kwasu foliowego od pietruszki. Natka tej wspaniałej rośliny jest na tyle warta uwagi że polecam więcej o niej poczytać bo pod ręką mamy wspaniałe źródło pożytecznych substancji. Do sałatki dodamy kawałeczki sera bryndza, suszoną żurawinę i pyszny limetkowy dressing. POLECAM! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1/3 sałaty lodowej 1 mały banan pół natki pietruszki garść suszonej żurawiny(...)sera bryndza dobrej jakości sok z połowy małej limonki olej ryżowy ksylitol lub cukier puder 1 łyżeczka sól himalajska Przygotowanie: 1/ Sałatę kroimy w paski i przekładamy do miski, dodajemy grubo pokrojoną pietruszkę, pokrojone talarki banana, bryndzę w kawałeczkach, garść żurawiny i mieszamy wszystko 2/ Sok mieszamy z olejem w ilości 1:3, dodajemy łyżeczkę bardzo dobrze rozpuszczalnego ksylitolu
Kuchnia PROzdrowotnalniany Wielkopolski SEMCO Przygotowanie Strzępimy salatę lodową, dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Następnie kroimy pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym(...)omega – 6 ca 67%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnioczywiście mozzarellę. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Wszystkie i już! W serach podoba mi się najbardziej fakt, że można je łączyć z ulubionymi dodatkami, ale też kilka rodzajów sera razem, w sałatkach, zapiekankach, czy powszechnej pizzy. Dziś coś na słodko, najbardziej nadającego się na śniadanie. Wszystkie moje ulubione składniki w jednym. Do dzieła! Czego nam potrzeba? -twaróg półtłusty zmielony(...)łyżeczka -ziarna z 1/3 laski wanilii, lub mała łyżeczka cukru waniliowego (jeżeli postawicie na cukier dodajcie mniej miodu) W moździerzu awokado i orzechy włoskie ucieramy na jednolitą pastę. Zmielony ser łączymy z ziarnami wanilii i miodem, dodajemy pasty z awokado, ucieramy łyżką. Dodajemy jabłka i mieszamy. Twarożek ten będzie idealny do własnego pieczywa , rogali, lub mlecznych bułek. Myślę
BaRepasskładniki: 3 jajka 18 ziarenek pieprzu 12 plasterków z rzodkiewki 6 szczypiorków dodatkowo: liście sałaty majonez ser żółty wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Sałatę rozkładamy na talerzu. Każdą połówkę jajka układamy na sałacie. W części węższej białka przy pomocy np wykałaczki robimy dziurki na oczy i nos i wtykamy w nie ziarenka pieprzu. Powyżej oczy(...)wtykamy w nie plasterki rzodkiewki. W części tylnej umieszczamy szczypiorek jako ogonek. Dodatkowo ze szczypiorku możemy zrobić wąsy, umieszczając je przy nosku. Myszki możemy podać również na majonezie, sałatce czy desce serów i wędlin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Domowy Smak JedzeniaJagody, maliny, jeżyny, poziomki czyli owoce leśne zainspirowały mnie do stworzenia zestawienia z 11 przepisami . Smaczne, mają mało kalorii, a ich zbieranie to przyjemność. Sprawdzą się w sałatkach, lodach, koktajlach, a gofry z bitą śmietaną i maliny to obowiązkowy deser, który jeszcze tego lata koniecznie musicie przygotować. O koktajlach piszę bardzo często, a jeżynowy z płatkami owsianymi(...)znajdziecie w kategorii owoce Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane
Moja smaczna kuchniaPyszna i zdrowa sałatka z rukoli i truskawek na każdą okazję. Połączenie truskawek z serem feta i rukolą to dopiero niebo w gębie. Sałatka z rukoli fety i truskawek SKŁADNIKI: sałata rukola - 150 g ser feta - 0,5 opak truskawki - kilka sztuk SOS oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć, osączyć na sicie. Truskawki(...)umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. SOS Do szklanki wlać oliwę, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, wymieszać. Sałatkę przed podaniem polać sosem. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiDziś zapraszamy na sałatkę. Połączyłyśmy tu świeży szpinak z gotowanym kurczakiem, serem feta, oliwkami i uwielbianym przeze mnie awokado. Nam to połączenie bardzo pasowało, więc zachęcamy również do wypróbowania. Sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem SKŁADNIKI: 2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet z kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz(...)pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe startego żółtego sera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny! Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików? Żeby danie było bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne, koniecznie dodaj podsmażoną na odrobinie oleju
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 25 dag żółtego sera (gouda) mała puszka mandarynek 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu sól Sposób wykonania: Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Kawałki mandarynek
Qchnia po prostulodowa 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych sól Przygotowanie sałatki: 1. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku(...)łyżki oliwy, wrzucić grzanki i dobrze wymieszać. Smażyć grzanki na małym ogniu, aż staną się chrupiące. 4. Sałatę porwać, przełożyć do salaterki/miski. Dodać ostygniętą ciecierzycę. Lekko przemieszać. Ser zetrzeć na wiórka, posypać sałatkę. Na koniec wsypać grzanki. 5. Tuż przed podaniem, polać sałatkę sosem czosnkowym lub podawać sos czosnkowy oddzielnie. Smacznego
kolorowotorcikowobardzie wyrazisty jest jego smak. W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada. Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami. Składniki jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu mieszanka drobno zmielonych przypraw(...)średnim ogniu, do czasu aż zacznie tworzyć się skrzep, po czym przelać na wyłożone gazą sitko lub do chusty serowarskiej i powiesić na około 12 godzin do odcieknięcia. Odsączony ser wymieszać z przyprawami (część mieszanki pozostawić do późniejszego użycia) i uformować kule wielkości małej pomarańczy. Serowe kule pozostawić na słońcu na 7-10 dni (w polskich warunkach rozłożyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPomysł na wykorzystanie upieczonej piersi z kurczaka - sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Pożywna i szybka do przygotowania. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, aby szpinak zachował swój wygląd. Składniki: 100 g świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 1 upieczona i przyprawiona pierś z kurczaka 100 g sera feta sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny
UgotowaćLubicie ser feta? Ja bardzo, w szczególności w sałatkach. Jednak te bułeczki pobiły chyba wszystkie sałatki! Puszyste pszenne zawijasy z serem feta, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ziół. Grecja na całego :). Musicie je upiec w swoim domu! Przepis z Pracowni Wypieków . Składniki: (na 4 bułeczki) Ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży
Nastoletnie Wypiekaniemała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka, łyżeczka przyprawy gyros Nim zaczniecie dodawać przyprawę gyros do farszu i sosu to spróbujcie czy jest słona, jeżeli nie jest to należy dodać(...)drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można także na tej o drobnych). Zmiksować ze śmietaną, jajami i przyprawą. Farsz nakładać w naleśniki i zwijać je w ciasne rulony
Poezja Smaków - blog kulinarnymyjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Na półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem. sałatka szpinakowa z botwinka, kozim serem i kaparami
Bon Appetit Małgorzaty