Brukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje
Kuchnia PROzdrowotnaMieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w
Pożeraczka, czyli raz adobrzecegły i nastrojowe latarenki. Lokal posiada rekomendację przewodnika Michelin, który przyznał restauracji prestiżowe wyróżnienie Bib Gourmand, czyli odznaczenie za cenę i jakość jedzenia. Jest także polecany przez żółty przewodnik Gault&Millau Polska 2018. Menu nie jest zbyt obszerne - co się ceni, jest za to natomiast sezonowe. A na dodatek tak ciekawe, że naprawdę bardzo cieżko jest się zdecydować(...)się: kałamarnica z grilla podawana z sałatką z awokado, mango i czerwonej cebuli, z prażonymi migdałami i sosem z czosnku i mango (25 zł). Kałamarnica smakuje i wygląda obłędnie! Wszystko tu idealnie do siebie pasuje. Sałatka jest idealnie przyprawiona, a kałamarnica zrobiona w punkt. To danie doskonałe, a to dopiero początek... kozi ser z konfiturą z cebuli, zapiekany w cieście
Kulinarne przygody Gatityananasa (tu przepis). Jest bardzo popularna i szybka w wykonaniu. Przygotowuję ją najczęściej dla nowych gości, gdy nie znam ich preferencji smakowych. Wtedy jestem spokojna, że z tą sałatką na stole nie wyjdą głodni :). Kanapeczki. To jest hit nad hitami! Niby rzecz banalna, ale zawsze, ale to zawsze znikają w pierwszej kolejności. Możesz przygotować je w wersji tradycyjnej na maśle(...)ciepło: Tortilla z serem i szynką (tu przepis). To smaczna przekąska na ciepło, którą możesz przygotować wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć folią przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane
Mojewlasne.plDzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem(...)pieczarkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego 1 mała cebulka 100 gr pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2+2 łyżki natki 2+2 łyżki sera żółtego sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie Wykonanie Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy łyżeczką. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wkładamy cukinie
Mieszam w Garnkuprawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były
Smaki Na Talerzuprawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były
Smaki Na Talerzugrzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty(...)wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki
Kulinarny karnet Christopherasobie właśnie plow, czyli klasykę kuchni uzbeckiej i przebój moich wakacji w Uzbekistanie. Przy okazji przypomniałam sobie, że jednym z pierwszych wpisów na moim blogu były manty z ujgujską sałatką lan say. Był to przepis z warsztatów kuchni Azji Środkowej. Dokładnie taki zestaw jadłam potem w Samarkandzie. Jeśli dodamy do tego, że w Uzbekistanie jada się często moją ukochaną surówkę(...)ulubione przepisy? Plow Płow to najpopularniejsze danie. Nie da rady wyjechać z Uzbekistanu nie spróbowawszy go. To ryż długo gotowany z baraniną, z dodatkiem miejscowej żółtej marchewki, cebuli i przypraw, które barwią ryż na żółto. Typowa mieszanka do płowa składa się z kuminu, kurkumy, papryki w proszku, rodzynek i suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki. W każdym zakątku
Ugotowane pozamiataneKolorowa, sycąca, pikantna i bardzo smaczna! Taka właśnie jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Z listy składników wygląda, że jest trudna do zrobieni, ale tak
Kuchnia ŁukaszaKolejna wersja szakszuki z rzeczy, które zostały w lodówce. Ostatnio już kilka razy wykorzystywałam ten sposób, aby nie marnować jedzenia. Dziś szakszuka z pieczarkami i kukurydzą
Karola gotujeSkładniki: 1 główka salaty rzymskiej 2 pomodory 2 małe piersi z kurczaka 2-3 kromki chleba tostowego 2 łyżki startego sera (parmezan) olej do smażenia masło
magiczna kuchnia Kasinatka pietruszki 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę(...)funkcją grilla, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez
Kuchnia MagdaLenynatka pietruszki 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę(...)funkcją grilla, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez
Kuchnia MagdaLenyopakowaniu dodając kurkumę i liście laurowe. Następnie pozwalamy jej ostygnąć. Ostudzoną kaszę doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Formujemy kulki. Kulki obtaczamy w sezamie lub posypujemy serem żółtym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. PURE Z ZIELONEGO GROSZKU: |1 szklanka zielonego groszku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka gęstej śmietany(...)słodką paprykę, sezam i cukier. Całość smażymy 3-5 minut, aż marchewki trochę zmiękną ale nadal będą delikatnie chrupiące. POŁĄCZENIE: Całość układamy na talerzu wg uznania i podajemy z sałatką z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych doprawioną sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem
Mohiella