przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski
ladykitchenSałatka wymaga przygotowania, jednak samo jej wykonanie jest już banalne. 1 porcja: 1 średniej wielkości burak 1 mniejsza lub pół dużej łodygi rabarbaru ok. 30 g sera feta lub sałatkowego typu feta 2 łyżki oliwy gałązka estragonu gruboziarnista sól Rabarbar myjemy, ale nie obieramy. Kroimy na ok. 1-1,5 centymetrowe kawałki. Polewamy łyżką oliwy, solimy solą gruboziarnistą(...)pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Składniki zostawiamy do ostudzenia. Buraka kroimy w ok. 0,5 cm plasterki, dodajemy kawałki rabarbaru oraz pokruszony ser. Skrapiamy oliwą i delikatnie prószymy pieprzem. A tak sałatka wyglądała jako finger food
Kucharzycapłatkami migdałów i sosem czosnkowym. Sałatka zniknęła od razu, tak wszystkim smakowała, idealnie sprawdzi się na imprezę, święta, lub po prostu tak jak u nas na kolację. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: brokuł 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 szt awokado 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie sera typu feta płatki migdałów 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)odsączamy, fetę kroimy w kotkę, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. 3. Na spód miski dajemy ugotowanego, ostudzonego brokuła, następnie usmażonego kurczaka, kukurydzę, awokado, rukolę i na rukolę pokrojoną w kostkę fetę. 4. Do miseczki za pomocą praski przeciskamy czosnek, dodajemy jogurt naturalny, majonez, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę
kruche babeczkiburaczkami najlepiej podawać posypane ostrym serem ( ser kozi, ser feta, twaróg wędzony), ozdobione zieloną natką pietruszki. Buraczki do risotto należy wcześniej upiec lub ugotować. Jednak w sklepach dostępne są już ugotowane buraczki, także można wykorzystać własnie je. Zapraszam Was serdecznie po przepis na risotto z buraczkami. Zobacz też: Sałatka z burakami i kozim serem Tarta buraczkowa z jarmużem
Kuchnia Bazyliigrillowanych warzyw, lekkiej świeżości mięty i bazylii. Na te sałatkę trafiłam kiedyś u koleżanki, była pyszna. Później okazało się, że podobna widnieje na Kwestii Smaku, więc chyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :) Smak lata :) Składniki: arbuz czerwona cebula 10 oliwek czarnych garść rukoli pół kostki sera feta kilka listków bazylii łyżka ziarna słonecznika 3 łyzki cytryny 2 łyżki miodu(...)pieprz Przygotowanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki. Cebule obieramy i przecinamy w krążki . Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię. Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami. W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny oraz miód i polewamy nim całość sałatki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziarnami słonecznika. Pycha
ChilliJemySałatka grecka to absolutna klasyka. A gdyby tak dodać do niej włoskie tortellini? Spróbowałam, wyszło smacznie! 1 op makaronu tortellini z mięsem 2 ogórki 250g pomidorków koktajlowych 100g czarnych oliwek 150g sera feta 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem(...)przekrawamy na pół, kukurydzę odcedzamy z zalewy, cebulę kroimy w piórka. 2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki wraz z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchnizapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny(...)wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy
Sajkofanka smakugruziński brat przywiózł mi wędzoną fetę, o której już kiedyś Wam wspominałam. To jest jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie. Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam wędzonej(...)odchodzić. Rukolę myjemy, osuszamy, rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę, poszatkowany szczypiorek, pokrojoną w kostkę fetę i słonecznik. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z pieczoną papryką i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysera feta 2 ogórki konserwowe duża garść rzeżuchy 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich umytego drobno pokrojonego pora, a także ser i ogórki pokrojone(...)Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą Artykuł Sałatka z jajkami, porem, rzeżuchą i fetą
Kardamonovywiecie, im grubsza kasza, tym lepiej, ponieważ podlegała mniejszej obróbce i zawiera więcej błonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii przyprawy: pieprz, papryka ostra, tymianek Wykonanie: Kasze gotujemy w proporcji
Taste Of My Daypolać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa z oliwek - pęczek szparagów - 6 ugotowanych jajek przepiórczych - pęczek rzodkiewek - dymka - 1/3 kostki sera feta - ogórek zielony - koperek - 1 mała cebula - sól, pieprz, ocet balsamiczny
SMYKWKUCHNIsałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób:8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki)duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowychpół zielonego ogórka2 rzodkiewki2 jajka na twardogarść oliwek4 plasterki żółtego serapół kostki sera fetagarść pestek z dyni i słonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa(...)talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki
Bon Appetit MałgorzatySzybka i smaczna sałatka z kurczakiem i rukolą, która świetnie sprawdzi się na kolację, lub na spotkanie ze znajomymi. Składniki pierś z kurczaka przyprawa gyros cebula czerwona pół świeżego ogórka pół papryki ser feta pomidorki koktajlowe prażony słonecznik rukola Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki śmietana 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy(...)pół świeżego ogórka, pół papryki. Na to wykładamy fetę pokrojoną w kostkę. Na wierzch układamy rukolę, pomidorki koktajlowe i prażony słonecznik. Osobno przygotowujemy sos czosnkowy, którym każdy polewą sobie sałatkę na talerzu. Autor przepisu: Sylwia Czarnecka Artykuł Sałatka z kurczakiem i rukolą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypiekarniku połączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie o tym. Jeżeli preferujecie mięsne dodatki bez problemu można dodać grillowanego kurczaka. Wybierając makaron do sałatki pamiętajcie o wyborze wysokiej jakości makaronu z pszenicy(...)było czym polać sałatę. Wstawiamy do piekarnika paprykę i pieczemy aż zmięknie i będzie powoli się kurczyć2/ W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i przygotowujemy ser feta. Gdy papryka jest gotowa, łączymy ją z ugotowanym makaronem, dodajemy orzeszki oraz ser feta. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapomysł na ekspresowy posiłek z zielonymi szparagami w roli głównej. Oto szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami. Polecam, jest naprawdę przepyszna! Składniki (2 porcje): 8 zielonych szparagów, garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki nasion słonecznika, 100g sera feta, szczypta pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw odcinamy twarde końcówki szparagów i gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie(...)wrzucamy szparagi, pokrojone w połówki pomidorki, pokruszoną fetę oraz podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Dodajemy oliwę z oliwek i szczyptę pieprzu. Mieszamy i gotowe WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: około 370kcal Białko: 14,3g Węglowodany: 12,7g Tłuszcz: 31,1g Błonnik pokarmowy: 4,8g Ładunek glikemiczny: 2,3 Spróbuj także: sałatka z selerem naciowym i jabłkiem, sałatka z tuńczykiem
Natka Pietruszki