PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g roszponki, 180 g fety lub sera sałatkowego, 10 większych suszonych pomidorów + 1,5 łyżki oleju z nich, duża garść płatków migdałów. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam. Fetę kroję w kostkę, pomidory siekam. Płatki migdałów prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski i łączę z olejem z suszonych pomidorów
JejKuchniaLekka, chrupiąca sałatka. Może być wykorzystana w różnych sytuacjach na śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w wykonaniu, smaczna i dietetyczna. Składniki: 200 gram ogórków sałatkowych ze skórką 200 gram pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram twardego sera typu feta 1 duży pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy Sok z ½ cytryny Pieprz Sól Ok. ½ łyżeczki cukru Wykonanie(...)dodajemy do pomidorów i ogórków. Składniki na sos łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż powstanie emulsja. Sos dodajemy do sałatki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem wierzch sałatki posypujemy pokruszonym serem. SMACZNEGO
Smaki EwyOrzechy to ostatnio mój faworyt w kuchni - dodaję je do wszystkiego. A ta sałatka to jest mistrzostwo świata - smakuje fenomenalnie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 5 jaj ugotowanych na twardo 150 g zamarynowanego*, pokrojonego w kostkę kurczaka 1 kostka sera feta (270 g) ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich SOS: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku
Prosty przepis napasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie , pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek
PatiGotujeKiedy goście pukają do drzwi i nie masz już czasu na przygotowanie poczęstunku polecam tę sałatkę. Potrzebujesz dosłownie 5 min aby ją przygotować. Ja ją uwielbiam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 kostka sera feta (270 g) 2 puszki łososia w sosie pomidorowym ( 2 x 150 g) WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM
Prosty przepis nainnej wersji – pieczonej w piekarniku z dodatkiem przypraw i pysznego sera Gotowi :)? Zapraszam do kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem, kurczakiem i gran padano porcja dla dwóch osób główka kalafiora pierś z kurczaka 4 suszone pomidory ser gran padano 30 g fety pestki dyni sól, pieprz curry czosnek w proszku tymianek ostra papryka oliwa z oliwek W niewielkiej miseczce(...)pokrój na mniejsze kawałki, fetę pokrój w kostkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Przestudzony kalafior wymieszaj z usmażonym kurczakiem, dodaj suszone pomidory, fetę, pestki dyni i stary gran padano. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę przechowuj w lodówce. Smacznego
365 dni dookoła kuchnisłonecznik prażony ser feta sól, pieprz Sos czosnkowy – 1:1 śmietana-majonez, pół główki czosnku Sposób przygotowania: Brokuła i jajka gotujemy. Po ostygnięciu układamy brokuła, jajka, pomidorki, ogórka. Mieszamy wszystko razem z przyprawami, polewamy sosem czosnkowym, sypiemy słonecznik, dodajemy fetę Słonecznik wrzuciłam na 1 minutę na patelnie bez tłuszczu. Autor przepisu: Linda Korszuń Artykuł Sałatka z brokułem
Wasze Przepisyziół, pokrojonych oliwek i pomidorkami. Wstawiamy sałatkę do schłodzenia na 2-3 godziny do lodówki. Smaki rozwiną się i połączą. Pyszna jest sama, na lunch czy kolację. Pasuje do białego mięsa i ryb. Przyjemnie ożywi i uzupełni dania z grilla – skrzydełka, tłustą karkówkę czy żeberka. SKŁADNIKI 500g cukinii 60g pokruszonego sera feta garść pomidorków koktajlowych 10-12 czarnych oliwek
Karo in the Kitchennastępnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy(...)fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato, czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez
Chilli Czosnek i Oliwadelikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki(...)przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi pestkami. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Smacznego
Powiedz dietom niekaszy bulgur 1 mała puszka soczewicy 1 mała puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g drobiowej szynki konserwowej 4 pomidory suszone z zalewy 10 czarnych oliwek 50-60 ml oleju z orzechów włoskich 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do sałatek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko
R'n'G Kitchenpojawiła się u nas najbardziej znana wersja klasycznej szakszuki z pomidorami i czerwoną papryką. Dzisiaj przyszła kolej na zieloną szakszukę z liśćmi młodego szpinaku i smaczkiem w postaci słonej fety. Smażone jajka z półpłynnym żółtkiem rozkosznie prezentują się zatopione w mieszance szpinaku i zielonej papryki. Szakszuka szpinakowa ma kremową konsystencję, dlatego też zachęcam zajadać ją razem z chrupiącą grzanką(...)kremówki, a grzanki z białego pieczywa zastąpić pełnoziarnistymi lub typu graham). Mimo że szakszuka nie jest niskokaloryczną, lekką sałatką, o poranku dodaje mnóstwo energii i nasyca organizm na długie godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szpinakowa szakszuka z zieloną papryką i serem feta 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Śniadanie Kuchnia: Arabska Trudność: Łatwe Ilość około 2 porcje
ProstePesto.plkalafiora, przepyszne i idealne na ciekawy obiad jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów lub na kolację z dodatkiem sałatki, warzyw i idealnie się komponującym z kotletami guacamole. Pycha mówię Wam! Polecam Wam także: – kotlety ziemnaczane nadziewane szpinakiem i serem feta – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej(...)bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju aż nabiorą rumianego koloru z obu stron. Podawaj z dowolnymi dodatkami, idealnie smakują z lekko pikantnych guacamole, w połączeniu z pysznymi sałatkami czy kaszą. Smacznego! Artykuł Kotlety z kalafiora pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plTaka wersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :) Składniki 2 duże pomidory malinowe 200g sera feta 1 cebula 2 łyżki majonezu dwie i pół łyżki jogurtu naturalnego 20 listków bazylii 3 łyżeczki oliwy z oliwek 3 łyżeczki wody Przygotowanie Cebulę obrałem(...)pomidory, trochę cebuli i trochę fety (osączonej i pokrojonej w kostkę ok 1x1 cm). Z podanych składników uzyskamy 3 warstwy. Jogurt wymieszałem dokładnie z majonezem i zalałem sosem sałatkę. Listki bazylii umyłem, wrzuciłem do blendera, dodałem wodę i zmiksowałem. Wymieszałem z oliwą i całością polałem sałatkę po wierzchu. Odstawiłem na 15 min do przegryzienia się smaków
R'n'G Kitchenczerwonej papryki (ok. 100 g) 10-12 kosteczek sera feta (ok. 25 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam na sitko i stawiam nad garnek z gotującą się wodą (gotuję na parze) na około 15-20 min do miękkości. 2. Sałatkę podartą na kawałeczki rozkładam na średnim talerzyku, paprykę kroję w małe(...)wodą, żeby się nie sparzyć podczas obierania i obieram) i kroję na 4 części. 4. Na sałatę i paprykę wykładam brokuł prosto z sitka (jeszcze ciepły), jajko i kosteczki sera. 5. Całość skrapiam oliwą. Polecam na śniadanie! Brokuł wstawiamy na parę - idziemy brać prysznic, wstawiamy jajko, - suszymy włosy czy cokolwiek innego.. później wystarczy złożyć wszystkie składniki na talerz :) SMACZNEGO
Vroblewska-fitlife