salatka z serem feta - 2720 przepisów (strona:96/182)

Sałatka z brokułem i jajkiem 59

słonecznik prażony ser feta sól, pieprz Sos czosnkowy – 1:1 śmietana-majonez, pół główki czosnku Sposób przygotowania: Brokuła i jajka gotujemy. Po ostygnięciu układamy brokuła, jajka, pomidorki, ogórka. Mieszamy wszystko razem z przyprawami, polewamy sosem czosnkowym, sypiemy słonecznik, dodajemy fetę Słonecznik wrzuciłam na 1 minutę na patelnie bez tłuszczu. Autor przepisu: Linda Korszuń Artykuł Sałatka z brokułem

Wasze Przepisy
Grecka sałatka z cukinii 194

ziół, pokrojonych oliwek i pomidorkami. Wstawiamy sałatkę do schłodzenia na 2-3 godziny do lodówki. Smaki rozwiną się i połączą. Pyszna jest sama, na lunch czy kolację. Pasuje do białego mięsa i ryb. Przyjemnie ożywi i uzupełni dania z grilla – skrzydełka, tłustą karkówkę czy żeberka. SKŁADNIKI 500g cukinii 60g pokruszonego sera feta garść pomidorków koktajlowych 10-12 czarnych oliwek

Karo in the Kitchen
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 203

następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy(...)fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato, czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekka sałatka na pochmurny dzień. 146

delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki(...)przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi pestkami. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Smacznego

Powiedz dietom nie
Zapiekany bulgur z fetą 125

kaszy bulgur 1 mała puszka soczewicy 1 mała puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g drobiowej szynki konserwowej 4 pomidory suszone z zalewy 10 czarnych oliwek 50-60 ml oleju z orzechów włoskich 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do sałatek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko

R'n'G Kitchen
Zielona szakszuka ze szpinakiem i fetą 109

pojawiła się u nas najbardziej znana wersja klasycznej szakszuki z pomidorami i czerwoną papryką. Dzisiaj przyszła kolej na zieloną szakszukę z liśćmi młodego szpinaku i smaczkiem w postaci słonej fety. Smażone jajka z półpłynnym żółtkiem rozkosznie prezentują się zatopione w mieszance szpinaku i zielonej papryki. Szakszuka szpinakowa ma kremową konsystencję, dlatego też zachęcam zajadać ją razem z chrupiącą grzanką(...)kremówki, a grzanki z białego pieczywa zastąpić pełnoziarnistymi lub typu graham). Mimo że szakszuka nie jest niskokaloryczną, lekką sałatką, o poranku dodaje mnóstwo energii i nasyca organizm na długie godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szpinakowa szakszuka z zieloną papryką i serem feta 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Śniadanie Kuchnia: Arabska Trudność: Łatwe Ilość około 2 porcje

ProstePesto.pl
Kotlety z kalafiora 108

kalafiora, przepyszne i idealne na ciekawy obiad jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów lub na kolację z dodatkiem sałatki, warzyw i idealnie się komponującym z kotletami guacamole. Pycha mówię Wam! Polecam Wam także: – kotlety ziemnaczane nadziewane szpinakiem i serem feta – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej(...)bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju aż nabiorą rumianego koloru z obu stron. Podawaj z dowolnymi dodatkami, idealnie smakują z lekko pikantnych guacamole, w połączeniu z pysznymi sałatkami czy kaszą. Smacznego! Artykuł Kotlety z kalafiora pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Sałatka- polskie pomidory malinowe z albańskim serem typu feta 101

Taka wersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :)  Składniki 2 duże pomidory malinowe 200g sera feta 1 cebula 2 łyżki majonezu dwie i pół łyżki jogurtu naturalnego 20 listków bazylii 3 łyżeczki oliwy z oliwek 3 łyżeczki wody     Przygotowanie Cebulę obrałem(...)pomidory, trochę cebuli i trochę fety (osączonej i pokrojonej w kostkę ok 1x1 cm). Z podanych składników uzyskamy 3 warstwy. Jogurt wymieszałem dokładnie z majonezem i zalałem sosem sałatkę. Listki bazylii umyłem, wrzuciłem do blendera, dodałem wodę i zmiksowałem. Wymieszałem z oliwą i całością polałem sałatkę po wierzchu. Odstawiłem na 15 min do przegryzienia się smaków

