojni o smak i wartość odżywczą takiego połączenia. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Składniki

Magiczne Życie Marty
Domowa oliwa smakowa 87

dodam do niej zioła. Mój wybór padł na czosnek i chili. Myślę, że oliwa będzie na tyle ostra że przyda mi się do sosów, bo mam zamiar jeść częściej sałatki.    Składniki : * szklanka oliwy  * 6 ząbków czosnku  * papryczka chili    Przygotowanie : Podgrzać oliwę. Do słoika bądź butelki wrzucić obrany czosnek oraz papryczkę chili bez pestek. Zalać

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XVII 57

będą już tylko na lepsze! Z nowości kulinarnych to zapraszam Was na nowy dział czyli dania lekkie/diety. Znajdziecie tutaj propozycje jak odchudzić zwykłe obiady ale i mnóstwo propozycji na sałatki czy potrawy które możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. A już od jutra zapraszam na NIESPODZIANKĘ!  Zdjęcia z mijającego tygodnia : Oczywiście zapraszam do polubienia bloga

Magiczne Życie Marty
Domowa feta z oliwą 152

żadnego przepisu tylko pomysł na wykorzystanie domowej fety która robiłam tydzień temu. Do tego aromatyczna oliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki :* kostka domowej fety* szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili   Przygotowanie :Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła

Magiczne Życie Marty
Kapuśniak z białej kapusty 190

Często kupuję kapustę do surówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak.  Składniki :* 500 g żeberek wieprzowych* 1/4 główki białej kapusty* 4 ziemniaki * marchewka* pietruszka* 1/4 selera* pół małego pora* natka pietruszki, koperek* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie :Mięso

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXII 105

Lubuskiej Blogosfery Kulinarnej możecie się zapisać. Choć troszkę zaniedbana, ale działa.I zapraszam na zdjęcia z mijających tygodni!  Niespodzianka od zdrowy-olej.pl będą nowe, pyszne i zdrowe sałatki Paulinka to mnie zawsze zaskoczy! Dziękuję raz jeszcze <3  To niesamowite jak można kogoś tak znać!  Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają  Trzeba już kosić trawniki

Magiczne Życie Marty
Szpinak – przepisy, właściwości odżywcze 198

szpinaku. Szpinaku nie powinni spożywać głównie: chorzy na dnę moczanową cierpiący na reumatyzm osoby ze schorzeniami nerek ludzie z chorą wątrobą Jak podawać szpinak? Szpinak można wykorzystać jako element sałatek, makaronów, naleśników. Równie dobrze smakuje jako dodatek do dietetycznych koktajli. Jak blanszować szpinak? Blanszowanie polega na poddaniu krótkotrwałej obróbce termicznej, poprzez zanurzenie warzywa we wrzącej lub gorącej wodzie. Czas blanszowania

Kulinarne Przeboje
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 155

GRUSZKA Z FARTUSZKA) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem orazpysznymi precelkami. Od Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią

W kuchni Karmel-itki