cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy
Moja smaczna kuchniachodzenia po rozżarzonych węglach, a także skosztowania pysznych, bułgarskich dań. Najbardziej smakowała mi sałatka szopska. Prosta i niezwykle smaczna, jadana w Bułgarii bardzo często. Przepis podany "z głowy" od Polki, mieszkającej w Bułgarii od lat. składniki: 3 pomidory 2 zielone ogórki cebula czerwona papryka natka piertruszki ser typu bałkańskiego sos: 3 łyżki oleju słonecznikowego łyżka soku z cytryny odrobina miodu
6nieboskładniki: ok. 200 g truskawek bez szypułek 1 garść rukoli 1 garść szpinaku 10 czarnych oliwek ok. 120 g sera feta świeżo zmielony pieprz do smaku
Domowy Smak Jedzeniasałatka jest miłą odmianą i bardzo przyjemnie przekąsić ją do pieczonego mięsiwa. Tą sałatkę jadłam pierwszy raz u mojej przyjaciółki Natalii, bardzo mi posmakowała, a moją sympatię wzmógł fakt, że zawiera moją ukochaną kaszę jaglaną. Składniki: 100g suchej kaszy jaglanej 1 papryka 1 ogórek długi 100g sera Petida od Mlekomy lub mozarelli 5 suszonych pomidorów szczypiorek z dymki odrobina oliwy
Cakes By KejtUwielbiam nietypowe połączenia smakowe, zawsze można odkryć coś nowego :) Ta sałatka jest wynikiem poszukiwania nowych smaków truskawek i jest po prostu przepyszna. Bardzo orzeźwiająca. Łączy w sobie słodki smak truskawek i kukurydzy, kwaskowy smak octu balsamicznego a wszystko dopełnia słony i lekko ostry ser feta i orzeźwiający ogórek. Jest po prostu pysznie! :) Składniki: 2 garści roszponki 1 ogórek gruntowy
pyszne zdrowościtradycyjnie czasu brak, to czas na przepis z gatunku "szybka kuchnia" :-) Podobną sałatką, choć nie identyczną, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i od tamtej pory połączenie słonej fety i słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne ;-) To do dzieła :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki orzechów nerkowca
Czary - gary w kuchnisałatki można nazwać "witajcie wszyscy razem" - zrobiłam ją z tego, co znalazłam w lodówce. Pyszności! Składniki (dla jednej osoby): kilka liści sałaty masłowej lub lodowej 1 jajko ugotowane na półtwardo 2-3 łyżki sera białego pokruszonego zioła prowansalskie sól olej pomidor ogórek kiszony z chilli Sposób wykonania: 1. Sałatę umyć, osuszyć. 2. Pomidora i ogórka kiszonego dowolnie pokroić. 3. Warzywa
Kuchnia domowa Anisię do rozsmarowania na kanapkę, lub pokrojone w plastry, odnajduje się w sałatkach, z pomidorem, łososiem, sałatą, szpinakiem, słonecznikiem, prażoną dynią. Często, można zauważyć koktajle z udziałem awokado, lub desery (np. awokado+ banan+ 2 łyżki kakao zmiksowane blenderem). Bardzo dobrze smakuje z jajkiem, lub białym serem :) Pozdrawiam, Adrianna
Pause Gotowanie!rybą, są lekkie i sycące. Mam nadzieję że taka propozycja sałatki nie tylko mi przypadnie do gustu:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: SOS: Makrela: SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makrelę delikatnie kroję w kostkę, sprawdzam czy nie ma ości. Warzywa kroję w kostkę. Kukurydzę odcedzam i przekładam do miski. Ser trę na tarce o grubych oczkach. Jajka gotuję na twardo, kroję
Gotowanie Patkiaktualnie w lodówce. Zawsze jest to eksperyment i zazwyczaj jest on udany, gdyż sałatki nie potrzebują wielu dodatków by były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona słonecznika 3 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo dressing: łyżka
Mango Papajaszczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika 2. Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą łyżką podprażyć-uwaga-łatwoprzypalalne są!) 3.Dorzucić je do pojemnika z sałatką. Dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę na tarce. Polać sosem. 4.Pojemnik dokładnie zamknąć
Fiolka w kuchnioliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniaobejrzenia tutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny sól morska lub różowa himalajska
Kulinarne przygody Gatityteż podawać je w tortilli, z ryżem lub nachosami z dodatkiem startego żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related
Pociąg Do KuchniSkładniki: 1 główka salaty rzymskiej 2 pomodory 2 małe piersi z kurczaka 2-3 kromki chleba tostowego 2 łyżki startego sera (parmezan) olej do smażenia masło
magiczna kuchnia KasiKalafiora jadam pod każdą postacią. W zupie, sałatce np takiej , gotowanego, zapiekanego itp. Dzisiaj miałam ochotę na zapiekanego w sosie serowym. Danie bardzo proste do wykonania, ale bardzo smaczne. Składniki: 1 średni kalafior 250 ml śmietany 18% 100 g żółtego sera 1 szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka cukru koperek Wykonanie: Kalafiora podzielić na różyczki . Włożyć do garnka