R'n'G Kitchen
SAŁATKA Z BROKUŁEM NA CIEPŁO 143

czerwonej papryki (ok. 100 g) 10-12 kosteczek sera feta (ok. 25 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam na sitko i stawiam nad garnek z gotującą się wodą (gotuję na parze) na około 15-20 min do miękkości. 2. Sałatkę podartą na kawałeczki rozkładam na średnim talerzyku, paprykę kroję w małe(...)wodą, żeby się nie sparzyć podczas obierania i obieram) i kroję na 4 części. 4. Na sałatę i paprykę wykładam brokuł prosto z sitka (jeszcze ciepły), jajko i kosteczki sera. 5. Całość skrapiam oliwą. Polecam na śniadanie! Brokuł wstawiamy na parę - idziemy brać prysznic, wstawiamy jajko, - suszymy włosy czy cokolwiek innego.. później wystarczy złożyć wszystkie składniki na talerz :) SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
Paluszki z fety w panierce z czarnuszką 162

jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Paluszki z fety w panierce z czarnuszką. Składniki na 12 szt.: - 400 g greckiej fety (2 opakowania każde po 200 g) - 1 jajko + 2 łyżeczki zimnej wody - bułka tarta (może być panko) - mąka tortowa - czarnuszka - olej rzepakowy Z dwóch opakowań fety otrzymamy 12 paluszków, więc kroimy(...)Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego.       Wydrukuj przepis The post Paluszki

mojewypiekiinietylko
Sałatka brokułowa z fetą 2253

Prosta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól 

Anioły w kuchni
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 178

lubi. Całość dopełnia lekko słodki sos. Sałatka jest sycąca, zdrowa i niedroga. Spróbujcie koniecznie Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej(...)Kukurydzę dobrze odcedzamy. Ser kroimy w drobną kostkę. W dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypujemy serem. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Bezpośrednio przed podaniem

PatiGotuje
Sałatka z kozim serem i pomidorkami 80

koziego sera i mogą kręcić nosem – musicie ich przekonać, że warto spróbować, nie pożałują Aby sałatka była bardziej sycąca możecie dodać do niej grzanki lub podawać ze świeżym pieczywem. Zapraszam Was także do przepisów na inne sałatki na bazie rukoli: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami

Kuchnia Bazylii
Sama NATURa czyli sałatka zrolowana z podsuszonymi pomidorkami 172

chili doprawiamy,   nadzieniem z rukoli, fety i pomidorów suszonych smarujemy i w rolad ę rolujemy. Pomidorki cherry z cukrem pudrem i z kolejn ą przyprawą Natur w piekarniku podsuszamy  i do przestygni ę cia odkładamy. Gdy już gotowy sos Natur mamy, to bogaty talerz warzyw, pestek z roladkami polewamy. Taka sałatka to uczta podniebienia, ciekawych smaków poł(...)sera feta, Vegeta Natur pikantna z chili, 50 g ś wie ż ej rukoli, 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g, ok. 10 pomidorów suszonych z oleju, pieprz czarny ś wie ż o mielony do smaku, olej z pomidorów suszonych, ponadto składniki na porcje z 1 rolady, 2 porcje sałatki: ok. 50 g  ś wie ż ej rulkoli

Moniki Smakołyki
Sałatka szopska. Szybka sałatka na imprezę. 820

warzywa - pomidory malinowe, ogórki gruntowe, dojrzała papryka. Sałatkę szopską podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych.  Składniki (na 2 duże porcje): 3 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 papryki czerwona 1 papryki zielona 1 mała czerwona cebula 100 g sera bułgarskiego (szopskiego) lub twardej fety kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka soku(...)kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce z sokiem z cytryny i oliwą. Dodać niewielką ilość soli i pieprzu. Rozłożyć sałatkę na talerze i na każdą porcję utrzeć sera na tarce.  Nie mieszać sałatki! Sałatkę podaje się tak jak na zdjęciu, warzywa i ser mieszamy tuż przed zjedzeniem. Smacznego

Codziennik Kuchenny