Ta surówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty
Smakuje zdrowoŚwietna przekąska! Zarówno w domu np. na kolację, jak i na imprezę. Wyrazista, lekko pikantna. Ponieważ niedługo wieczór Andrzejkowy, przyda się na domowe party 😊 (function(i
Kulinarne przemysleniasiebie, że niestety może być mdłe. Cukinia jest cudownym warzywem, ale generalnie nie ma wyrazistego smaku. Za to chętnie przyjmuje cudze aromaty. Dlatego uznaliśmy, że sos do sałatki makaronowej musi mieć pazur. No i ma. Generalnie jest to przepis na sos do dań azjatyckich, ale świetnie sprawdza się z aromatycznymi pulpecikami włoskimi. Smaki doskonale się uzupełniają. Przepis naprawdę wart wypróbowania(...)włoskiej (możesz ją zrobić w domu, przepis znajdziesz niżej) Kilka łyżek posiekanej pietruszki i/lub bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Spaghetti 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki Pęczek rzodkiewek Inne dowolne warzywa: cukinia, sałata, kalarepka Sos 3 łyżki soku z cytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu
Niedzielny kucharzsmakiem Bornholmu. „Sol over Gudhjem” Wędzony śledź jest tradycyjnym daniem na Bornholmie. Trzeba koniecznie spróbować potrawy pod nazwą „ Sol over Gudhjem” czyli wędzonego śledzia podawanego z surowym żółtkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i żytnim chlebem. Można również spróbować między innymi łososia, dorsza, halibuta, makrele , pstrąga, krewetki itp. Wędzenie z użyciem drewna olchowego Wędzenie odbywa się na zasadzie powieszenia śledzi(...)burakami i prawdziwą bornholmską musztardą. Oprócz tego: łosoś wędzony na zimno z sosem koperkowym, wędzony filet z makreli przyrządzany na trzy różne sposoby, smażony śledź w occie. Do tego sałatka ziemniaczana, krewetki z sosem oraz filety rybne z cytryną. Za każdym razem kiedy jestem na Bornholmie wracam w to miejsce z wielką przyjemnością. Jedzenie jest przepyszne, zawsze świeże
noteskulinarnyfigaLato to czas, gdy na naszych stołach króluje lekkie menu, bogate w sezonowe warzywa i owoce. Ochota na dania mięsne i mączne idzie w zapomnienie. Przygotowujemy najróżniejsze sałatki, warzywa, na parze, orzeźwiające koktajle i owocowe smoothie. Często w moim rodzinnym domu takim sztandarowym daniem wakacyjnym były sadzone jajka, podawane z mizerią z ogórków oraz młodymi ziemniakami okraszonymi pachnącym koperkiem(...)Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1,2 L jogurtu naturalnego (gęstego) 300 ml soku z buraków czerwonych 1 duży ogórek (długi) 8 rzodkiewek 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz + 4 jajka ugotowane na twardo (dodatek) PRZYGOTOWANIE chłodnika ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką
kulinarnyJabył wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. W Buddha bowl piękne jest to, że nie ma jakieś jednej receptury na sałatkę, chodzi tylko o to, żeby składniki były zdrowe, różnorodne i kolorowe. Misę można wypełnić surowymi warzywami, albo upieczonymi, albo mieszanką jednych i drugich. Najlepiej kiedy są to składniki o różnej(...)polecamy Wam Buddha bowl z tofu. Albo przeciwnie, może lubicie owoce morza wtedy na pewno zasmakuje Wam misa obfitości z krewetkami i pęczakiem. Składniki: 200 g sera halloumi Pęczek rzodkiewek Mały ogórek Szklanka posiekanej czerwonej kapusty 2 małe marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki ryżu Dresing 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki
Niedzielny kucharzZostało mi kiedyś trochę makaronu z obiadu, zerknęłam wieczorem co mam w lodówce i tak postała pyszna sałatka makaronowa. Uwielbiam ją i zawsze chętnie ją przygotowuję. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 200g makaronu (serduszka, pióra itp.) 200g polędwicy sopockiej (dwa grube plastry) 100g sera żółego 1 długi ogórek zielony 8 rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki majonezu pieprz - opcjonalnie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiamy to wystudzenia. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce, kroimy na cztery części. Szynkę
Gotowanie i blogowanieMizeria to idealny dodatek do obiadu na lato. Cudownie orzeźwia i wybornie smakuje. Szczególnie z młodymi warzywami z własnego ogródka. Robi się ją błyskawicznie. To bardzo
Krokusowy DomKimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z
mojewypiekiinietylkoSurówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu
Kulinarne PrzebojeRoladki z łososia w szynce parmeńskiej z serem gorgonzola Roladki z łososia w szynce parmeńskiej z serem gorgonzola Składniki na roladki z łososia w szynce parmeńskiej
Anielskie Smakidobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich?Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza, z których przygotowałam francuską sałatkę oraz tradycyjne greckie danie o nawie horta vrasta.Horta vrasta, czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy mają(...)mlecza i pokrzywy, zaś spośród tej dostępnej w sklepach - szpinak, szczaw i botwinka. Ja do swojej horty dałam wszystko co miałam pod ręką: liście mlecza, szpinak, botwinę i liście rzodkiewki. Hortę vrasta możecie podać jako dodatek do dania głównego lub, wzorem Greków, jako główny posiłek w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Horta vrasta - zielenina z oliwą
Chilli Czosnek i Oliwałyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej (suszonej) 1/2 łyżeczki pieprzu 4 jajka 100 g kiełków rzodkiewki 300 g kapusty pekińskiej 300 g marchewki 300 g selera naciowego 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie: Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem(...)półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku. Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Sałatkę podałem na ciepło
R'n'G Kitchen