O kuchni z uczuciemJeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się do potraw z grilla jak również jako lekka kolacja. Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 1/2 szklanki orzechów włoskich Sos: 2 łyżki musztardy stołowej 2 ząbki czosnku
Apetyczna babeczkaKocham sałatki ♡ Do tej użyłam kurczaka z wczorajszego obiadu. Przepis na niego znajdziecie TUTAJ . Potrzebujemy: 2 garście miksu sałat 1 pomidor 1 cześć kurczaka po gospodarsku 2 jaja olej lniany 3 łyżki oleju rzepakowego ser żółty sól i pieprz Kurczaka kroimy w paski. Pomidora kroimy w kosteczkę. Jajka sadzone smażymy z 2 stron na oleju rzepakowym, doprawiając je pieprzem
MamaOskarkaRukola, to moja ulubiona sałata. Cenię ją za bardzo wyrazisty, orzechowy smak, który nadaje potrawom charakteru... Składniki; Garść rukoli Serek wiejski -150g 10
Anioły w kuchniPodobne podanie owoców widziałam kiedyś w Internecie. Składniki: dowolne 3 owoce u mnie: mango arbuz truskawka (ładniej wygląda z kiwi) kulka mozzarelli sos klonowy mięta
Bon Appetit MałgorzatyRukola, to moja ulubiona sałata. Cenię ją za bardzo wyrazisty, orzechowy smak, który nadaje potrawom charakteru... Składniki; Garść rukoli Serek wiejski -150g 10
Anioły w kuchniSkładniki:10 sztuk cebulek marynowanych,10 sztuk oliwek czarnych i zielonych,1 papryka,1 ogórek zielony,1 pomidor,1 ser feta,7 liści sałaty lodowej,Sos
Aga w kuchnioprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotujePierwszy raz udało mi się kupić kwiaty nasturcji. Okazało się, że w smaku przypominają nieco rzeżuchę, są jednak od niej znacznie ładniejsze. Nie bardzo miałam ochotę na dodawanie kwiatów do sałatki - obawiałam się że ich smak gdzieś się zagubi. I tak powstał pomysł na małe, proste przystawki - niewiele składników, a efekt smaczny i efektowny. Polecam!składniki (dla 2 osób)Faszerowane kwiaty(...)łyżeczka soku z cytrynysól i pieprz do smakuogórkowe przystawki6 plasterków zielonego ogórka - ze skórką6 łyżeczek serka naturalnego Almette6 małych plasterków łososia wędzonego6 kwiatów nasturcjikoperek do posypaniaprzygotowanieFaszerowane kwiaty nasturcjiwymieszać ser z pozostałymi składnikami farszu ( kapary, łosoś, sok cytryny, sól i pieprz). Do kwiatów wkładać po łyżeczce farszu, płatki owijać wokoło.ogórkowe przystawkiNa plasterku ogórka położyć łyżeczkę serka, posolić
Stare Garybyć kopalnią takich pysznych niespodzianek i nie zawiodłam się. To dzięki niej odkryłam coś tak banalnego jak pieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba(...)pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe oblicze. Mam plan zmiksować go z tym sosem i mieć rewelacyjną pastę
W kuchni wieczorembiałej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka: ok. 150 g pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)zapiekanki posypujemy odłożonym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (zapiekamy bez przykrycia). Upieczoną zapiekankę zostawiamy w uchylonym i wyłączonym piekarniku na 10 minut, a następnie dzielimy na porcje. Pomidorki kroimy na połówki. Ze szpinaku usuwamy łodyżki i kroimy w cienkie paski. Olej mieszamy z octem i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą
Czary - gary w kuchnipomiędzy burakami liściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy nie smakują mi do momentu, kiedy nie zjem(...)potrawie do której pasują idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż
les mirabellesProsta i smaczna sałatka na bazie zielonego miksu sałat. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na kolację lub na drugie śniadanie do pracy. 2 garście zielonych sałat ze szpinakiem 1 jajko 1 awokado 1 pomidor 100 g twarogu wędzonego DRESSING: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz czarny Jajko ugotować(...)miseczce. Ser pokroić lub po prostu rozkruszyć w palcach na sałatę. Ugotowane jajko pokroić na kawałki razem z pomidorem i ułożyć na wierzchu. Awokado obkroić w połowie, przekręcić i wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Całość polać przygotowanym dressingiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Na wynos , sałatki i surówki
https:KKuchniaMniamSkładniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem, kilka rodzajów serów, w tym rewelacyjna feta z oliwą. Jedzenie jest przepięknie podane i uzupełniane na bieżąco. Sądzę, że będę miała okazję pokazać Wam hotelową kuchnię i potrawy już za kilka dni. A tymczasem podaję Wam przepis na wiejską sałatkę, którą w Polsce znamy pod nazwą sałatka grecka. Zdjęcie pochodzi
W mojej kuchni